onsdag 29 maj 2024

inloggad som

Notering gör QlikTech redo för nästa steg

|  

Kort sagt: Ideonbolaget QlikTech noterades i juli på Nasdaq-börsen i New York. Bakom sig har företaget en smått fantastisk resa. Rapidus har djupdykt i de första officiella siffrorna på många år — och synat några av framtidens utmaningar.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Mängden information runt oss ökar stadigt. Med det växer också behovet av att strukturera upp det väsentliga för att kunna fatta rätt beslut. Det är där IT-bolaget QlikTech har sin nisch.

Verksamheten startade på Ideon i Lund 1993. I centrum står den egna mjukvaran QlikView, som sammanställer data på ett lättbegripligt sätt. 2004 utsågs QlikTech till årets Rapidusföretag. Då låg omsättningen på 100 miljoner kronor, idag är den mer än tio gånger så stor.

Att bolaget växt explosivt är känt sedan tidigare, men ledningen har varit mycket tystlåten med detaljer. Det är närmast paradoxalt att det trots strikta informationsregler på Nasdaq nu blir lättare att följa utvecklingen.

Bolaget har idag 14.000 kunder i över 100 länder. Den exakta omsättningen låg ifjol på 157 miljoner dollar, ett miljardbelopp i svensk valuta och nära så i dansk. Vinsten från den operativa verksamheten var 13 miljoner dollar. Första kvartalet i år steg försäljningen 66 procent. Rapporten för andra kvartalet släpps om en vecka.

Som många andra mjukvaruföretag har QlikTech ett högt täckningsbidrag. Runt 90 procent av försäljningsvärdet finns kvar efter kostnad för sålda varor.

Den tyngsta posten på omkostnadssidan är försäljning och marknadsföring, som utgör mer än halva omsättningen. Det kan låta mycket, men för ett tillväxtföretag på en konkurrensutsatt marknad är en aggressiv säljstrategi avgörande.

QlikTech står öga mot öga med jättar som Oracle, IBM och Microsoft. Senaste åren har jättarna också blivit större, i och med att de slukat mindre nischspelare. Exempelvis har Oracle köpt Hyperion och IBM tagit över Cognos. QlikTech kan själva bli föremål för uppköp, men än så länge måste de kämpa mot aktörer med avsevärt större muskler.

I samband med noteringen landades cirka 100 miljoner dollar i expansionskapital. QlikTech har själva gjort förvärv senaste åren, men det har inte handlat om teknik utan om aktörer i försäljningsledet.

Affärsmodellen är relativt komplex. En viktig parameter är dock att hålla nere ingångskostnaderna för kunderna. Det ska vara enklare att komma igång med QlikView än med konkurrerande system.

För att sänka tröskeln ytterligare har bolaget börjat skänka bort mjukvaran för privat bruk, så att spekulanter ska kunna testa funktionaliteten. Exempelvis spreds en speciell dator- och mobilapp inför fotbolls-VM för att kalenderbitarna skulle kunna analysera statistik. Visserligen tippade programmet Brasilien som vinnare, men bolaget hoppas säkert att många ändå fick blodad tand av funktionerna och vill ha QlikView på jobbet.

Med låga startkostnader siktar QlikTech även på småföretag, vid sidan av medelstora och stora företag, sektorer där de namnkunniga konkurrenterna har starka positioner. Totalt väntas marknaden för beslutsstöd växa och omsätta 8,6 miljarder dollar i år. QlikTech ser dock inte den siffran som helt relevant utan menar att potentialen är större. Utmaningen ligger i att expandera till nya områden, använda tekniken för exempelvis navigering på webbsidor och i e-handelslösningar.

Det är i fall fall många som tror på bolaget — sedan emissionskursen vid noteringen för fyra veckor sedan har aktien handlats upp med 40 procent.

Huvudkontoret flyttades 2004 till Radnor utanför Philadelphia. Kvar på Ideon finns bland annat säljpersonal och avdelningen för forskning och utveckling. Kostnaden för den cirka 60 personer starka FoU-avdelningen låg på 8,7 miljoner dollar ifjol, vilket motsvarar 6 procent av omsättningen — hälften av vad exempelvis Oracle satsade, i procent räknat.

Trots att ägarbilden domineras av utländska investerare har Lund en fortsatt stark ställning i koncernen. Exempelvis skickas alla nyanställda dit för en veckas introduktion. Bolaget har också lagt satsningen QlikView Labs i Lund för att odla fram nya idéer och applikationsområden.

För QlikTech är företagskulturen och kompetensen i Lund en framgångsfaktor. Samtidigt hjälper den Nasdaq-noterade snabbväxaren till med att sätta Öresundsregionens kluster av innovativa teknikföretag på världskartan.

Vill du läsa mer om QlikTech och tekniken bakom QlikView, surfa in till Rapidus arkiv genom att klicka på Relaterade artiklar” uppe till höger.

Kort sagt: Ideonbolaget QlikTech noterades i juli på Nasdaq-börsen i New York. Bakom sig har företaget en smått fantastisk resa. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Klockan tickar för Move by Bike

    I november i fjol hade Malmöbolaget Move By Bike förbrukat mer än hälften av sitt aktiekapital. Senast i juli måste situationen vara löst för att bolaget inte ska riskera konkurs. Och nu har vd Lisette Hallström sagt upp sig.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.