måndag 29 april 2024

inloggad som

InRiver hämtar ny vd och ny teknikchef från USA

Amerikanen Thor Johnson blir ny vd på mjukvarubolaget InRiver i Malmö, med över 100 anställda och en rad tunga aktörer i ägarlistan. Samtidigt får bolaget en ny teknikchef, även han från USA.

Under 2017 ökade InRivers omsättning från 65 till närmare 100 miljoner kronor. Bolagets system för att hålla reda på och automatiskt uppdatera produktinformation så som bilder, texter och videoklipp i en rad olika digitala kanaler används i dag av storföretag i hela världen. I USA har bolaget sedan tidigare ett försäljningskontor med tiotals anställda.

Thor Johnson är baserad i Boston och arbetar som konsult och rådgivare åt tillväxtbolag som likt InRiver säljer mjukvara som en tjänst. Pål Malmros, styrelseledamot och representant för storägaren Verdane Capital, beskriver vd-bytet som ett sätt att växla upp InRivers internationella ambitioner.

– Vi tror att InRiver är på väg att etablera sig som ett nytt svenskt IT-under, som Qlik, Klarna och Izettle, säger han till Rapidus.

Parallellt kliver Eric Waller in som ny teknikchef. Han har ett förflutet från en motsvarande post på K12, ett mjukvarubolag inom utbildningssektorn noterat på New York-börsen.

InRiver har just dubblat lokalytan i Malmö för att kunna utöka personalstyrkan med 50-75 anställda under 2018. I en intervju med Rapidus i december sa dåvarande vd:n Niclas Mollin att han inte var säker på att kunna hitta tillräckligt med kompetent personal i Öresundsregionen. Men enligt Pål Malmros ska InRiver även framöver ha sitt huvudkontor och sin teknikutveckling i Malmö, såväl Thor Johnson som Eric Waller kommer flytta till Skåne.

– Vi tror mycket på att bygga internationella mjukvarubolag med svensk bas, det har vi på Verdane gjort tidigare. Vi i Sverige är duktiga på mjukvara och vana vid att internationalisera oss från tidig fas, säger Pål Malmros.

Tillsammans med bland andra Industrifonden och Malmöbaserade riskkapitalbolaget Zobito har Verdane genom året pumpat in närmare en kvarts miljard kronor i InRiver. Senast kapitaltillskottet kom i höstas då bolaget fick in 100 miljoner kronor, varav delar som ett lån från Europeiska investeringsbankens fond. På sikt är målet att börsnotera bolaget, uppger Pål Malmros, men i nuläget finns inga konkreta planer.

Niclas Mollin lämnar både vd-posten och styrelsen för InRiver men säger till Rapidus att han blir kvar som delägare. I övrigt vill han inte kommentera chefsbytet.

Erik Olausson

Amerikanen Thor Johnson blir ny vd på mjukvarubolaget InRiver i Malmö, med över 100 anställda och en rad tunga aktörer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.