söndag 28 april 2024

inloggad som

Empear öppnar kontor i Sydafrika

Malmöbolaget Empear gifter ihop psykologi och mjukvaruutveckling, med grundaren Adam Tornhills bok ”Your code as a crime scene” som bas. Samtidigt som Tornhill kommer ut med en uppföljare gör Empear nu sin första utlandsetablering.

Empear startade hösten 2015 och fick ett år senare in 180-mannabolaget System Verifications grundare Hamdija Jusufagic som delägare. Intäkterna har hittills varit relativt blygsamma men sedan årsskiftet har omsättningen tagit fart på allvar, uppger vd Martin Stenlund.

Under årets fyra första månader räknar han med att omsätta 3-4 miljoner kronor, lika mycket som under hela 2017. Bland kunderna finns numera Qlik, Ericsson, Soundcloud och brittiska Tunstalls skånska gren.

Det som lockar är CodeScene, Empears mjukvara som används för att analysera stora mängder kod och identifiera de delar som ofta orsakar problem och kostar mest att underhålla. Tanken är att öka effektiviteten i utvecklingsarbetet.

– Vi analyserar även vem som gjort vad tillsammans med vem, hur organisationen fungerar i förhållande till koden, säger Martin Stenlund som grundat bolaget ihop med Adam Tornhill.

Hälften av omsättningen utgörs i dag av licensintäkter för CodeScene, resten är konsultarvoden för analyser och kringtjänster. Martin Stenlund räknar med att den senare delen kommer öka framöver. För att möta efterfrågan är Empear i färd med att öppna ett kontor i Sydafrika med tre anställda som tidigare arbetat på Empears kund ThoughtWorks. Inräknat den nya personalen i Johannesburg sysselsätter Empear nio personer.

Enligt Martin Stenlund har bolaget precis börjat visa svarta siffror.

– Det har varit många investerare som velat kliva in. Det är inte omöjligt att vi genomför en kapitalinjektion i framtiden, säger han.

I dag ägs Empear i sin helhet av Martin Stenlund, Adam Tornhill och Hamdija Jusufagic. Bolaget delar lokaler med System Verification i Hyllie i södra Malmö.

Erik Olausson

Malmöbolaget Empear gifter ihop psykologi och mjukvaruutveckling, med grundaren Adam Tornhills bok ”Your code as a crime scene” som bas. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.