söndag 28 april 2024

inloggad som

Decimerat ReadSoft byter händer igen

Sedan Helsingborgsbolaget ReadSoft köptes ut från börsen 2014 har personalstyrkan i Skåne halverats till knappt 30 anställda. Nu byter verksamheten ägare för tredje gången på några år och blir del av amerikanska Thoma Bravo-koncernen.

Efter att ha bunkrat mjukvarubolag under några års tid valde den amerikanska skrivarjätten Lexmark förra året att sälja av sitt skånska innehav ReadSoft. Helsingborgsbolaget hade då varit i amerikanernas ägo sedan 2014, innan en kinesisk spelare, Apex Technology, tog över hela Lexmark Enterprise Software, där Såväl ReadSoft som koncernsystrarna Kofax och Perceptive Software ingick.

Nu är det dags för nästa ägarbyte. Apex har deklarerat att man vill behålla hårdvaruverksamheterna, men säljer ut mjukvaran i Lexmark Enterprise Software till Chicagobaserade riskkapitalbolaget Thoma Bravo, specialiserade på mjukvara. För ett år sedan köpte de ut Qlik från börsen för närmare tre miljarder dollar.

Hur ägarbytet påverkar Readsoft och det kvarvarande 30-talet anställda i Helsingborg är ännu oklart, men utifrån vad som är känt om affären blir ReadSoft en del av Kofax. Perceptive Software slås ihop med Thoma Bravos brittiska portföljbolag Hyland Software, som var med och budade på ReadSoft när Lexmark köpte ut bolaget från börsen 2014.

– Det är för stora penseldrag för att påverka oss just nu, men när bläcket torkar om några månader finns det nog mer att prata om, säger Lars Öhlin, ansvarig för Cloud Operations på Lexmark Enterprise Software, till Rapidus.

I juli är det tänkt att affären ska gå igenom. ReadSoft sysselsätter cirka 650 anställda i 17 länder, varav 160 i Helsingborg och Kista. Bolaget grundades 1991 och utvecklar system för digital hantering av dokument och fakturor.

Thoma Bravos portfölj har ett sammanlagt värde på 17 miljarder dollar. Kofaxbolaget med ReadSoft kommer att ledas av Reynold C Bish, för närvarande vd för Lexmark Enterprise Software.

Jennie Lorentsson

Sedan Helsingborgsbolaget ReadSoft köptes ut från börsen 2014 har personalstyrkan i Skåne halverats till knappt 30 anställda. Nu byter verksamheten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.