onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Gedea Biotech tar in elva miljoner till svampstudie

Under 2018 ska forskningsavknoppningen Gedea Biotech inleda de första kliniska försöken med sin livsmedelsklassade substans, som visat sig ha gynnsam effekt på bakterie- och svampinfektioner i underlivet. Studien bekostas med elva miljoner kronor i färskt riskkapitalbolag från bland andra Almi Invest Syd och Porte-Monnaie Venture.

Gedeas substans GA101 hämmar tillväxten av biofilm från bakterier och svampsporer, vilket hindrar dem från att fästa i vaginans slemhinna. Dagens behandlingar av svamp- och bakterieinfektioner i underlivet baseras i första hand på antibiotika, som gradvis förlorar sin verkningsgrad och inte kan användas fullt ut av gravida.

Gedeas behandlingskur räknas som medicinteknik och eftersom substansen redan är livsmedelsklassad kan bolaget gå direkt på så kallad verifieringsstudie. I sommar ska bolaget inleda studien på ett 30-tal patienter i regionen som lider av underlivsbesvär.

– Studien tar lite mer än ett halvår och ska ligga till grund för CE-märkning som vi räknar med att få om 1,5 till 2 år, säger vd Anette Säfholm till Rapidus.

Hon har en bakgrund från bland annat Idogen och Reccan Diagnostics men är nu en av två som jobbar heltid med Gedea Biotech. Därutöver arbetar bolagets fyra grundare Olov Sterner, Sophie Manner, Ulf Ellervik och Helena Stevens med bolaget vid sidan av sina ordinarie tjänster. Den sistnämnda är gynekolog, de övriga forskare inom organisk kemi vid Lunds universitet.

Gedea grundades så sent som 2016 och har hittills drivits med mindre tillskott från LU Holding och bidrag från Vinnova. Nu kliver Almi Invest Syd, Porte-Monnaie Venture samt ett konsortium av affärsänglar från Connect Sveriges sydsvenska gren in som nya delägare. Även LU Holding, grundarna och de två anställda samt ett mindre antal privatpersoner deltar i emissionen.

Gedea Biotech har sin verksamhet på bioinkubatorn Smile i Lund. Ordföranden Olov Sterner har varit inblandad i en lång rad forskningsavknoppningar och sitter i dag i styrelsen för noterade Lundabolagen Gabather och Respiratorius samt Glactone Pharma, med bas i Helsingborg.

För Porte-Monnaie Venture blir Gedea första nyinvesteringen på länge. Riskkapitalbolaget grundades 2013 av Qlik-grundaren Staffan Gestrelius, Pouyan Kasraian och Johan Falk. Porte-Monnaie är sedan tidigare storägare i LTH-avknoppningen Cognibotics men sålde i våras tillbaka sin andel av Lundabolaget Bioactive Polymers till medgrundaren Roland Andersson.

Erik Olausson

Under 2018 ska forskningsavknoppningen Gedea Biotech inleda de första kliniska försöken med sin livsmedelsklassade substans, som visat sig ha gynnsam […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Enorm marknad hägrar för Medbeat

    Erik Rask har som praktiserande läkare sett att oregelbunden hjärtrytm är en förrädisk åkomma som kan få stora konsekvenser. Och […]

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Förre Ideonchefen ska få fart på försäljningen

    Rickard Mosell tar ordförandeklubban i Immune Biotech, ett bolag inom probiotika. Han tar över efter en tidigare ordförande som inte ens blev ett år på posten.

  • Tendo ger upp på börsen – säljer till bredbandsbolag

    Medtech-bolaget Tendo i Lund fanns på börsen med en robotiserad protes. Efter en misslyckad nyemission tas börsplatsen över av ett bredbandsbolag som tar köksvägen till börsen.

  • Lundoch får fart av Ozempic-utmanare

    Lundaforskaren Yang De Marinis tar flera kliv framåt med sitt diabetesdiagnostikbolag Lundoch Diagnostics. Bolaget samarbetar med läkemedelsjätten Eli Lilly som med sin diabetesmedicin Mounjaro utmanar Novo Nordisks Ozempic.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Universellt blod på väg bli verklighet

    Ett universellt blod som kan ges till patienter oavsett blodgrupp vore en game changer i sjukvården. Just detta är forskare från Lund och Danmark på väg att ta fram. Patentansökan är inskickad, men något bolag kring innovationen är ännu inte bildat.

  • Medeon letar ny vd

    Ulf G Andersson har sagt upp sig efter tio år som vd för Medeon Science Park i Malmö. Han lämnar över stafettpinnen just som Medeon står i begrepp att trappa upp med ännu fler life science-bolag och expandera med 50 000 kvadratmeter.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.