måndag 15 juli 2024

inloggad som

Gedea Biotech tar in elva miljoner till svampstudie

Under 2018 ska forskningsavknoppningen Gedea Biotech inleda de första kliniska försöken med sin livsmedelsklassade substans, som visat sig ha gynnsam effekt på bakterie- och svampinfektioner i underlivet. Studien bekostas med elva miljoner kronor i färskt riskkapitalbolag från bland andra Almi Invest Syd och Porte-Monnaie Venture.

Gedeas substans GA101 hämmar tillväxten av biofilm från bakterier och svampsporer, vilket hindrar dem från att fästa i vaginans slemhinna. Dagens behandlingar av svamp- och bakterieinfektioner i underlivet baseras i första hand på antibiotika, som gradvis förlorar sin verkningsgrad och inte kan användas fullt ut av gravida.

Gedeas behandlingskur räknas som medicinteknik och eftersom substansen redan är livsmedelsklassad kan bolaget gå direkt på så kallad verifieringsstudie. I sommar ska bolaget inleda studien på ett 30-tal patienter i regionen som lider av underlivsbesvär.

– Studien tar lite mer än ett halvår och ska ligga till grund för CE-märkning som vi räknar med att få om 1,5 till 2 år, säger vd Anette Säfholm till Rapidus.

Hon har en bakgrund från bland annat Idogen och Reccan Diagnostics men är nu en av två som jobbar heltid med Gedea Biotech. Därutöver arbetar bolagets fyra grundare Olov Sterner, Sophie Manner, Ulf Ellervik och Helena Stevens med bolaget vid sidan av sina ordinarie tjänster. Den sistnämnda är gynekolog, de övriga forskare inom organisk kemi vid Lunds universitet.

Gedea grundades så sent som 2016 och har hittills drivits med mindre tillskott från LU Holding och bidrag från Vinnova. Nu kliver Almi Invest Syd, Porte-Monnaie Venture samt ett konsortium av affärsänglar från Connect Sveriges sydsvenska gren in som nya delägare. Även LU Holding, grundarna och de två anställda samt ett mindre antal privatpersoner deltar i emissionen.

Gedea Biotech har sin verksamhet på bioinkubatorn Smile i Lund. Ordföranden Olov Sterner har varit inblandad i en lång rad forskningsavknoppningar och sitter i dag i styrelsen för noterade Lundabolagen Gabather och Respiratorius samt Glactone Pharma, med bas i Helsingborg.

För Porte-Monnaie Venture blir Gedea första nyinvesteringen på länge. Riskkapitalbolaget grundades 2013 av Qlik-grundaren Staffan Gestrelius, Pouyan Kasraian och Johan Falk. Porte-Monnaie är sedan tidigare storägare i LTH-avknoppningen Cognibotics men sålde i våras tillbaka sin andel av Lundabolaget Bioactive Polymers till medgrundaren Roland Andersson.

Erik Olausson

Under 2018 ska forskningsavknoppningen Gedea Biotech inleda de första kliniska försöken med sin livsmedelsklassade substans, som visat sig ha gynnsam […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Färgrikt bolag söker kapital

  Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

 • Senzagen på offensiven

  Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

 • Näringslivstoppar letar talang i Rosengård

  I dag besöker Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm och näringslivsprofilen Daniel Sachs Rosengård i Malmö. Målet är att bredda rekryteringen till högre studier och näringsliv genom att inspirera studiemotiverade ungdomar från utsatta områden.

 • Amniotics köps upp – trots allt

  Efter nya turer ser det ut att bli en affär där Magle Chemoswed köper det likviditetspressade stamcellsbolaget Amniotics.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.