måndag 26 februari 2024

inloggad som

Avståndet krymper till Helsingborg

Kort sagt: ”Årets Rapidusföretag” har hittills aldrig kommit från Helsingborg. Men chanserna är bättre än på länge då Öresundsregionens tredje största stad knyts allt närmare sydvästra Skånes forskningsmiljöer och innovationskluster.

Av Erik Olausson, chefredaktör

När Rapidusjuryn nästa vecka samlas för sitt första gallringsmöte är det en tung skara vinnare vi ska hitta uppföljaren till. Sedan år 2000 har olika jurykonstellationer vaskat fram bolag som Qlik, Neo Technology, Camurus och Expertmaker som Årets Rapidusföretag.

En klar majoritet av de tidigare vinnarna är grundade i Lund, vilket framförallt speglar stadens tunga forskningsprofil. Sol Voltaics nanotrådar och Camurus tidsfördröjda medicindepåer är inget man snyter ur näsan, sådana innovationer kräver decennier av forskningsinsatser i kostsamma laboratoriemiljöer för att gå från idé till kommersialiserbar produkt.

De Malmöbolag som hittills fått utmärkelsen är främst uppstickare inom IT som varit tidigt ute i spännande nischer. Illusion Labs var till exempel en av de första att använda Iphonens hela register av rörelse- och accelerationssensorer i spelupplevelsen. Neo Technologys grafdatabas har visat sig så användbar för vissa typer av datastrukturer att den exempelvis användes vid genomgången av de miljontals dokumenten i den så kallade paradisläckan. Och Expertmaker var inriktade på artificiell intelligens långt innan det blev ett modeord på allas läppar.

Lund har även ett visst försprång av sin 34-åriga historia med Ideon, vilket spätts på med tillkomsten av Medicon Village och i viss mån Edison Park. I Malmö har Minc de senaste åren byggt ut verksamheten – om inte fysiskt så med olika acceleratorprogram för bland annat spelbolag. Entreprenörshuset The Ground har dubblat ytan och evenemangen i staden riktade till uppstartsbolag avlöser varandra, inte sällan anordnade av entreprenörerna själva.

I detta sällskap har Helsingborg länge framstått som en sömnig avkrok, utan större akademiska ambitioner och med ett näringsliv som präglas av handel, logistik och en utdöende tillverkningsindustri. Den bilden stämmer delvis fortfarande. I Malmö och Lund är antalet företagare inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik dubbelt så många som antalet företagare inom handel, enligt SCB:s senaste siffror. I Helsingborg är grupperna nästan lika stora.

Samtidigt blir näringslivet i nordvästra och sydvästra Skåne allt mer sammanlänkat. Enligt samma SCB-siffror har antalet Malmöbor som arbetspendlar till Helsingborg ökat med 145 procent sedan år 2000. Åt motsatt håll har pendlingen ökat med 72 procent. Det kan jämföras med pendlingen från Lund till Malmö, som är betydligt större men bara ökat med 42 procent under samma tidsperiod.

Det märks ännu tydligare bland aktörerna i innovationssystemet. Venture Lab, som funnits i Lund sedan 2001, har numera en filial i Helsingborg. I veckan anordnade Lundabaserade klusterorganisationen Mobile Heights sitt första event i Helsingborg. Och Mindpark, företagshotellet i Helsingborg inriktat på innovationsbolag som drivs av Karsten Deppert, får 2019 en utlöpare i Hyllie i södra Malmö.

Senaste exemplet är föreningen Øresund Fintech, grundad av en grupp skånska företagare. Bland dem finns Resurs Banks vd Kenneth Nilsson, David Nilsson på Smart Refill och Karsten Deppert, som tycks dyka upp i allt fler sammanhang. Ordförande är Joachim Samuelsson, som visserligen bor i Helsingborg men spenderar sin tid på Crunchfish i Malmö.

Även de rena personkopplingarna blir successivt fler mellan innovationsbubblorna i sydvästra och nordöstra Skåne. Sarah Fredriksson, grundare av Genovis och lundensisk akademiker ut i fingerspetsarna, är sedan i våras vd för Helsingborgsbaserade Puls, med en handfull life science-bolag i portföljen. Ett annat exempel är IT-veteranerna Örjan Johansson och Jan Swedin som båda engagerat sig i Helsingborgsbolaget Inyett och Malmöbaserade Spiideo.

Det tar tid att bilda grogrund för innovationsbolag med potential att nå riktigt långt. Think, inkubatorn som numera drivs som en accelerator, har bara varit igång sedan 2012. Och någon forskningsbas att tala om har Helsingborg fortfarande inte. Men med tätare band mellan sydöstra och nordöstra Skåne ökar också sannolikheten att idéer, forskningsresultat och drivna entreprenörer hittar bördig mylla i Helsingborg.

Vilka uppstickare ska Rapidusjuryn absolut inte missa att ta under övervägande? Tipsa oss på erik.olausson@rapidus.se!

Kort sagt: ”Årets Rapidusföretag” har hittills aldrig kommit från Helsingborg. Men chanserna är bättre än på länge då Öresundsregionens tredje […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.