tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Inga dubbelgångare i statens tjänst, tack!

Kort sagt: Industrifonden har genom åren haft stor betydelse för Skånes innovativa småföretag. Nu vill näringsminister Mikael Damberg göra om statens riskkapital. Men istället för att göra Fouriertransform till en kopia av Industrifonden – varför inte slå ihop de båda och ge fonden ännu mer muskler?

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Politiker brukar sällan vara glasklara i sina besked, men inför budgetpropositionen 2015 visade Sveriges nytillträdde näringsminister Mikael Damberg en yrvakenhet utöver det vanliga.

I en debattartikel i Dagens Industri den 22 oktober skriver Damberg att statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform ska riktas om till satsningar i små och medelstora företag i tidiga skeden. (Ungefär den verksamhet Industrifonden bedrivit sedan slutet av sjuttiotalet.)

Samma vecka gästade han Sydsvenskans nätverksmöte Fem i Tre och släppte följande ”bomb”:

– Israel har ett jättespännande system med inkubatorer som producerat snabbväxande bolag. Företag som kvalificerar sig för en inkubator får snabbt mycket hjälp att växla upp och nå ut på marknaden internationellt.

Ja, det är nästan så man hoppas att Mikael Damberg blivit felciterad. För om detta är det mest skarpsynta våra politiker kan komma fram med, då har vi problem.

Några dagar efter plattityderna började emellertid planerna klarna en aning kring Fouriertransform. Vid starten 2009 skulle Fouriertransform rädda kvar den svenska fordonsindustrin, men 2013 utvidgades investeringsmandatet till övriga delar av tillverkningssektorn. Framöver vill regeringen fokusera på företag inom life science och miljöteknik.

Det innebär att vi förmodligen får se betydligt mer av Fouriertransform här i Skåne. Länets fordonsindustri är ju inte så där förskräckligt omfattande, medan vi har gott om innovativa uppstickare i framtidsbranscher som miljöteknik och life science.

Ändå måste vi fundera på hur genomtänkt satsningen är. Uppenbarligen har Fouriertransform inte fallit ut riktigt som önskat eftersom projektet gjorts om, gång på gång.

På pappret ser det nu ut att bli en karbonkopia av Industrifonden. Även om det initialt handlar om två avgränsade branschområden för Fouriertransform, så är det bäddat för konkurrens med Industrifonden eftersom den sistnämnda redan verkar på bägge ställen.

Jag är en vän av fria marknadskrafter, men när det handlar om skattefinansierade organisationer känns det som rent slöseri att inte istället prioritera samordning. Se till att minimera administrationen och krama fram mesta möjliga investeringskapital.

Nu är Industrifonden en stiftelse till formen och Fouriertransform ett aktiebolag. Rent tekniskt är det därför lättare att hantera Fouriertransform. Så om bolaget inte specifikt är tänkt att användas som testbädd för nya finansieringslösningar (som det omtalade fond i fond-upplägget, se nedan) borde det rimliga vara att föra över verksamheten till Industrifonden.

De likvida medlen hos Fouriertransform uppgår i dag till 1,9 miljarder kronor. Låt denna kassakista gå till Industrifondens nya vd Anders Slettengren, som för övrigt du som abonnent kan träffa i Rapidusbaren i Lund nu i kväll.

Just Lund och Skåne har genom årens lopp haft stor nytta av Industrifonden. Flera av våra mest framgångsrika innovationsföretag har fått utvecklingskapital därifrån. Omvänt har Skåne och Lund betytt mycket för Industrifonden – dess mest lönsamma investeringen genom tiderna är QlikTech.

Allt pekar på att fonden även framöver får en fortsatt stor roll, trots regeringens otydliga planer. Frågan är hur stora musklerna skulle kunna bli.

Fakta: Fouriertransform
Likvida medel: 1,9 miljarder (30 sept 2014)
Vd är Per Nordberg
Investeringsområden: Life science och miljöteknik (tidigare fordons- och tillverkningsindustri)

Per Nordberg har i dag inget rakt svar på hur verksamheten ska förhållas till Industrifonden framöver. En extra utdelning på 100 mkr från Fouriertransform är emellertid tänkt att användas för medfinansiering i den nya fond förra regeringen föreslagit för att investera i privata riskkapitalfonder, en så kallad fond i fond-lösning.

Fouriertransform har ett ägande i Skåne:
Cede Group i Malmö


Fakta: Industrifonden

Likvida medel: 2,0 miljarder (30 juni 2014)
Ny vd sedan den 15 september är Anders Slettengren (ersätter Claes de Neergaard)
Investeringsområden: Life science, Technology (inklusive miljöteknik) och Industrial Growth

31 procent av de investerade pengarna har satsats i Skåne:
Airec, Malmö
Airsonett, Ängelholm
Anify Networks, Malmö
Avidicare, Lund
Barista, Malmö
Bomill, Lund
Bonesupport, Lund
Cellavision, Lund
Foap, Malmö
Heatcore, Lund
Hövding, Malmö
Inriver, Malmö
Magcomp, Eslöv
MIAB, Malmö
Medtentia, Lund/Helsingfors
Nuevolution, Båstad/Köpenhamn
Oatly, Malmö
Pastry Sweden, Malmö
Sol Voltaics, Lund
Trialbee, Malmö
Zaplox, Lund

Kort sagt: Industrifonden har genom åren haft stor betydelse för Skånes innovativa småföretag. Nu vill näringsminister Mikael Damberg göra om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.