fredag 1 mars 2024

inloggad som

SEB och Industrifonden går in med nya miljoner i Airsonett

Medicinteknikbolaget Airsonett tar in omkring tio miljoner kronor från bland annat befintliga ägarna SEB Venture Capital, Industrifonden och Magnus Lundberg. Pengarna ska gå till att accelerera marknadsföringen samt utveckla av en ny version av bolagets luftdusch, Air4, som skapar en partikelfri andningszon avsedd för patienter med svår astma. Det uppger Airsonetts nya vd Anders Due-Boje för Rapidus.

Air4 är en kliniskt validerad luftdusch som behandlar astma genom att minska mängden allergener och andra luftburna partiklar i patientens andningszon under nattsömnen. Den nya versionen kommer att vara mer mobil än dagens produkt. Air4 har funnits på marknaden sedan 2010.

– Det tar tid att få nya behandlingar accepterade. Vid enklare astma ordineras i första hand inhalation av olika läkemedel och vid svårare fall biologiska läkemedel. Air4 är sedan förra året godkänd för central förskrivning hos Stockholms läns landsting. I år har även Östra Götaland- och Västra Götaland-regionen beslutat om centralt godkännande. Vi hoppas självklart på att fler regioner går samma väg, säger Anders Due-Boje som tog över vd-posten i juni.

Airsonett – som enligt Anders Due-Boje har levererat drygt 1.000 Air4 i Sverige och Storbritannien – har tagit in runt 300 miljoner kronor i riskkapital sedan starten 2007.

Airsonett använder samma patenterade teknologi som Lundabolaget Avidicare gör för sina filtersystem för rening av operationssalar. Båda bolagen knoppades av från luftreningsteknikbolaget Airson i Ängelholm för sex år sedan och har nu i princip samma ägargrupp.

Försök har visat att luftduscharna även ger god effekt på svårare eksem. I egen regi ska Imperial College London testa Airsonetts teknik på 100 barn med svåra eksem i en studie som drar igång 2019.

Aisonett har 15 anställda och omsatte förra året 24 miljoner kronor, med ett resultat på -40 miljoner. Produktionen sker vid huvudkontoret i Ängelholm. SEB Venture Capital, Industrifonden och styrelseordförande Magnus Lundberg kontrollerar tillsammans 70 procent av bolaget. Anders Due-Boje har tidigare varit bland annat europeisk försäljningschef vid Motorola och vd för medicinteknikbolaget Neoventa.

Elisabet Ottosson

Medicinteknikbolaget Airsonett tar in omkring tio miljoner kronor från bland annat befintliga ägarna SEB Venture Capital, Industrifonden och Magnus Lundberg. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.