fredag 26 april 2024

inloggad som

BoMill reser 20 miljoner och får fransk delägare

Malmöbolaget tar in sammanlagt 20 miljoner kronor från bland annat huvudägaren Industrifonden och en ny delägare, franska riskkapitalfonden Capagro, som går in med 15,6 miljoner kronor. BoMill ska nu försöka erövra den franska och tyska marknaden; deras hittills viktigaste är Nordamerika, Norden och Italien.

– Genom grundarna till Capagro, som är några av branschens största bolag i Frankrike och viktiga franska organisationer som Crédit Agricole, får vi ett mycket bra kontaktnät, säger Karin Wehlin, vd för BoMill.

Industrifonden kvarstår som huvudägare med cirka 25 procents ägande. Capagro, som investerar i jordbruksinnovationer, blir tredje största ägaren med runt 12 procent.

Bolagets sorteringsmaskin använder ljus nära de infraröda våglängderna för kvalitetssortering av säd. Sorteringen sker med hastigheten 25.000 kärnor per sekund där varje kärna analyseras.

BoMill har blivit antaget till Terra, en amerikansk accelerator som stöttar bolag inom livsmedel och jordbruk. Bolagets mentor i programmet, GrainCorp, är ett av Australiens största spannmålsföretag och kommer nu köra tester med BoMills maskiner i Australien och Europa.

Förra året hade BoMill en nettoomsättning på nära tolv miljoner kronor – en fördubbling jämfört med året innan – och röda resultatsiffror. I år blir omsättningen ungefär samma, uppskattar Karin Wehlin. Bolaget har 15 anställda, huvudsäte i Malmö och amerikanskt kontor i Chicago. Deras maskiner produceras av Examec i Tomelilla.

Elisabet Ottosson

Malmöbolaget tar in sammanlagt 20 miljoner kronor från bland annat huvudägaren Industrifonden och en ny delägare, franska riskkapitalfonden Capagro, som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.