torsdag 25 juli 2024

inloggad som

Medicinteknik från Lund bäddar för expansion

Medicinteknikbolaget Avidicare har tagit in knappt över elva miljoner kronor från tidigare ägare, varav två miljoner kvittades mot ett lån från storägarna Industrifonden och SEB Venture Capital.

Tillskottet ska gå till att accelerera marknadsföring och försäljning av Avidicares system för luftrening i operationssalar. Den patenterade tekniken Opragon skyddar patienter mot infektioner vid opererationer genom att skapa en ultraren luftström från taket som sköljer bort omgivande bakterier. Luften kommer in via filter och faller ner mot golvet, då den är kyld till någon grad lägre i temperatur än luften i rummet.

Bolaget installerade sina första ventilationssystem 2010 och har nu 140 system på sjukhus i framförallt Sverige och Nederländerna. Dessutom har de 40 pågående leveranser, uppger vd Peter Höjerback.

– Med allt mer antibiotikaresistens hos bakterier inser fler att man behöver förhindra att bakterier alls kommer in i de öppna operationssåren. Vi har de senaste året sålt våra system på två nya marknader, i Tyskland och Schweiz, där systemen ska vara i drift i sommar. Vår plan är att komma in i ytterligare ett par nya länder under året och att anställa några fler personer, säger han.

Avidicare har före den aktuella emissionen tagit in totalt cirka 25 miljoner kronor. Bolaget var ursprungligen en del av Airsonett som år 2000 knoppades av från renrumsteknikbolaget Airson i Ängelholm, för att använda anpassad industriell teknologi i hälsosektorn.

Avidicare har nio anställda på Medicon Village i Lund och en person i Tyskland. Omsättning har legat runt tio miljoner kronor de senaste åren med mellan tre och fem miljoner i förlust. Utöver Industrifonden och SEB Venture Capital, med vardera 38 procent av aktierna, syns Länsförsäkringar Skåne och Bröderna Paulssons bolag Bjäre Invest på ägarlistan, samt grundarna.

Elisabet Ottosson

Medicinteknikbolaget Avidicare har tagit in knappt över elva miljoner kronor från tidigare ägare, varav två miljoner kvittades mot ett lån från storägarna Industrifonden […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.