måndag 26 februari 2024

inloggad som

Investeraren: Sol Voltaics utvecklades inte som planerat

|  ,
|  

Förra veckan rapporterade Rapidus att Lundabolaget Sol Voltaics, 2016 års Rapidusföretag, begärts i konkurs och dess 50-tal anställda varslats. Nu uttalar sig en av bolagets tunga investerare, Industrifonden, om varför kapitaltillförseln stoppades.

– Vi investerar i bolag med väldigt hög potential och risk, det är vår affärsmodell och ibland går det inte som tänkt. Sol Voltaics utvecklades inte i den takt som planerats och inom det här området krävs det väldigt stora summor pengar. Ägarkonsortiet ville därför hitta en ny partner som kunde gå in med nytt kapital, men när det inte gick så fick vi dra i bromsen, säger Per Anell, investeringsansvarig på Industrifonden och styrelsemedlem i Sol Voltaics.

Precis som bolagets vd Erik Smith ser han dock fortfarande stor potential i bolagets teknik, men att det behövs nya, smalare tillämpningsområden med snabbare väg till marknaden.

– Teamet är i världsklass och tekniken som utvecklats är väldigt intressant. Det finns mycket man skulle kunna göra och vi hoppas verkligen att man lyckas spinna vidare på detta, säger Per Anell.

Delar du vd:s bild om att investeringsviljan för framtidstekniker, med lång och dyr utveckling, är lägre idag än när Sol Voltaics grundades?

– Jag skulle säga att den allmänna trenden är att det finns mer intresse för deep tech. Enklare mjukvarubolag som många springer på blir till exempel väldigt högt prissatta. Därför söker många mer uthålliga investerare som vi efter bolag med djupare teknikinnehåll, men oavsett så vill man se framsteg och inte investera utan en tydlig och trovärdig plan.

Emiliano Strauss

Förra veckan rapporterade Rapidus att Lundabolaget Sol Voltaics, 2016 års Rapidusföretag, begärts i konkurs och dess 50-tal anställda varslats. Nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.