torsdag 30 maj 2024

inloggad som

Skånska bolagsfinalister

AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.

Fyra skånska startups inom vitt skilda områden representerar Skåne i Venture Cup-finalen i höst. Albatrac, Vaquita Technologies, Solstice och Pavesight heter bolagen som vann regionfinalen i Helsingborg förra veckan.

Albatrac har utvecklat en app och en digital plattform för professionella golftränare. Syftet är att tränarna på detaljnivå ska kunna följa sina spelares utveckling.

– Vi ser en stor potential i det här och i framtiden hoppas vi kunna erbjuda tjänsten även till spelare och tränare utanför den professionella sfären, säger Albatracs medgrundare Ellen Zimmermann.

Vaquita Technologies har utvecklat ett system för att övervaka vattenkvalitet. Syftet är att kunna vidta nödvändiga åtgärder så fort man upptäcker förändringar i vattenkvaliteten.

– Vattenföroreningar är ett stort problem världen över, även i Sverige. Vi har jobbat fram vårt system i nära samarbete med våra befintliga kunder och inom några år hoppas vi kunna finnas i hela Sverige, säger Vaquita Technologies medgrundare Vijaya Sekhar Gullapalli.

Uppe från vänster. Albatrac: Anton Bogren och Ellen Zimmermann. Solstice: Martin Arvidsson och Malin Eriksson. Nere från vänster. Vaquita Technologies: Vijaya Sekhar Gullapalli och Alexander Rydberg. Pavesight: Hassan Kassar, Jalal Sankar, Fabian Zander och Albert Florinus.

Genom att integrera hårdvaruteknik i sopbilar kan Pavesight använda AI-bildanalys för att identifiera och rapportera eventuella brister eller skador på vägarna. Genom kontinuerlig övervakning och analys av vägarnas tillstånd vill bolaget bidra till att säkerställa säkrare och mer hållbara vägnät för samhället.

– Det finns stora pengar för samhället att tjäna på det här. Vi hoppas givetvis att vår hårdvara ska finnas i alla sopbilar i framtiden, säger medgrundaren Jalal Sankar.

Solstice erbjuder enligt Venture Cup-juryn en skalbar och prisvärd lösning för att lagra solenergi, och fyller därmed en lucka i marknaden.

– Våra primära marknader är länder i Europa med många soltimmar och givetvis hoppas vi också kunna verka och bidra i utvecklingsländerna i framtiden, säger Solstice medgrundare Martin Arvidsson.

Venture Cup är en tävling för entreprenörer som stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Vinnarna i Skåne får 10.000 var och en kvalificering till Sverigefinalen som går av stapeln i höst, där de ställs mot övriga regioners vinnare.

Martin Linderoth

AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

  USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Industridesign vänder efter tuff vår

  Designföretaget Zenit i Malmö pustar ut efter en vår som vd Jonas Svennberg kallar för ”katastrof”. Nu väljer fem av firmans anställda att bli partner i bolaget.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.