måndag 22 juli 2024

inloggad som

Skånska bolagsfinalister

AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.

Fyra skånska startups inom vitt skilda områden representerar Skåne i Venture Cup-finalen i höst. Albatrac, Vaquita Technologies, Solstice och Pavesight heter bolagen som vann regionfinalen i Helsingborg förra veckan.

Albatrac har utvecklat en app och en digital plattform för professionella golftränare. Syftet är att tränarna på detaljnivå ska kunna följa sina spelares utveckling.

– Vi ser en stor potential i det här och i framtiden hoppas vi kunna erbjuda tjänsten även till spelare och tränare utanför den professionella sfären, säger Albatracs medgrundare Ellen Zimmermann.

Vaquita Technologies har utvecklat ett system för att övervaka vattenkvalitet. Syftet är att kunna vidta nödvändiga åtgärder så fort man upptäcker förändringar i vattenkvaliteten.

– Vattenföroreningar är ett stort problem världen över, även i Sverige. Vi har jobbat fram vårt system i nära samarbete med våra befintliga kunder och inom några år hoppas vi kunna finnas i hela Sverige, säger Vaquita Technologies medgrundare Vijaya Sekhar Gullapalli.

Uppe från vänster. Albatrac: Anton Bogren och Ellen Zimmermann. Solstice: Martin Arvidsson och Malin Eriksson. Nere från vänster. Vaquita Technologies: Vijaya Sekhar Gullapalli och Alexander Rydberg. Pavesight: Hassan Kassar, Jalal Sankar, Fabian Zander och Albert Florinus.

Genom att integrera hårdvaruteknik i sopbilar kan Pavesight använda AI-bildanalys för att identifiera och rapportera eventuella brister eller skador på vägarna. Genom kontinuerlig övervakning och analys av vägarnas tillstånd vill bolaget bidra till att säkerställa säkrare och mer hållbara vägnät för samhället.

– Det finns stora pengar för samhället att tjäna på det här. Vi hoppas givetvis att vår hårdvara ska finnas i alla sopbilar i framtiden, säger medgrundaren Jalal Sankar.

Solstice erbjuder enligt Venture Cup-juryn en skalbar och prisvärd lösning för att lagra solenergi, och fyller därmed en lucka i marknaden.

– Våra primära marknader är länder i Europa med många soltimmar och givetvis hoppas vi också kunna verka och bidra i utvecklingsländerna i framtiden, säger Solstice medgrundare Martin Arvidsson.

Venture Cup är en tävling för entreprenörer som stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Vinnarna i Skåne får 10.000 var och en kvalificering till Sverigefinalen som går av stapeln i höst, där de ställs mot övriga regioners vinnare.

Martin Linderoth

AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • ”Obegripligt att idrotten inte kedjar sig bredvid Greta Thunberg”

    Sportsligt går det sämre än på länge för svensk fotboll. Nu sinar dessutom tv-pengarna och nästa rättighetsavtal riskerar att bli en kalldusch för de allsvenska klubbarna.
    Sportjournalisten Olof Lundh efterlyser mer pengar från det offentliga och en långsiktig satsning på talangutveckling.

  • AW med försvarsindustrin

    Hela världen rustar upp. Hur påverkar det svensk försvarsindustri? Anmäl dig till vårt exklusiva event här.

  • Så dyr är en tävlingshäst

    “Tävlingar är ett bra skyltfönster för våra hästar”. Det sa Peder och Lisen Fredricson när de gästade Rapidus frukost. Se mingelbilder från eventet.

  • Vattenmätning i realtid finner kunder

    Ideonbolaget Vaquita Technologies har skrivit leasingavtal med sina första kunder. Bolaget, som har en AI-driven mjukvaruplattform som mäter och visar […]

  • Lunds IoT-satsning börjar bära frukt

    I våras beslutade Vinnova att satsa vidare på Lunds Internet of Things-bubbla när projektet Lund Open Sensoring City beviljades 5,9 […]

  • ESS-ingenjörer startar IoT-bolag

    Vaquita Technologies är ett nystartat Lundabolag, som utvecklar en IoT-sensor för att mäta vattenkvalité. Med små stöd från Almi, samt […]