torsdag 30 maj 2024

inloggad som

Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med en annan affärsidé.

Anki Malmborg Hager har gjort sig känd i Lunds innovationskluster som en framgångsrik uppdrivare av nya bolag. Hon studerade kemiteknik i Lund och doktorerade med läkemedelsnestorn Carl Borrebaeck som handledare. Sedan dess har de blivit något av ett radarpar, när Carl behöver en person som kan bolagisera forskning ringer han Anki.

Alligator, Immunovia, Cantargia, Senzagen och Paindrainer är några av de bolag där Anki Malmborg Hager har haft ett finger med i spelet, allt från i egenskap av ledare av ett forskningsteam före bolagsbildandet till vd-poster. Alla dessa har inte varit grundade av Carl Borrebaek, men många.

– Jag var under ett par anställd på Lund University Bioscience, ett bolag som likt Karolinska Development skulle vaska fram forskningsprojekt i universitetet och bolagisera dem. Vi scannade 180 forskningsprojekt under min tid och startade nio bolag. Ett av dem var Cantargia, säger hon.

Nu leder hon bolaget Lead Biologics som forskar på immunterapi mot cancer. I pipen ligger tre projekt som alla är inriktade på leukemi. Grundare är forskarna Thoas Fioretos, Marcus Järås, Carl Sandén och Niklas Landberg från Lunds universitet samt Kjell Sjöström från bolaget Innovagen.

Bolaget är finansierat av grundarna samt fyra icke namngivna affärsänglar. I styrelsen sitter Lars Bruzelius, docent i företagsekonomi i Lund och med en bakgrund på Gambro.

– Vi klarar oss till slutet av året. Sedan kommer det att behövas mer kapital, men inte jättemycket, max 10 miljoner kronor, säger Anki Malmborg Hager.

Utvecklingen är i tidigt skede och det är långt kvar tills det är dags för en fas 1-studie på människor. Och det är här affärsidén kommer in:

– Det är svindyrt att tillverka läkemedelssubstanser i större skala, även till de första testerna. Tidig forskning är något helt annat än att driva ett projekt ända till kommersialisering, vilket kräver kapitalresningar gång på gång. Det kräver även andra kompetenser, säger hon.

Lead Biologics affärsidé är därför att driva forskningsprojekt fram till dess att det är tillräckligt strukturerat och paketerat för att säljas i tidig fas.

– Det finns en stor marknad för tidiga läkemedelsprojekt. Många större bolag behöver fylla på sin pipeline. Vi har tagit fasta på det vi är bra på och anpassar resurserna efter det. Sedan får andra ta projekten vidare mot klinisk utveckling och kommersialisering, fortsätter hon.

Lead Biologics flyttar nu i på företagsinkubatorn Smile i Lund, under namnändring till Smile Venture Hub.

– Min roll är att vara plattform mellan forskning och marknad. Jag har ett ben på varje sida. På Smile är det en väldigt stimulerande miljö både inom forskning och företagande, säger Anki Malmborg Hager.

Gunnar Wrede

Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

  USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Industridesign vänder efter tuff vår

  Designföretaget Zenit i Malmö pustar ut efter en vår som vd Jonas Svennberg kallar för ”katastrof”. Nu väljer fem av firmans anställda att bli partner i bolaget.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.