tisdag 18 juni 2024

inloggad som

Skåning levererar till ESS första labb

|  , , ,
|  

Verkstadsföretaget Examec i Tomelilla har tagit hem en av de första mekaniska upphandlingarna hos forskningsanläggningen ESS. Bolaget ska leverera en testkammare till ESS första egna laboratorium, den temporära mekaniska verkstad för neutronteknologi som just nu håller på att inredas på Gastelyckan i Lund.

Examec Maskinmontage ska bygga ett 2×3 tre meter stort rum där ESS:s så kallade neutronchoppers ska testköras. Detta är mekaniska enheter med snabbt roterande delar som ska reglera neutronstrålarna till önskad pulsstorlek och våglängd innan de träffar materialprovet som ska undersökas. Kammaren byggs i kraftig plåt, förankrad i en betongplatta.

Upphandlingen har kammats hem i europeisk konkurrens. Affären är inte stor, bara värd 150.000 kronor, men Examecs vd Mats Ohlsson är nöjd. Hans bolag levererar redan detaljer till Max IV och nu alltså även till ESS.

— Vi jobbar mycket med våra ledningssystem för att ha kontroll på tillverkning och tester för att kunna hålla utlovad kvalitet. Nu är det fantastiskt roligt att få visa ESS vad vi går för, säger han.

Bolaget grundades 2003 i samband med att en mekanisk verkstad ägd av Tetra Pak lades ner. Examec har 30 anställda och låg förra året på en omsättning runt 90 miljoner kronor, med en vinst på sex miljoner. Bolaget bygger bland annat stativ till acceleratormagneter åt Max IV.

Elisabet Ottosson

Verkstadsföretaget Examec i Tomelilla har tagit hem en av de första mekaniska upphandlingarna hos forskningsanläggningen ESS. Bolaget ska leverera en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Tillfällig avkylning i het bransch

    HMS Network-grundarens ehandelsbolag JS Energi i Helsingborg kämpar med lönsamheten. Försäljning av värmepumpar på nätet gav växtvärk under chock-året för elpriser 2022.


  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Greg ber om mer pengar

    Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

  • Snart invigs jätteladorna

    Den danska logistikjätten DSV lät bygga ett av Nordens största logistikcenter vid E6:an utanför Landskrona och nu har fastighetsbolaget Catena köpt centret. Så mycket värderas fastigheten till.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Därför tar Doxa in ytterligare 200 Mkr

    Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på strax under 200 Mkr. Det är andra gången bolag tar in pengar på kort tid. Huvudägaren Greg Dingizian förklarar varför.