måndag 29 april 2024

inloggad som

Därför tar Doxa in ytterligare 200 Mkr

|  
|  ,

Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på strax under 200 Mkr. Det är andra gången på kort tid som bolaget tar in pengar. Huvudägaren Greg Dingizian förklarar varför.

Det var i december i fjol som Doxa gjorde en riktad emission på 350 miljoner kronor. Pengarna skulle finansiera bolaget pågående projekt, som till stor del handlar om utbyggnaden av stadsdelen Karlastaden i Göteborg, sedan Doxa och fastighetsbolaget Balder gått samman för att köpa Serneke som ursprungligen projekterat Karlastaden.

För bara ett par veckor sedan meddelade Doxa att bolaget reviderar ned helårsresultatet för 2023 med en 250 Mkr. Orsaken var att försäljningar av delar av Karlastaden påverkade Doxas tillgångar negativt. Nu tar alltså bolaget in ytterligare 200 Mkr.

– Man kan väl säga att den aktuella nyemissionen inte direkt hänger samman med försäljningarna i Karlastaden, men delvis. I grunden handlar det om att finansiera de projekt vi har i gång, säger Greg Dingizian som väljs in som styrelseordförande i Doxa på en bolagsstämma senare i april.

Det är lite ovanligt att ett bolag på er nivå gör flera nymeissioner på relativt kort tid. Hur kommenterar du det?

– Det är så marknaden ser ut för tillfället. Det är svårt att resa kapital i större mängd på en gång, helt enkelt.

Ni har sagt att ni vill sälja entreprenaddelen i Serneke. Men ni har också sagt att ni upptäckt att projektdelen och entreprenaddelen är mer sammaflätade än ni trodde. Hur går det med försäljningen?

– Vår avsikt är att den försäljningen kommer att ske i närtid.

Hur mycket pengar kommer försäljningen att inbringa?

– Det kan jag tyvärr inte säga, säger Greg Dingizian.

Nyemissionen tecknas av en blandning av nya och befintliga ägare, däribland Erik Selin och familjen Bergendahl (City Gross).

Själv kommer Greg Dingizian att teckna sig i en senare del, så kallad tranche, av emissionen som kräver godkännande på bolagsstämman. Erik Selin, huvudägare i Balder och storägare i Doxa, går genom sitt deltagande över en ägarandel på 10 procent i Doxa.

Gunnar Wrede

Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på strax under 200 Mkr. Det är andra gången bolag tar in pengar på kort tid. Huvudägaren Greg Dingizian förklarar varför.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.