torsdag 30 maj 2024

inloggad som

Därför tar Doxa in ytterligare 200 Mkr

|  
|  ,

Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på strax under 200 Mkr. Det är andra gången på kort tid som bolaget tar in pengar. Huvudägaren Greg Dingizian förklarar varför.

Det var i december i fjol som Doxa gjorde en riktad emission på 350 miljoner kronor. Pengarna skulle finansiera bolaget pågående projekt, som till stor del handlar om utbyggnaden av stadsdelen Karlastaden i Göteborg, sedan Doxa och fastighetsbolaget Balder gått samman för att köpa Serneke som ursprungligen projekterat Karlastaden.

För bara ett par veckor sedan meddelade Doxa att bolaget reviderar ned helårsresultatet för 2023 med en 250 Mkr. Orsaken var att försäljningar av delar av Karlastaden påverkade Doxas tillgångar negativt. Nu tar alltså bolaget in ytterligare 200 Mkr.

– Man kan väl säga att den aktuella nyemissionen inte direkt hänger samman med försäljningarna i Karlastaden, men delvis. I grunden handlar det om att finansiera de projekt vi har i gång, säger Greg Dingizian som väljs in som styrelseordförande i Doxa på en bolagsstämma senare i april.

Det är lite ovanligt att ett bolag på er nivå gör flera nymeissioner på relativt kort tid. Hur kommenterar du det?

– Det är så marknaden ser ut för tillfället. Det är svårt att resa kapital i större mängd på en gång, helt enkelt.

Ni har sagt att ni vill sälja entreprenaddelen i Serneke. Men ni har också sagt att ni upptäckt att projektdelen och entreprenaddelen är mer sammaflätade än ni trodde. Hur går det med försäljningen?

– Vår avsikt är att den försäljningen kommer att ske i närtid.

Hur mycket pengar kommer försäljningen att inbringa?

– Det kan jag tyvärr inte säga, säger Greg Dingizian.

Nyemissionen tecknas av en blandning av nya och befintliga ägare, däribland Erik Selin och familjen Bergendahl (City Gross).

Själv kommer Greg Dingizian att teckna sig i en senare del, så kallad tranche, av emissionen som kräver godkännande på bolagsstämman. Erik Selin, huvudägare i Balder och storägare i Doxa, går genom sitt deltagande över en ägarandel på 10 procent i Doxa.

Gunnar Wrede

Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på strax under 200 Mkr. Det är andra gången bolag tar in pengar på kort tid. Huvudägaren Greg Dingizian förklarar varför.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

  USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Industridesign vänder efter tuff vår

  Designföretaget Zenit i Malmö pustar ut efter en vår som vd Jonas Svennberg kallar för ”katastrof”. Nu väljer fem av firmans anställda att bli partner i bolaget.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.