måndag 8 juli 2024

inloggad som

Tillfällig avkylning i het bransch

HMS Network-grundarens ehandelsbolag JS Energi i Helsingborg kämpar med lönsamheten. Försäljning av värmepumpar på nätet gav växtvärk under chock-året för elpriser 2022.

– Hösten 2022 var ren ordermottagning, vi behövde inte sälja aktivt. Elpriserna toppade och det var tio månaders väntetid på nya värmepumpar från flera tillverkare. Vår styrka då var att vi var märkesobundna och kunde leverera. Samtidigt rusade priserna på pumpar, säger vd Peter Borgman.

Det var 2015 som han och Fredrik Stoltz, son till grundaren av det ursprungliga JS Energi, flyttade in i det då nystartade E-commerce Park i Helsingborg och började sälja reservdelar till värmepumpar via sin ehandel.

Investeraren som fyra år senare klev in i JS Energi heter Nicolas Hassbjer, styrelseproffs och mest känd för att ha grundat och börsnoterat HMS Network (Hassbjer Micro Systems). HMS Network är en noterad börs-stjärna med ett totalt aktievärde på 21 miljarder kronor.

Nicloas Hassbjer

Hassbjers bolag Tequity äger strax över 50 procent. Peter Borgman är näst största ägare medan Fredrik Stoltz sedan ett år tillbaka är passiv delägare och driver en startup inom löpning. Även några av de anställda har köpt in sig.

– Vi tog in externt kapital 2019 med målet att på tre år gå från 23 till 100 Mkr i omsättning. Vi fick lov att gå back upp till 10 procent. Vi nådde målet 2022, säger Peter Borgman.

När bolaget nådde målet 2022 med 99,7 Mkr med en förlust på -8,8 Mkr var det dags för del två i planen – att vända till vinst 2023. Omsättningen ökade då till 112 Mkr men rörelseresultatet landade på -5 Mkr.

– Sedan kom lågkonjunkturen på allvar, vi såg det i mars-april 2023. Det var framför allt nya värmepumpar som påverkades när räntorna steg. Det var jobbiga beslut i april 2023. För att nå vinstmålet var vi tvungna att pausa eller avveckla allt som inte var lönsamt, säger Peter Borgman.

Kontoren i Göteborg, Jönköping och Växjö har sagts upp. Personalstyrkan har minskat från 65 till 45 personer. Idag täcker JS utöver Skåne fortfarande södra delarna av Halland och Småland samt en bit in i Blekinge från kontoret i Kristianstad.

– Omsättningen sjunker i år men vi ska kunna leverera lönsamhet på helåret trots lågkonjunkturen. Räntesänkningar räcker inte, eftersom priserna gått upp 40 procent är det många privatpersoner som inte har råd att byta värmepump. Bankerna är restriktiva med lån till värmepump, säger Peter Borgman och tillägger:

– Sedan gynnas vår service och reservdelssidan när folk reparerar för att de inte har råd att byta. Men den svenska marknaden för nya värmepumpar är tillbaka på 2018 års nivå.

JS Energi säljer också reservdelar i hela EU samt Norge och Storbritannien. Sajter finns på lokala språk för Norge, Danmark, Holland och Frankrike samt engelska för övriga.

En av de mest eftersökta reservdelarna är oväntad.

– Originalfjärrkontroller för luft-luft-värmepumpar. Nästan varje vecka får vi samtal från kunder vars hund tuggat sönder en fjärrkontroll, säger Peter Borgman.

Sölve Dahlgren

HMS Network-grundarens ehandelsbolag JS Energi i Helsingborg kämpar med lönsamheten. Försäljning av värmepumpar på nätet gav växtvärk under chock-året för elpriser 2022.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.