tisdag 22 oktober 2024

inloggad som

Tillfällig avkylning i het bransch

HMS Network-grundarens ehandelsbolag JS Energi i Helsingborg kämpar med lönsamheten. Försäljning av värmepumpar på nätet gav växtvärk under chock-året för elpriser 2022.

– Hösten 2022 var ren ordermottagning, vi behövde inte sälja aktivt. Elpriserna toppade och det var tio månaders väntetid på nya värmepumpar från flera tillverkare. Vår styrka då var att vi var märkesobundna och kunde leverera. Samtidigt rusade priserna på pumpar, säger vd Peter Borgman.

Det var 2015 som han och Fredrik Stoltz, son till grundaren av det ursprungliga JS Energi, flyttade in i det då nystartade E-commerce Park i Helsingborg och började sälja reservdelar till värmepumpar via sin ehandel.

Investeraren som fyra år senare klev in i JS Energi heter Nicolas Hassbjer, styrelseproffs och mest känd för att ha grundat och börsnoterat HMS Network (Hassbjer Micro Systems). HMS Network är en noterad börs-stjärna med ett totalt aktievärde på 21 miljarder kronor.

Nicloas Hassbjer

Hassbjers bolag Tequity äger strax över 50 procent. Peter Borgman är näst största ägare medan Fredrik Stoltz sedan ett år tillbaka är passiv delägare och driver en startup inom löpning. Även några av de anställda har köpt in sig.

– Vi tog in externt kapital 2019 med målet att på tre år gå från 23 till 100 Mkr i omsättning. Vi fick lov att gå back upp till 10 procent. Vi nådde målet 2022, säger Peter Borgman.

När bolaget nådde målet 2022 med 99,7 Mkr med en förlust på -8,8 Mkr var det dags för del två i planen – att vända till vinst 2023. Omsättningen ökade då till 112 Mkr men rörelseresultatet landade på -5 Mkr.

– Sedan kom lågkonjunkturen på allvar, vi såg det i mars-april 2023. Det var framför allt nya värmepumpar som påverkades när räntorna steg. Det var jobbiga beslut i april 2023. För att nå vinstmålet var vi tvungna att pausa eller avveckla allt som inte var lönsamt, säger Peter Borgman.

Kontoren i Göteborg, Jönköping och Växjö har sagts upp. Personalstyrkan har minskat från 65 till 45 personer. Idag täcker JS utöver Skåne fortfarande södra delarna av Halland och Småland samt en bit in i Blekinge från kontoret i Kristianstad.

– Omsättningen sjunker i år men vi ska kunna leverera lönsamhet på helåret trots lågkonjunkturen. Räntesänkningar räcker inte, eftersom priserna gått upp 40 procent är det många privatpersoner som inte har råd att byta värmepump. Bankerna är restriktiva med lån till värmepump, säger Peter Borgman och tillägger:

– Sedan gynnas vår service och reservdelssidan när folk reparerar för att de inte har råd att byta. Men den svenska marknaden för nya värmepumpar är tillbaka på 2018 års nivå.

JS Energi säljer också reservdelar i hela EU samt Norge och Storbritannien. Sajter finns på lokala språk för Norge, Danmark, Holland och Frankrike samt engelska för övriga.

En av de mest eftersökta reservdelarna är oväntad.

– Originalfjärrkontroller för luft-luft-värmepumpar. Nästan varje vecka får vi samtal från kunder vars hund tuggat sönder en fjärrkontroll, säger Peter Borgman.

Sölve Dahlgren

HMS Network-grundarens ehandelsbolag JS Energi i Helsingborg kämpar med lönsamheten. Försäljning av värmepumpar på nätet gav växtvärk under chock-året för elpriser 2022.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Därför fick Rugvistas vd sparken

    Börsnoterade Rugvista i Malmö, som säljer mattor på nätet, har sparkat sin vd som fick gå på dagen. Bolagets ordförande och e-handelsprofilen Martin Benckert berättar varför.

  • Medea i konkurs

    Upp som en sol och ned som en pannkaka. Medea, vars grundare utnämndes till 34:or av Rapidus 2021, är försatt i konkurs. Bolaget fick sitt uppsving i samband med covid-pandemin, sedan tog det stopp.

  • Vill bli navet för mattor i Europa

    Rugvista är det börsnoterade bolaget i Malmö som har ambitionen att bli ledande försäljare av mattor i Europa. Men just nu håller konsumenterna i plånboken. Det framgår av bolagets rapport för det andra kvartalet.

  • Skånsk återvinningspionjär bantar sig i form

    Staffanstorpsbaserade Godsinlösen genomför det tredje besparingsprogrammet på drygt ett år. Personalstyrkan ska nu minskas med 17 medarbetare. Åtgärderna ser ut att ha effekt. Det framgår av företagets färska kvartalsrapport.

  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • De utmanar Systemets vinmonopol

    Winefinder och Vinoteket går samman och bildar ett helt nytt bolag. Detta efter en lång och uppmärksammad tvist med Systembolaget.

  • Skånska bjässar shoppar bolag

    Servettbolaget Duni blir majoritetsägare i tyska Relevo och e-handelsjätten BHG fortsätter att konsolidera marknaden.

  • Rabattbolag från Lund redo för lansering

    Lundabolaget Dealguru har säkrat 10 miljoner kronor för att utveckla sin rabattsajt och bygga en app. Flera riskkapitalister har investerat.

  • Boozt skruvar upp helårsprognosen

    Boozt skriver upp prognoserna för omsättningstillväxt och justerat rörelseresultat för helåret 2023. Här ser du varför.

  • Additude-profilen blir vd för Malmödoldis

    Sam Aston, som lett Additude under sex år, köper in sig i det höglönsamma Malmöbolaget Netset och tar plats som vd.