måndag 8 juli 2024

inloggad som

Färgrikt bolag söker kapital

|  
|  

Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

Mantis Photonics metod baseras på forskning vid Lunds universitets fysikavdelning. Bolagets kameralösning ska med enstaka bilder och tillhörande AI-algoritmer kuna registrera och analysera betydligt fler spektralband än dagens metoder. Spektralband är sektioner eller våglängdsområden som används för att dela upp ljusets färger. Genom att kunna analysera fler spektralband ska analysen ge mer detaljerad information om eventuella förändringar i näthinnan.

Mantis grundare: Dr. Diego Guenot, Denis Hellebuyck, Jan Alexander.

– Den detaljerade information som vårt instrument kan ge har inte kunnat fås tidigare. Vi har bevisat att konceptet fungerar och har sett ett intresse från ögonläkare. Nu vill vi ta in 10 miljoner kronor som ska användas för att finansiera kliniska studier och fortsatt teknisk utveckling av instrumentet, säger Jan Alexander (till höger i bild) Mantis medgrundare och tekniska chef.

En mindre del av den önskade summan har redan kommit in på bolagets bankkonto. Teknikens första applikation blir tidig identifiering av makuladegeneration, en ganska vanlig och åldersrelaterad ögonsjukdom som påverkar gula fläcken på näthinnan och försämrar synen.

– Det finns mediciner som kan fördröja sjukdomen om den upptäcks i tid. Tanken är att man också ska kunna följa behandlingseffekten med hjälp av instrumentet.

Instrumentet ska enligt bolaget även kunna upptäcka andra ögonsjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar samt neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers och ALS.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.