måndag 8 juli 2024

inloggad som

Magle på köparstråt

Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

Magle Chemoswed är en kontraktstillverkare av läkemedel och testsubstanser med kontor i Sorgenfri i Malmö. Bolaget är noterat på First North med ett börsvärde strax under 400 Mkr. Verksamheten går bra. Under 2023 omsatte bolaget 180 Mkr och gjorde ett rörelseresultat på 18 Mkr.

Efter ett par turer med det finansiellt pressade Lundabolaget Amniotics aviserades nyligen en fusion genom att Magle köper Amniotics och betalar med egna aktier.

Samma modell används nu när Magle vill köpa det danska bolaget PK Biotech. Köpeskillingen erläggs med nyemitterade aktier som motsvarar 240 Mkr. Det är därmed närmast en fusion med det danska bolaget, vars ägare erhåller cirka 40 procent av den sammanslagna koncernen.

PK Biotech är också en kontraktstillverkare och genom affären skapas en nordisk aktör med cirka 150 anställda. Den konsoliderade omsättningen uppges inte, men i ett pressmeddelande anges BK Biotechs rörelseresultat till 17 Mkr.

– Det finns betydande synergier i den här affären, både inom kontraktstillverkningen där teknologiplattformen stärks och i effektiviseringar operativt. Vi kommer dessutom att kunna tillverka större volymer åt våra kunder, säger Helena Ossmer Thedius, kommersiell chef på Magle.

Huvudägare och grundare till Magle är Hans Henrik Lidgard, advokat och professor emeritus i juridik i Lund samt medgrundare av advokatbyrån Vinge. Näst största ägare med drygt 10 procent av aktierna är Tepe-ägaren Joel Eklund.

Gunnar Wrede

Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.