torsdag 30 maj 2024

inloggad som

Till salu: app mot psykisk ohälsa

Bolaget bakom appen Ablemind är försatt i konkurs. Konkursförvaltaren tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till det digitala verktyget för behandling av psykisk ohälsa.

Pengarna tog slut för bolaget Worddiagnostics i Malmö som har utvecklat appen Ablemind. Den är tänkt att användas av både patienter och vårdgivare för att mäta och förstå patientens psykiska hälsa för bättre diagnostisering och behandling. Grundarna Katarina Kjell, Sverker Sikström och Oscar Kjell är forskare vid institutionen för psykologi vid Lunds universitet och ägde tillsammans majoriteten av bolaget.

Konkursförvaltare Jimmy Pilo från Ackordscentralen i Malmö kommenterar bolaget:

– Det finns redan ett stort intresse för att ta över varumärke, knowhow, källkod och driva bolaget vidare, så Ablemind kommer inte att gå under, säger han och fortsätter:

– Vi går ut med ett anbudsunderlag för att göra det intressant för en vidare krets. Efter att ha testat marknaden en vecka och fått en preliminär nivå på köpesumman går vi vidare med förhandlingar för att se vem som vill betala mest och vem som har möjlighet att driva bolaget vidare. Jag gissar att det blir tillträde under juni – det måste gå snabbt med denna typ av bolag med värdefull data lagrad i molnsystem som måste underhållas.

Bolaget har fem anställda och inte mycket skulder till leverantörer.

– Balansrapporten visar att bolaget har 2 Mkr i tillgångar på banken. Almi Invest är prioriterad fordringsägare med 3 Mkr i företagsinteckning, säger Jimmy Pilo.

Bolagets tidigare vd, Tomas de Souza, på bild tillsammans med kliniskt ansvariga Katarina Kjell, berättar att produkten använts av fler än 900 patienter på tre kliniker i regi av en skånsk privat vårdgivare förra året.

– Jag höll inte med om tajmingen för beslut om konkurs. Vi har haft en plan för hur bolaget skulle kunna drivas vidare tillsammans med bland andra ägaren till de tre kliniker som testat produkten. Han såg potentialen i att produkten kan förändra psykisk ohälsa i grunden, något som vi tog med oss när vi presenterade den för andra vårdgivare, säger han.

– Vi var inte på väg mot kommersiell lönsamhet men hade definitivt påbörjat en etablering bland vårdgivare som såg nyttan. Jag kommer från en annan bransch och hade förväntat mig att det skulle gå snabbare. Vården är AI-omogen och vill först se att andra har testat. Det har varit otroligt svårt att komma till tillämpning, fortsätter Tomas de Souza.

Bolaget har tagit in ett 20-tal miljoner kronor och fått flera miljoner kronor i stöd från Vinnova till utveckling.

Elisabet Ottosson

Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

  USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Industridesign vänder efter tuff vår

  Designföretaget Zenit i Malmö pustar ut efter en vår som vd Jonas Svennberg kallar för ”katastrof”. Nu väljer fem av firmans anställda att bli partner i bolaget.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.