torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Snart invigs jätteladorna

|  
|  

Den danska logistikjätten DSV lät bygga ett av Nordens största logistikcenter vid E6:an utanför Landskrona och nu har fastighetsbolaget Catena köpt centret. Så mycket värderas fastigheten till.

Ingen som kört förbi Landskrona på E6:an har undgått att se de gigantiska lagerladorna som växt fram det senaste året. Dessa blir ett av Nordens största logistikcenter när den danska transportjätten DSV i september inviger de cirka 180.000 kvadratmetrarna i Landskrona.

Fastigheten värderas till 2,4 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande som Catena skickade ut i fredags med budskapet att DSV genomför en så kallad sale-lease-back-affär där Catena köper fastigheten.

Affären görs som en bolagsaffär och i bolaget finns cirka 1,8 miljarder kronor i skulder som Catena tar över. Mellanskillnaden mot fastighetsvärderingen, 600 Mkr, erläggs som köpeskilling. I samband med transaktionen tecknar DSV ett elvaårigt hyresavtal.

– Vi är väldigt glada över den här affären. Vi har en mycket lång investeringshorisont och ser fram emot att äga fastigheten med DSV som hyresgäst, säger Catenas vd Jörgen Eriksson till Rapidus.

DSV är Danmarks tredje största börsnoterade företag mätt i börsvärde på 227 miljarder danska kronor. Omsättningen bara under första kvartalet i år uppgick till 38 miljarder DKK. DSV är en av de största transportleverantörerna i världen efter Deutsche Post DHL Group, Kuehne + Nagel och DB Schenker.

Den nya byggnaden kommer, tillsammans med befintliga lokaler, att tjäna som logistikhub för den nordiska marknaden. Med de nya byggnaderna kommer DSV i Landskrona att erbjuda en total lageryta på 225.000 kvadratmeter och med kontor kommer DSV att nå 270.000 kvm.

Personalstyrkan i Landskrona ska utökas från 60 till 150 anställda.

De nya byggnaderna inkluderar två nya lager. Ett kommer att ha temperaturkontrollerade lagerzoner för färskvaror. Byggnaden kommer också att hysa ett lager för hälso- och läkemedelsindustrin i Öresundsregionen. Den andra byggnaden är ett mer traditionellt lager med automatiserade lösningar.

– Expansionen i Öresundsregionen och Landskrona kommer från ett strategiskt beslut redan 2010. Vi tror på läget, både i förhållande till Norden och länderna i södra Europa, säger Ian Swinhoe, vd för DSV Solutions Sweden.

Byggentreprenör vid uppförandet har varit Tommy Allström Byggproduktion, TAB, från Lindesberg i Mellansverige. Bygget var TAB:s största projekt hittills. DSV vill inte uppge byggkostnaden.

– DVS ser Landskrona-Helsingborg som en av de viktigaste logistikregionerna i Sverige och blev därför ett naturligt val för vår expansion. Helsingborg har järnväg och tillgång till motorvägar samt Sveriges näst största containerhamn och närhet till kontinenten.

Keld Broksø
Gunnar Wrede

Den danska logistikjätten DSV lät bygga ett av Nordens största logistikcenter vid E6:an utanför Landskrona och nu har fastighetsbolaget Catena köpt centret. Så mycket värderas fastigheten till.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]


 • Greg ber om mer pengar

  Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

 • Därför tar Doxa in ytterligare 200 Mkr

  Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på strax under 200 Mkr. Det är andra gången bolag tar in pengar på kort tid. Huvudägaren Greg Dingizian förklarar varför.

 • Motgång för Greg och Percy

  Fastighetsbolaget Doxa, med Greg Dingizian och Percy Nilsson bland huvudägarna, sänker ett tidigare kommunicerat helårsresultat för 2023 med en halv miljard kronor.

 • Danska arkitekter stänger i Malmö

  Arkitektfirmornas orderingång är en tidig konjuktursignal, men än ses ingen ljusning. Tvärtom, Danmarks största byrå Arkitema stänger sitt Malmökontor efter tunga förluster i Sverige.

 • Svenska arkitekter lider också

  Höga räntor och inflation har slagit hårt mot fastighetsbranschen och nybyggandet. Nedgången är kostsam för arkitekter på båda sidor om sundet. Rapidus har ringt runt till några arkitekfirmor som är aktiva i Skåne.

 • Utmanarna satsar sig ur fastighetskrisen

  Mitt i rådande kris för nybyggnadsmarknaden planerar fastighetsbolaget Easy Depot i Malmö för expansion och sätter igång ett nytt bygge.

 • “Räntesmällen är tagen nu”

  Fastighetsbolaget Trianons vd och huvudägare Olof Andersson satsar hårt efter ett tufft fjolår. I en riktad nyemission och via direktköp på börsen pumpar han upp sitt innehav med 35 Mkr.

 • Sänkta fastighetsvärden i skånska bolag

  De båda skånska fastighetsbolagen Acrinova och Sydsvenska Hem åker på rejäla snytingar i sina resultatrapporter. I båda fallen är boven räntan.

 • Heimstaden slopar utdelning

  Fastighetsbolaget Heimstaden, med huvudkontor i Malmö, gjorde en förlust på 25 miljarder kronor under 2023. Nu ställs utdelningen in på bolagets noterade preferensaktie.

 • Malmöduo vill demokratisera fastighetsägandet

  De utvecklar en digital plattform för att göra fastighetsinvesteringar mer tillgängliga för allmänheten – med hjälp av blockkedjeteknik.