torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Greg ber om mer pengar

|  
|  ,

Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

Doxa meddelade på onsdagen att bolaget avser att göra en företrädesemission på 643 Mkr före emissionskostnader. Teckningskursen för en aktie sätts till 1 krona. Aktien stängde dagen innan på 2,44 kronor. På onsdagmorgonen föll aktien med nästan 30 procent i en utförslöpa som pågått sedan september 2021 då aktien stod i 16 kronor som mest.

Orsaken till bolagets kapitalbehov är det prestigefyllda byggprojektet Karlastaden i Göteborg, en hel stadsdel med riktmärket Karlatornet som petat ned Turning Torso från platsen som Sveriges högsta byggnad. Köpet av Karlastaden aviserades så sent som i april i fjol tillsammans med Erik Selins fastighetsbolag Balder. Säljare var Göteborgsprofilen Ola Sernekes bolag Serneke.

Sedan dess verkar en del problem ha hopat sig kring projektet. Redan i december i fjol gjorde Doxa en riktad nyemission på 350 Mkr och i januari sålde Doxa och Balder ungefär hälften av Karlastadenprojektet. Doxa fick då in 650 Mkr.

I april redovisade Doxa en nedskrivning av resultatet med 250 Mkr och kort därpå aviserades ytterligare en riktad nyemission på 200 Mkr.

När det nu är dags igen summerar kapitalinflödet till Doxa det senaste halvåret till drygt 1,8 miljarder kronor på ett halvår via nyemissioner eller försäljning. Karlastaden börjar för en utomstående se ut som ett kapitalslukande svart hål.

– Vi ska inte sticka under stol med att saker inte gått helt som vi tänkt. Jag ångrar inte köpet av Serneke och Karlastaden, men ännu har vi inte visat aktieägarna att projektet är bra, snarare tvärtom, säger Greg Dingizian till Rapidus.

Doxas vd Victor Persson medger att bolaget har tagit på sig omfattande projekt som kostar pengar. Enligt onsdagens pressmeddelande ska flera delar färdigställas i år eller under 2025.

– Det är ett par saker som inte gått som vi väntat oss när vi gjorde investeringen. Dels har konjunkturen varit sämre och dragit ut längre på tiden mer än vi räknade med, dels har det gått långsammare än väntat att sälja bostäder i Karlatornet, säger Victor Persson och fortsätter:

– Därutöver har vi hela tiden avsett att separera byggentreprenaddelen av Serneke från projektutvecklingen. Försäljningen av entreprenaddelen har också dragit ut på tiden, men den processen fortgår.

De två största ägarna i Doxa är Greg Dingizian och Erik Selin med cirka 15 procent vardera. Tredje störst är Percy Nilsson med drygt 10 procent av aktierna. Greg Dingizian och Erik Selin har åtagit sig att teckna aktier i den nya emissionen för att försvara sina ägarandelar. 

Percy Nilsson kom in i Doxa när han sålde Malmö Arena till Doxa och fick betalt i aktier. Han har inte gjort något sådant åtagande. Utspädningen i emissionen är 50 procent.

– Det är några dagar att fundera på tills emissionen genomförs, så jag avvaktar och tittar på marknadsläget, säger han.

Doxas aktie har sjunkit rejält sedan du sålde Malmö Arena. Hur ser du på den affären i dag?

– Det är klart att den kunde varit bättre, men jag har varit med så länge att jag vet att marknadsläget går upp och ned. Jag är inte orolig och jag tänker vara med i Doxa i fortsättningen. På vilken nivå får vi se, säger Percy Nilsson.

Gunnar Wrede 

Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]