tisdag 22 oktober 2024

inloggad som

Youcruit i konkurs

Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

När Rapidus senast skrev om Youcruit i december 2021 hade bolaget nyss rest 100 Mkr. Rekryteringsplattformen för lastbilschaufförer, Lanefinder, hade då mer än 7.000 anslutna åkerier i USA och bolagets vd Mats Holmbäck hade högt flygande planer om att lansera en trucker-försäkring för att sedan börsnotera bolaget.

Men Youcruits tillväxt tog inte fart och enligt redovisningen för 2022, den senaste som Rapidus tagit del av, toppade bruttoomsättningen det året på knappt 11 Mkr. Samma år rapporterade koncernen en rekordförlust på 62 Mkr, nästan dubbelt så mycket som 2021.

Niklas Sigesgård

– Bolaget har haft en burn-rate på ungefär 3 Mkr i månaden och varit beroende av kapitaltillskott under hela sin levnadstid. Nu lyckades man inte få in tillräckligt med nytt kapital och försatte därför bolaget i konkurs, säger Youcruits konkursförvaltare advokat Niklas Sigesgård, partner på Amber Advokater i Hässleholm

Han berättar för Rapidus att han så sent som i går på måndagen gjorde klart med en köpare som förvärvar rekryteringsplattformen i sin helhet. Niklas Sigesgård vill dock inte avslöja vem köparen är eller vad prislappen landade på.

– Det som förvånar mig är att man haft en verksamhet som varit så pass beroende av kapitaltillskott under en lång tid och när investerarna väljer att inte skjuta till mer pengar så finns det ändå någon som är beredd att förvärva tjänsten, som hittills varit en förlustaffär. I vanliga fall löses sånt här innan bolaget försätts i konkurs, säger Niklas Sigesgård.

Karl-Axel Granlund

Miljardärfamiljen Granlund var huvudägare i Youcruit genom bolaget Viarp Invest. Enligt databasen Holdings var Viarps aktier i Youcruit värda nästan 45 Mkr innan konkursen och ett av få onoterade innehav i en aktieportfölj värd totalt 2,3 miljarder kronor som domineras av innehav i Peab och Bulten.

Rapidus har utan framgång sökt Mats Holmbäck för en kommentar.

Emiliano Strauss

Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Limes tyska uppköp bär frukt – till slut

    2021 köpte CRM-bolaget Lime Technologies upp det tyska SaaS-bolaget Userlike, numera Lime Connect. Men det är först nu som uppköpet resulterat i en ny produkt.

  • Solid X tecknar mångmiljonavtal med CSN

    IT-konsultbolaget Solid X i Malmö har tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), med potential att lyfta omsättningen rejält. Vd Filip Alexanderson ser en ökning i tillväxttakten.

  • Solid X ökar omsättningen

    Solid X ökar omsättningen och förbättrar ebitda-resultatet i det brutna räkenskapsårets första kvartal. Men det är en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål.

  • Acke Salem startar nytt

    Det gamla uttrycket många järn i elden stämmer väl in på Acke Salem. Nu drar han igång ytterligare ett mjukvarubolag. I oktober väntar en skånsk roadtrip för att locka investerare till det nya bolaget.

  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.

  • Tord Wingren ser ljuset för Brainlit

    Bluetooth-uppfinnaren Tord Wingren har ett mål – att hans bolag Brainlit ska få sitt genombrott innan han går i pension. Nu får han hjälp av pengar från en amerikansk fond.