fredag 1 mars 2024

inloggad som

Lund Grand Prix blottar svårighet för idéklustret

Kort sagt: Om en vecka avgörs Lund Grand Prix. Men trots Nordens största universitet och en av norra Europas största forskningsparker har innovationsbolagen svårt att visa framfötterna på denna, stadens stora näringslivsdag. Anledningarna är flera, men en sak är klar: teknik- och forskningsbolag måste bli mer kommunikativa.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Det pratas om att man inte blir profet i sin egen stad. Många sägs också gå över ån efter vatten. Klyschorna är trådslitna, men har ändå bäring på Lund och priserna som delas ut på näringslivsgalan varje år.

På avstånd ser staden ut som en kunskapens högborg, med flera profilerade och växande teknikföretag. Men innanför murarna förefaller uppfattningen vara en annan, åtminstone om vi tittar på vilka som utsetts till Årets Företagare i Lund Grand Prix senaste åren: cykelhandlare, markanläggare och möbelnasare.

Missförstå nu inte. Dessa vinnare har säkerligen gjort ett gott jobb — men paradoxen mot kunskapsstaden Lund är slående.

Det är på sin plats att årets stora pris går till ett av stadens många innovationsbolag. Det skulle stärka bilden av det framåtblickande Lund, och även kunna visa på ett fungerande innovationssystem, som alltså är processen för att ta forskningsrön till kommersialisering, inte sällan med offentligt stödkapital.

Helt klart finns det lovande entreprenörer att lyfta fram, men en närmare titt på kriterierna för Årets Företagare ger inget större hopp.

Vinnaren ska äga sitt bolag, samtidigt som det ska rulla med god lönsamhet. Detta är variabler som mycket sällan uppfylls vid ett och samma tillfälle i ett innovationsföretag.

I regel behövs externt kapital för att få färdigt en produkt, och sedermera fart på affärerna. Vägen mot slutmarknad är ofta lång. Och om inte ägandet spritts ut över tiden, kan mycket väl eldsjälen som utvecklade idén från början ha lämnat verksamheten när framgångarna väl skördas.

Medicinteknikbolaget CellaVision är ett exempel på hur lång tid det kan ta att föra ut en lovande teknik på marknaden. Verksamheten grundades 1994 av serieentreprenören Christer Fåhraeus. Några år senare blev Yvonne Mårtensson operativt ansvarig. Efter en tuff tid har nu bolaget börjat växa ordentligt, med god lönsamhet. Yvonne Mårtensson förtjänar all cred, men hon äger knappast firman och var faktiskt inte heller med från början.

En liknande resa, men kanske ännu mer i det dolda, har miljöteknikbolaget AnoxKaldnes gjort. Basen är forskning från LTH och grundaren Thomas Welander finns fortfarande kvar. Under många år var han vd och den som byggde upp verksamheten. Idag är han forskningschef och eftersom bolaget numera ingår i storkoncernen Veolia är han dubbelt diskvalificerad från Årets Företagare.

Många teknikbolag passar helt enkelt inte in i kriterierna, oavsett hur framgångsrika de är.

Vidare finns det en knut med publikvänligheten i utmärkelsen.

En cykelhandlares verksamhet är mycket konkret för mannen och kvinnan på gatan som kanske aldrig letar sig upp mot Ideonområdet. Den som ändå gör en avstickare dit (kanske på cykel?) möts av helt anonyma fasader.

Det är svårt för utomstående att förstå vad som pågår inne på Ideon, Medicon Village och Edison Park.

För ett par veckor sedan drog Rapidus ett litet strå till stacken för att visa denna del av samtiden. Vi höll en vernissage där fotografen Per Lindström under ett års tid dokumenterat människorna, produkterna och aktiviteterna inne på företag som BioInvent, Probi och Nattaro Labs.

Ett urval av de unika bilderna hittar du här.

Innovationsföretagare bör ta sig en funderare på hur verksamheten kan öppnas upp och avmystiferas, hur teknik och forskning kan göras mer lättförståelig. Det skulle inte bara bättra oddsen i Lund Grand Prix, utan öka intresset för hela innovationsklustret.

Förutsättningarna för entreprenörskap kommer nämligen bli en allt viktigare fråga på den näringslivspolitiska scenen. Vi är inne i en omställning där arbetsmarknaden förskjuts från ett antal dominerande storföretag till en flora av mindre framtidsbolag.

Varför inte införa en Innovationernas dag med öppet hus på Ideon med omnejd, helt riktad till allmänheten? Då skulle många få nyttig förståelse för Anox biotekniska vattenreningsprocess och CellaVisions mjukvara för automatiserad cellmikroskopering.

Lund Grand Prix arrangeras nästa torsdag av Lunds kommun. Priser delas ut i kategorierna Åres Företagare, Årets Nyföretagare och Årets Lundaköpman. Bakom utmärkelserna står Företagarna, NyföretagarCentrum och Handelsföreningen.

Senaste vinnarna av Årets Företagare i Lund:
2012: Håkan Persson, Cykelcity
2011: Tommy Jönsson, GTB (markbyggnad)
2010: Lennart och Ingrid Olofsson, Miljögården (möbel- och designbutik)
2009: Peter Arndt och Anders Cederberg, Scalae (teknikkonsult)
2008: Mikael och Eva Nordin, Tockafarmarens Ungtupp

Kort sagt: Om en vecka avgörs Lund Grand Prix. Men trots Nordens största universitet och en av norra Europas största […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.