måndag 29 april 2024

inloggad som

Alfa Laval prisas i Lund

Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.

– Det är väldigt roligt att få ta emot den här utmärkelsen. Alfa Laval har funnits i Lund i 90 år och vi känner att vi i hög grad är en del av staden. Vi har en väldigt bra relation till kommunen, näringslivet och till universitetet som vi samarbetar nära med, säger Patrik Källåker och fortsätter:

– Ett sådant här pris betyder mycket för oss, delvis eftersom vi är ett business to business-företag och som sådant är vi trots allt relativt anonyma i staden. Med ökad synlighet får vi till exempel möjlighet att profilera oss som en attraktiv arbetsgivare. Vi är ju måna om att hitta rätt kompetens.

I motiveringen står det att företaget inte bara är “en spjutspets inom sin bransch internationellt, utan de driver även utvecklingen mot förnybara energisystem, senast genom etableringen av en ny affärsenhet inom vätgassektorn.”

Den nya affärsenheten ska utveckla lösningar inom elektrolys och bränsleceller, ett område där Alfa Laval i dag inte har några produkter på marknaden. Affärsenheten leds av Madeleine Gilborne.

I samband med prisutdelningen sa Anders Almgren, Lunds kommunstyrelseordförande, att ett företag som Alfa Laval är viktigt för kommunen, eftersom det ger upphov till fler företag och därmed stärker industrins närvaro i staden.

I Lund arbetar 1.400 personer av Alfa Lavals totalt cirka 21.000 anställda.

Att tilldela kommunpris till storföretag är uppenbarligen populärt i år. Även i Malmö gick årets pris till ett större företag, eller rättare sagt ett dotterbolag till ett större företag – Beijer Electronics som ingår i den börsnoterade koncernen Ependion.

Övriga pristagare i Lund

Årets nyföretagare: Matstudio Kungsmarken (restaurangen på Lunds Akademiska Golfklubb)

Årets företagare: Najell (babyprodukter)

Årets unga företagare: Träningsinstitutet i Lund (ett gym nära stationen)

Årets Lundaköpman: Ågrens cykel (cykelaffär på Kävlingevägen)

Gunnar Wrede

Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.