fredag 24 maj 2024

inloggad som

Alfa Laval prisas i Lund

Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.

– Det är väldigt roligt att få ta emot den här utmärkelsen. Alfa Laval har funnits i Lund i 90 år och vi känner att vi i hög grad är en del av staden. Vi har en väldigt bra relation till kommunen, näringslivet och till universitetet som vi samarbetar nära med, säger Patrik Källåker och fortsätter:

– Ett sådant här pris betyder mycket för oss, delvis eftersom vi är ett business to business-företag och som sådant är vi trots allt relativt anonyma i staden. Med ökad synlighet får vi till exempel möjlighet att profilera oss som en attraktiv arbetsgivare. Vi är ju måna om att hitta rätt kompetens.

I motiveringen står det att företaget inte bara är “en spjutspets inom sin bransch internationellt, utan de driver även utvecklingen mot förnybara energisystem, senast genom etableringen av en ny affärsenhet inom vätgassektorn.”

Den nya affärsenheten ska utveckla lösningar inom elektrolys och bränsleceller, ett område där Alfa Laval i dag inte har några produkter på marknaden. Affärsenheten leds av Madeleine Gilborne.

I samband med prisutdelningen sa Anders Almgren, Lunds kommunstyrelseordförande, att ett företag som Alfa Laval är viktigt för kommunen, eftersom det ger upphov till fler företag och därmed stärker industrins närvaro i staden.

I Lund arbetar 1.400 personer av Alfa Lavals totalt cirka 21.000 anställda.

Att tilldela kommunpris till storföretag är uppenbarligen populärt i år. Även i Malmö gick årets pris till ett större företag, eller rättare sagt ett dotterbolag till ett större företag – Beijer Electronics som ingår i den börsnoterade koncernen Ependion.

Övriga pristagare i Lund

Årets nyföretagare: Matstudio Kungsmarken (restaurangen på Lunds Akademiska Golfklubb)

Årets företagare: Najell (babyprodukter)

Årets unga företagare: Träningsinstitutet i Lund (ett gym nära stationen)

Årets Lundaköpman: Ågrens cykel (cykelaffär på Kävlingevägen)

Gunnar Wrede

Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.