måndag 22 juli 2024

inloggad som

Fåhraeus öppnar ny fond

Serieentreprenören och Lundaprofilen Christer Fåhraeus öppnar en ny fond som ska investera i gränslandet mellan teknik och hälsa. Hittills har nästan 600 miljoner kronor kommit in, men den ska bli större.

Namnet på fonden är Fåhraeus Startup and Growth 2, FSG 2. Ettan var betydligt mindre med 300 Mkr och är fullinvesterad. I jämförelse är FSG 2 en jätte, med målet att samla in 1,2 miljarder kronor.

– Det finns mycket pengar därute. Men marknadsläget har varit tufft och därför ser vi det som en stor framgång att vi på cirka sex månader samlat in 600 Mkr. Det finns ett stort intresse för investeringar i gränslandet mellan teknik och hälsa, säger fondens vd, Linus Wiebe.

Han säger att fonden ”delstänger” nu när resningen är halvvägs mot målet på 1,2 miljarder. Orsaken är även här marknadsläget.

– Vi ser många intressanta investeringar just nu så vi vill komma igång helt enkelt. Det finns många spännande bolag samtidigt som marknadsläget gjort att värderingarna kommit ned. Vi har faktiskt redan gjort en investering i bolaget Saga Diagnostics som monitorerar cancerpatienter.

Fonden har en investeringshorisont på åtta plus två år och avkastningmålet är minst tre gånger insatsen för fonden som helhet. Målet är att investera i 30-40 bolag vilket innebär att det för varje bolag i snitt kan handla om 30-40 Mkr.

Tre investeringssektorer är identifierade som tech, life science och medtech och det är inte såddinvesteringar det handlar om. Bolagen ska ha kunder och omsättning, vara i eller nära fas 1 eller ha en CE-märkning av sin produkt.

Christer Fåhraeus har själv startat en lång rad bolag och investerat med egna pengar under större delen av sin karriär. Att resa en miljardfond med andras pengar är något nytt.

– Jag ser det som en professionalisering av det jag tidigare gjort. Med andras pengar och ett dedikerat team kan man inte investera bara för att man tycker tekniken eller idén är spännande. Investeringarna måste ske i de bolag som har störst utsikt att skapa värde, säger Christer Fåhraeus.

Med ett team på fem personer, hur mycket tid hinner ni lägga på varje bolag?

– Vi kommer att själva sitta i styrelsen för några bolag och i övrigt se till att en representant för oss sitter i styrelsen. Men visst, det är inte i första hand vi själva som ska se till att bolagen går bra, det får entreprenörerna göra och genom att investera visar vi att vi tror på dem, säger Christer Fåhraeus.

FSG 2-teamet består av, på bilden från vänster, Emanuel Eriksson, Christer Fåhraeus, Linus Wiebe, Alexander Jöndell samt Johanna Asklin.

Christer Fåhraeus är huvudägare i Rapidus och Linus Wiebe är Rapidus styrelseordförande.

Gunnar Wrede

Lundaprofilen och serieentreprenören öppnar en miljardfond.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Podd: Så gick det efter Darknästet

  Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

 • Så ska han dubbla försäljningen

  – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

 • Rapportflod vecka 29

  Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

 • Enzymatica byter affärsmodell

  Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


 • Skånska aktievinnare – och förlorare

  Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

 • Inarea ökar arean

  Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.