lördag 14 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Fåhraeus öppnar ny fond

Serieentreprenören och Lundaprofilen Christer Fåhraeus öppnar en ny fond som ska investera i gränslandet mellan teknik och hälsa. Hittills har nästan 600 miljoner kronor kommit in, men den ska bli större.

Namnet på fonden är Fåhraeus Startup and Growth 2, FSG 2. Ettan var betydligt mindre med 300 Mkr och är fullinvesterad. I jämförelse är FSG 2 en jätte, med målet att samla in 1,2 miljarder kronor.

– Det finns mycket pengar därute. Men marknadsläget har varit tufft och därför ser vi det som en stor framgång att vi på cirka sex månader samlat in 600 Mkr. Det finns ett stort intresse för investeringar i gränslandet mellan teknik och hälsa, säger fondens vd, Linus Wiebe.

Han säger att fonden ”delstänger” nu när resningen är halvvägs mot målet på 1,2 miljarder. Orsaken är även här marknadsläget.

– Vi ser många intressanta investeringar just nu så vi vill komma igång helt enkelt. Det finns många spännande bolag samtidigt som marknadsläget gjort att värderingarna kommit ned. Vi har faktiskt redan gjort en investering i bolaget Saga Diagnostics som monitorerar cancerpatienter.

Fonden har en investeringshorisont på åtta plus två år och avkastningmålet är minst tre gånger insatsen för fonden som helhet. Målet är att investera i 30-40 bolag vilket innebär att det för varje bolag i snitt kan handla om 30-40 Mkr.

Tre investeringssektorer är identifierade som tech, life science och medtech och det är inte såddinvesteringar det handlar om. Bolagen ska ha kunder och omsättning, vara i eller nära fas 1 eller ha en CE-märkning av sin produkt.

Christer Fåhraeus har själv startat en lång rad bolag och investerat med egna pengar under större delen av sin karriär. Att resa en miljardfond med andras pengar är något nytt.

– Jag ser det som en professionalisering av det jag tidigare gjort. Med andras pengar och ett dedikerat team kan man inte investera bara för att man tycker tekniken eller idén är spännande. Investeringarna måste ske i de bolag som har störst utsikt att skapa värde, säger Christer Fåhraeus.

Med ett team på fem personer, hur mycket tid hinner ni lägga på varje bolag?

– Vi kommer att själva sitta i styrelsen för några bolag och i övrigt se till att en representant för oss sitter i styrelsen. Men visst, det är inte i första hand vi själva som ska se till att bolagen går bra, det får entreprenörerna göra och genom att investera visar vi att vi tror på dem, säger Christer Fåhraeus.

FSG 2-teamet består av, på bilden från vänster, Emanuel Eriksson, Christer Fåhraeus, Linus Wiebe, Alexander Jöndell samt Johanna Asklin.

Christer Fåhraeus är huvudägare i Rapidus och Linus Wiebe är Rapidus styrelseordförande.

Gunnar Wrede

Lundaprofilen och serieentreprenören öppnar en miljardfond.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.

  • Spotlight lanserar finlista

    Den som följer utvecklingen bland noterade småbolag vet att kvaliteten varierar kraftigt. Detta har även småbolagsbörsen Spotlight Market noterat och lanserar nu listan Spotlight Value, endast för bolag som är lönsamma. Rapidus vet vilka bolag som platsar.