torsdag 10 oktober 2024

inloggad som

Revansch för Cellavision

|  
|  

Blodanalysföretaget Cellavision i Lund serverade på onsdagen en kvartalsrapport som var en rökare i krysset. Aktieinvesterare svarade med att lyfta aktien med nästan 20 procent.

För ett år sedan vinstvarnade Cellavision sedan distributörer av bolagets blodanalysutrustning börjat dra ned sina lagernivåer och därmed minskat på beställningarna. Orsaken var ett osäkert ekonomiskt läge efter covid, i samband med stigande inflation och räntehöjningar.

Den tidigare aktiefavoriten, som mellan 2014 och 2021 belönade aktieägarna med tusentals procent, hade en drygt två år lång utförslöpa på börsen från en toppnotering på nästan 500 kronor i augusti 2021 till botten på 125 kronor i oktober 2023.

I rapporten för det fjärde kvartalet 2023 som kom på onsdagen är tongångarna betydligt mer positiva.

Försäljningen som för helåret minskade organiskt med 1 procent ökade med 29 procent till 201 miljoner kronor i kvartalet, vilket är kvartalsrekord. Trots att även kostnader för försäljning och administration ökade så trillade försäljningen ned genom resultaträkningen till ett resultat före skatt som ökade med 57 procent till 63 Mkr.

– 2023 började med makroekonomiska utmaningar som började avta under andra hälften av året med ökande momentum i försäljningen, för att leda till försäljningsrekord under fjärde kvartalet. Och vi ser ett fortsatt starkt marknadsmomentum, sa vd Simon Østergaard under bolagets telefonkonferens på onsdagen.

Cellavisions största geografiska marknad är Nord- och Latinamerika. Här uppges nu marknadspenetrationen inom stora laboratorier uppgå till 40 procent, en ökning med 2 procentenheter.

Området EMEA (Europa, Mellanöstern, Afrika) ökade med 26 procent. Här uppges många marknader i Europa vara mogna med en stor andel installerade instrument. Tillväxtpotentialen i Mellanöstern uppges dock vara stor.

I Asien ökade försäljningen med 49 procent, främst i Kina där marknadsvillkoren har stabiliserats.

Cellavision flaggar också för en breddning av verksamheten mot cytologi (tumöranalys) och patologi.

Cellavision grundades 1994 av Christer Fåhraeus som i dag är bolagets fjärde största ägare med 8,1 procent av ett aktuellt börsvärde på 6,4 miljarder kronor. Christer Fåhraeus är även största ägare i Rapidus.

Gunnar Wrede

Blodanalysföretaget Cellavision i Lund serverade på onsdagen en kvartalsrapport som var en rökare i krysset. Aktieinvesterare svarade med att lyfta aktien med nästan 20 procent.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ljuddesign sticker ut

    ,
    ”Det ska bli ett välkänt märke. Inte i Sverige, utan i världen.” Malmöbolaget Stonebjelks exklusiva designhögtalare är så långt ifrån massproduktion man kan komma. Ändå har Ludvig Stenbjelke hittat köpare över hela världen.

  • Lån som riskkapital växande trend

    Har du ett tillväxtföretag men svårt att resa riskkapital? Stirra dig inte blind på att sälja nya aktier. Det går att låna pengarna också. Begreppet venture debt har seglat upp som en allt vanligare finansieringsform

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.


  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.