tisdag 27 februari 2024

inloggad som

Revansch för Cellavision

|  
|  

Blodanalysföretaget Cellavision i Lund serverade på onsdagen en kvartalsrapport som var en rökare i krysset. Aktieinvesterare svarade med att lyfta aktien med nästan 20 procent.

För ett år sedan vinstvarnade Cellavision sedan distributörer av bolagets blodanalysutrustning börjat dra ned sina lagernivåer och därmed minskat på beställningarna. Orsaken var ett osäkert ekonomiskt läge efter covid, i samband med stigande inflation och räntehöjningar.

Den tidigare aktiefavoriten, som mellan 2014 och 2021 belönade aktieägarna med tusentals procent, hade en drygt två år lång utförslöpa på börsen från en toppnotering på nästan 500 kronor i augusti 2021 till botten på 125 kronor i oktober 2023.

I rapporten för det fjärde kvartalet 2023 som kom på onsdagen är tongångarna betydligt mer positiva.

Försäljningen som för helåret minskade organiskt med 1 procent ökade med 29 procent till 201 miljoner kronor i kvartalet, vilket är kvartalsrekord. Trots att även kostnader för försäljning och administration ökade så trillade försäljningen ned genom resultaträkningen till ett resultat före skatt som ökade med 57 procent till 63 Mkr.

– 2023 började med makroekonomiska utmaningar som började avta under andra hälften av året med ökande momentum i försäljningen, för att leda till försäljningsrekord under fjärde kvartalet. Och vi ser ett fortsatt starkt marknadsmomentum, sa vd Simon Østergaard under bolagets telefonkonferens på onsdagen.

Cellavisions största geografiska marknad är Nord- och Latinamerika. Här uppges nu marknadspenetrationen inom stora laboratorier uppgå till 40 procent, en ökning med 2 procentenheter.

Området EMEA (Europa, Mellanöstern, Afrika) ökade med 26 procent. Här uppges många marknader i Europa vara mogna med en stor andel installerade instrument. Tillväxtpotentialen i Mellanöstern uppges dock vara stor.

I Asien ökade försäljningen med 49 procent, främst i Kina där marknadsvillkoren har stabiliserats.

Cellavision flaggar också för en breddning av verksamheten mot cytologi (tumöranalys) och patologi.

Cellavision grundades 1994 av Christer Fåhraeus som i dag är bolagets fjärde största ägare med 8,1 procent av ett aktuellt börsvärde på 6,4 miljarder kronor. Christer Fåhraeus är även största ägare i Rapidus.

Gunnar Wrede

Blodanalysföretaget Cellavision i Lund serverade på onsdagen en kvartalsrapport som var en rökare i krysset. Aktieinvesterare svarade med att lyfta aktien med nästan 20 procent.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad