onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Ny forskningshub för framtidens livsmedel

Tetra Pak och Lunds universitet går samman och bildar Biotech Heights, en ny forskningshub som ska ta fram framtidens livsmedel.

– Enkelt uttryckt kan man säga att vi i ett första steg frigör lokalyta för Tetra Pak på Kemicentrum i Lund där de får ställa upp processutrustning. Vi vill samla forskningen från liten skala med provrör på labb-bänk till stora industriella volymer, säger Annika Olsson, rektor för Lunds tekniska högskola, LTH. Hon fortsätter:

– Det handlar också om människor. Forskare från både universitetet och Tetra Pak kommer att kunna samarbeta på ett bättre sätt genom det här initiativet. Tetra Pak har till exempel industridoktorander och adjungerade professorer i vår miljö.

Syftet med Biotech Heights är att ta fram nya aptitliga livsmedel. Initialt handlar det om växtbaserad biomassa och precisionsfermentering. Sådant som redan finns i kategorierna är till exempel quorn och industriellt tillverkad löpe som man använder vid osttillverkning. På Biotech Heighs kommer nya växter att kunna användas, till exempel hampa.

Tetra Pak vill av konkurrensskäl inte säga hur stor investering det innebär med Biotech Heigths, men Micael Simonsson, teknisk direktör på Tetra Pak, framhåller att det handlar om betydande summor.

– Vi går in i ett nytt affärsområde här, och när vi gör det vill vi vara bäst i världen. Det är en viktig satsning. Därför utökar vi vårt samarbete med Lunds universitet som också är världsledande, säger han.

Affären han talar om är att Tetra Pak inte bara säljer förpackningar, utan även processutrustning. Genom Biotech Heights kommer de som forskar kring biomassan kunna samarbeta med de som utvecklar utrustningen. På så sätt kan Tetra Pak ta fram skräddarsydd utrustning för hela fabriker som sedan kan säljas till producenter av de nyuppfunna livsmedlen.

En fullskalig pilotutrustning har bioreaktorstankar på 1.000 liter. En sådan får dock i dagsläget inte plats på Kemicentrum.

– Vi diskuterar den exakta platsen, men en industriell pilotanläggning ska finnas tillgänglig för forskarna, säger Micael Simonsson.

Han poängterar också att Biotech Heights blir en öppen innovationsmiljö där externa deltagare får tillgång till utrustningen.

Gunnar Wrede

Tetra Pak och Lunds universitet går samman och bildar Biotech Heights, en ny forskningshub som ska ta fram framtidens livsmedel.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Nya tunga namn till Smiles styrelse

    Life science-inkubatorn Smile Incubator byter ut två styrelseledamöter. De som kommer in är tunga namn från universitet, politik och näringsliv. – De nya ledamöterna kommer att bidra till att ta Smile till nästa nivå, säger ordförande Pia Kinhult.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.