fredag 26 april 2024

inloggad som

Ny forskningshub för framtidens livsmedel

Tetra Pak och Lunds universitet går samman och bildar Biotech Heights, en ny forskningshub som ska ta fram framtidens livsmedel.

– Enkelt uttryckt kan man säga att vi i ett första steg frigör lokalyta för Tetra Pak på Kemicentrum i Lund där de får ställa upp processutrustning. Vi vill samla forskningen från liten skala med provrör på labb-bänk till stora industriella volymer, säger Annika Olsson, rektor för Lunds tekniska högskola, LTH. Hon fortsätter:

– Det handlar också om människor. Forskare från både universitetet och Tetra Pak kommer att kunna samarbeta på ett bättre sätt genom det här initiativet. Tetra Pak har till exempel industridoktorander och adjungerade professorer i vår miljö.

Syftet med Biotech Heights är att ta fram nya aptitliga livsmedel. Initialt handlar det om växtbaserad biomassa och precisionsfermentering. Sådant som redan finns i kategorierna är till exempel quorn och industriellt tillverkad löpe som man använder vid osttillverkning. På Biotech Heighs kommer nya växter att kunna användas, till exempel hampa.

Tetra Pak vill av konkurrensskäl inte säga hur stor investering det innebär med Biotech Heigths, men Micael Simonsson, teknisk direktör på Tetra Pak, framhåller att det handlar om betydande summor.

– Vi går in i ett nytt affärsområde här, och när vi gör det vill vi vara bäst i världen. Det är en viktig satsning. Därför utökar vi vårt samarbete med Lunds universitet som också är världsledande, säger han.

Affären han talar om är att Tetra Pak inte bara säljer förpackningar, utan även processutrustning. Genom Biotech Heights kommer de som forskar kring biomassan kunna samarbeta med de som utvecklar utrustningen. På så sätt kan Tetra Pak ta fram skräddarsydd utrustning för hela fabriker som sedan kan säljas till producenter av de nyuppfunna livsmedlen.

En fullskalig pilotutrustning har bioreaktorstankar på 1.000 liter. En sådan får dock i dagsläget inte plats på Kemicentrum.

– Vi diskuterar den exakta platsen, men en industriell pilotanläggning ska finnas tillgänglig för forskarna, säger Micael Simonsson.

Han poängterar också att Biotech Heights blir en öppen innovationsmiljö där externa deltagare får tillgång till utrustningen.

Gunnar Wrede

Tetra Pak och Lunds universitet går samman och bildar Biotech Heights, en ny forskningshub som ska ta fram framtidens livsmedel.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.