fredag 26 april 2024

inloggad som

Starkt Cellavision i dagens rapportflod

Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Bland dagens rapporter finns Cellavision, Midway Holding, Alfa Laval, Swedencare och Sparbanken Skåne.

Cellavision
Cellavision, verksamt inom system för automatisk bildanalys av blod och andra kroppsvätskor, ökar omsättningen och stärker vinsten rejält. Under det tredje kvartalet steg omsättningen 19,1 procent till 167,9 miljoner kronor, jämfört med 141 Mkr för samma period förra året. Resultatet efter skatt blev 26 Mkr, vilket är en ökning med 150 procent mot i fjol.

”Den positiva utvecklingen från andra kvartalet fortsatte även in i det tredje kvartalet, som vi avslutade med ett stabilt resultat. Våra distributionspartners konfirmerade att den underliggande efterfrågan på digital cellmorfologi förblir stark, och under kvartalet noterades en god efterfrågan för vårt ekosystem av erbjudanden på ett flertal marknader”, kommenterar Cellavisions vd och koncernchef Simon Østergaard.

Alfa Laval
Verkstadsbolaget Alfa Lavals orderingång ökade under årets tredje kvartal och omsättningen steg till 15,7 miljarder kronor. Kvartalets resultat landade på 1,7 miljarder kronor. Bolaget förväntar sig att efterfrågan under det fjärde kvartalet i år blir ungefär som i det tredje kvartalet.

”På en aggregerad nivå var orderingången fortsatt stabil under det tredje kvartalet och
nådde 17 miljarder kronor, en tillväxt med 12 procent jämfört med samma kvartal föregående år. Serviceaffären fortsatte den starka tillväxttrenden från de senaste åren och pipelinen med projekt omvandlades till order på en förväntad nivå. Den betydande styrkan i delar av marin- och energisektorn kompenserade för svagare marknadsförhållanden inom bygg- och livsmedelssektorn. Orderboken växte till en ny rekordnivå om 46 mdr,
motsvarande ungefär 8 månaders omsättning”, skriver Alfa Lavals vd och koncernchef Tom Erixon i rapporten.

Midway Holding
Midway Holding, vars dominerande affär är byggnadsställningsföretaget Haki, går tungt. Omsättningen minskade organiskt med 33 procent under det tredje kvartalet. Rörelseresultatet minskade med 12 miljoner kronro och uppgick till 18 Mkr.

”Händelser i omvärlden utgör fortsatt en betydande osäkerhet för marknadsutvecklingen framöver och flera kunder har avvaktat med större beställningar. Marknaden är svårbedömd. Vi upplever dock att den underliggande efterfrågan är god och vi såg en återhämtning i orderböckerna mot slutet av kvartalet, skriver vd Sverker Lindberg i rapporten.

Swedencare
Djurhälsobolaget Swedencare lyfter omsättningen med 25 procent, som landar på 602 miljoner kronor. Kvartalets resultat uppgick till 38,1 Mkr. Enligt bolagets vd Håkan Lagerberg är det Europa och exportmarknaderna som utmärker sig under det tredje kvartalet och i rapporten skriver han:

”Avseende exportmarknaderna är det en kombination av att de återhämtat sig efter Covid och att vi börjar se resultat av att nyare dotterbolag utnyttjar kompetens och kontakter vilka Swedencare etablerat under många år. Försäljningen i Kina och övriga Asien dominerar, men även Australien och Sydamerika fortsätter att öka. Mexiko är ett nytt land med en stor och växande husdjurspopulation som ska bli intressant att följa”.

Sparbanken Skåne
Sparbanken Skånes rörelseresultat uppgick till 488 miljoner kronor, en ökning med fem procent jämfört med föregående kvartal. Bankens utlåning fortsatte att växa under kvartalet och är främst driven av företagsaffären.

”Det råder dock fortsatt prispress när det gäller utlåningsräntor, framför allt gällande bolån där marginalerna är historiskt låga. Det osäkra konjunkturläget innebär att banken fortsatt har betydande reserveringar för förväntade kreditförluster på både privat- och företagssidan. Mest utsatta vid sidan av privatkunder bedömer vi att bygg- och fastighetsbranschen, detaljhandeln samt skog- och lantbruk är”, kommenterar bankchefen Rasmus Roos.

Martin Linderoth

Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Bland dagens rapporter finns Cellavision, Midway Holding, Alfa Laval, Swedencare och Sparbanken Skåne.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.


  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.

  • Camurus föll hårt på rapport

    Läkemedelsbolaget Camurus, vars aktie dubblats sedan i höstas, föll hårt på torsdagens rapport. Men raset är baserat på ett missförstånd, hävdar bolaget. Här är torsdagens rapportsvep.

  • Fet rapport även från AAK

    Fett- och matoljebolaget AAK minskade försäljningen en aning under fjärde kvartalet, men ökade vinsten rejält. Även Lindab och Haki Safetys rapporter kom i dag.

  • Revansch för Cellavision

    Blodanalysföretaget Cellavision i Lund serverade på onsdagen en kvartalsrapport som var en rökare i krysset. Aktieinvesterare svarade med att lyfta aktien med nästan 20 procent.

  • Beijer Ref steg på rapport

    Beijer Ref var utropstecknet i dagens flod av skånska kvartalsrapporter, som även innehöll Sparbanken Skåne och Västra Hamnen Corporate Finance.

  • Orosmolnen tätnar för skånskt näringsliv

    Sparbanken Skånes chef Björn Ovander kallar konjunkturläget i Skåne för illavarslande. Konkurserna ökar och nyföretagandet har i år minskat till den lägsta halvårssiffran sedan 2009.

  • Slutet för anrikt konglomerat

    Det forna industrikonglomeratet Midway Holding innehåller nu bara en verksamhet: byggnadsställningar och därmed förknippade säkerhetslösningar. Därför byter hela koncernen namn.

  • Långt kvar för byggsektorn i klimatpåverkan

    Sedan 2008 har utsläppen från uppvärmning av fastigheter minskat, men nyproduktioner släpar rejält efter i klimatarbetet.

  • Rapporter vecka 30

    Oatlys rapport blev en grötig besvikelse, medan Mildef defilerar.

  • Rapportflod vecka 29

    Förra veckan var den verkligt intensiva rapportveckan när de större skånska börsbolagen redovisade sina andra kvartal. Alfa LavalVärmeväxlarjätten Alfa Laval […]