onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Starkt Cellavision i dagens rapportflod

Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Bland dagens rapporter finns Cellavision, Midway Holding, Alfa Laval, Swedencare och Sparbanken Skåne.

Cellavision
Cellavision, verksamt inom system för automatisk bildanalys av blod och andra kroppsvätskor, ökar omsättningen och stärker vinsten rejält. Under det tredje kvartalet steg omsättningen 19,1 procent till 167,9 miljoner kronor, jämfört med 141 Mkr för samma period förra året. Resultatet efter skatt blev 26 Mkr, vilket är en ökning med 150 procent mot i fjol.

”Den positiva utvecklingen från andra kvartalet fortsatte även in i det tredje kvartalet, som vi avslutade med ett stabilt resultat. Våra distributionspartners konfirmerade att den underliggande efterfrågan på digital cellmorfologi förblir stark, och under kvartalet noterades en god efterfrågan för vårt ekosystem av erbjudanden på ett flertal marknader”, kommenterar Cellavisions vd och koncernchef Simon Østergaard.

Alfa Laval
Verkstadsbolaget Alfa Lavals orderingång ökade under årets tredje kvartal och omsättningen steg till 15,7 miljarder kronor. Kvartalets resultat landade på 1,7 miljarder kronor. Bolaget förväntar sig att efterfrågan under det fjärde kvartalet i år blir ungefär som i det tredje kvartalet.

”På en aggregerad nivå var orderingången fortsatt stabil under det tredje kvartalet och
nådde 17 miljarder kronor, en tillväxt med 12 procent jämfört med samma kvartal föregående år. Serviceaffären fortsatte den starka tillväxttrenden från de senaste åren och pipelinen med projekt omvandlades till order på en förväntad nivå. Den betydande styrkan i delar av marin- och energisektorn kompenserade för svagare marknadsförhållanden inom bygg- och livsmedelssektorn. Orderboken växte till en ny rekordnivå om 46 mdr,
motsvarande ungefär 8 månaders omsättning”, skriver Alfa Lavals vd och koncernchef Tom Erixon i rapporten.

Midway Holding
Midway Holding, vars dominerande affär är byggnadsställningsföretaget Haki, går tungt. Omsättningen minskade organiskt med 33 procent under det tredje kvartalet. Rörelseresultatet minskade med 12 miljoner kronro och uppgick till 18 Mkr.

”Händelser i omvärlden utgör fortsatt en betydande osäkerhet för marknadsutvecklingen framöver och flera kunder har avvaktat med större beställningar. Marknaden är svårbedömd. Vi upplever dock att den underliggande efterfrågan är god och vi såg en återhämtning i orderböckerna mot slutet av kvartalet, skriver vd Sverker Lindberg i rapporten.

Swedencare
Djurhälsobolaget Swedencare lyfter omsättningen med 25 procent, som landar på 602 miljoner kronor. Kvartalets resultat uppgick till 38,1 Mkr. Enligt bolagets vd Håkan Lagerberg är det Europa och exportmarknaderna som utmärker sig under det tredje kvartalet och i rapporten skriver han:

”Avseende exportmarknaderna är det en kombination av att de återhämtat sig efter Covid och att vi börjar se resultat av att nyare dotterbolag utnyttjar kompetens och kontakter vilka Swedencare etablerat under många år. Försäljningen i Kina och övriga Asien dominerar, men även Australien och Sydamerika fortsätter att öka. Mexiko är ett nytt land med en stor och växande husdjurspopulation som ska bli intressant att följa”.

Sparbanken Skåne
Sparbanken Skånes rörelseresultat uppgick till 488 miljoner kronor, en ökning med fem procent jämfört med föregående kvartal. Bankens utlåning fortsatte att växa under kvartalet och är främst driven av företagsaffären.

”Det råder dock fortsatt prispress när det gäller utlåningsräntor, framför allt gällande bolån där marginalerna är historiskt låga. Det osäkra konjunkturläget innebär att banken fortsatt har betydande reserveringar för förväntade kreditförluster på både privat- och företagssidan. Mest utsatta vid sidan av privatkunder bedömer vi att bygg- och fastighetsbranschen, detaljhandeln samt skog- och lantbruk är”, kommenterar bankchefen Rasmus Roos.

Martin Linderoth

Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Bland dagens rapporter finns Cellavision, Midway Holding, Alfa Laval, Swedencare och Sparbanken Skåne.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Arjo rasar i dagens rapportflod

    Rapportsäsongen är i gång och börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal börjar strömma in. Bland dagens rapporter finns Arjo, Swedish Logistic Property och Hansa Biopharma.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Räntebeskedet: “Det krävs mer”

    Dagens besked att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter välkomnas av Skånes näringsliv. Men det räcker inte för att få igång ekonomin på allvar. Det framgår i en rundringning som Rapidus gjort.

  • Hänt i vecka 31

    Rekordvärme i södra Europa, vad passar då bättre än att köpa ett luftkonditioneringsföretag? Det gör värme- och kyljätten Beijer Ref i Malmö som växer ytterligare med ett förvärv i Spanien.

  • Rapporter vecka 30

    Skånes största börsbolag Alfa Laval redovisade i förra veckan sitt andra kvartal. Det är den främsta fingervisning om vart konjunkturen är på väg som vi får från ett skånskt bolag. Här ser du hur det gick.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Hänt i vecka 28

    Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.

  • Hänt i vecka 27

    Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.