lördag 11 maj 2024

inloggad som

BoneSupport får marknadsgodkännande för antibiotikakur

Efter fyra års utveckling har BoneSupport i Lund fått CE-godkännande för ett injicerbart bensubstitut spetsat med antibiotika. Under 2013 hoppas ledningen nå break-even för bolaget, där ägare som Industrifonden, HealthCap och Lundbeckfond Ventures skjutit till närmare 300 miljoner kronor.

Den nya produkten bygger på BoneSupports injicerbara bensubstitut, som funnits på marknaden sedan 2009. Genom att kombinera preparatet med antibiotika, som frisätts under ett par veckors tid, är den nya produkten riktad mot patienter med benröta, ostemyelit. Infektionen kan bland annat uppstå efter en fraktur eller i anslutning till en benprotes.

BoneSupport räknar själva med att marknaden för ostemyelit är värd 1,7 miljarder dollar årligen, varav cirka 30 procent inom Europa, där CE-godkännandet nu banar väg för omedelbar lansering. Redan under 2013 räknar vd Lloyd Diamond med att den nya produkten ska stå för 30 procent av intäkterna.

— Innan året är slut siktar vi på att skicka in en FDA-ansökan också, säger han.

Parallellt ökar försäljningen av BoneSupports ursprungliga produkt, där bolaget i höstas skrev ett distributionsavtal för USA och Kanada med amerikanska jätten Biomet.

— Sedan slutet av tredje kvartalet 2012 har vår omsättning legat 3-4 gånger högre än föregående år. Jag tror vi når break-even i slutet av 2013, säger Lloyd Diamond till Rapidus.

Försäljningsökningen sker dock från en relativt låg nivå. 2011 stannade omsättningen på 14,7 miljoner kronor, med en förlust på 73,4 miljoner. Med en emission 2008 och en sommaren 2011 har BoneSupport de senaste åren plockat in sammanlagt 292 miljoner kronor i riskkapital. BoneSupport har i dag ett 30-tal anställda och finns på Ideon i Lund.

Erik Olausson

Efter fyra års utveckling har BoneSupport i Lund fått CE-godkännande för ett injicerbart bensubstitut spetsat med antibiotika. Under 2013 hoppas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen