torsdag 30 maj 2024

inloggad som

Explosiv marknad i Lejonkulan

|  
|  

Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EODynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen

Veckans avsnitt av Rapiduspodden Lejonkulan gästas av Daniel Kindstrand, som grundat EODynamics tillsammans med den amerikanska minröjningsexperten Charles Valentine. Duon utvecklar tekniska verktyg som ska möjliggöra en uppskalning av en humanitär internationell minröjning. Bolaget säljer bland annat utbildningsappar med augmented reality, eller AR-teknik.

– Den stora flaskhalsen inom minröjning är inget som vi kan lösa med maskiner som plöjer åkrar och detonerar minor, eller drönare som detekterar minor. De kan hjälpa till, men den stora flaskhalsen är att få bort det explosiva föremålet från marken, säger Daniel Kindstrand när han gästar Jan Dahlqvist i Lejonkulan.

Klicka nedan för att höra om arbetet med minröjning, hur EODynamics vill hjälpa till att lösa problemet och hur ekonomin bakom minröjningen ser ut.

Glöm inte att följa Lejonkulan på:

Spotify

Podcaster

Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

  USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Industridesign vänder efter tuff vår

  Designföretaget Zenit i Malmö pustar ut efter en vår som vd Jonas Svennberg kallar för ”katastrof”. Nu väljer fem av firmans anställda att bli partner i bolaget.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.