måndag 20 maj 2024

inloggad som

Explosiv marknad i Lejonkulan

|  
|  

Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EODynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen

Veckans avsnitt av Rapiduspodden Lejonkulan gästas av Daniel Kindstrand, som grundat EODynamics tillsammans med den amerikanska minröjningsexperten Charles Valentine. Duon utvecklar tekniska verktyg som ska möjliggöra en uppskalning av en humanitär internationell minröjning. Bolaget säljer bland annat utbildningsappar med augmented reality, eller AR-teknik.

– Den stora flaskhalsen inom minröjning är inget som vi kan lösa med maskiner som plöjer åkrar och detonerar minor, eller drönare som detekterar minor. De kan hjälpa till, men den stora flaskhalsen är att få bort det explosiva föremålet från marken, säger Daniel Kindstrand när han gästar Jan Dahlqvist i Lejonkulan.

Klicka nedan för att höra om arbetet med minröjning, hur EODynamics vill hjälpa till att lösa problemet och hur ekonomin bakom minröjningen ser ut.

Glöm inte att följa Lejonkulan på:

Spotify

Podcaster

Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.