söndag 3 december 2023

inloggad som

Sidoprojekten bubblar ur Sony Mobile

Sony har under första verksamhetsåret skjutit till över en miljon euro till Lundabaserade avknoppningsbolaget Qoitech, där försäljningsintäkterna stannade på 72.000 euro. Samtidigt är ett antal andra sidoprojekt från mobiljätten på väg ut på marknaden.

Qoitechs hård- och mjukvara Otii används för att mäta strömförbrukningen redan under utvecklingsfasen av exempelvis uppkopplade prylar eller mobilappar.

– Det är inte alltid man tar hänsyn till energioptimering vid utveckling av mjukvara. Men alla funktioner du lägger på hårdvaran kommer ge resultat på batteritiden, säger grundaren Vanja Samuelsson.

Otii kan också användas för att i realtid demonstrera strömförbrukningen av nya produkter och tekniker, exempelvis skillnaden mellan att använda 3G och LTE-M för en uppkopplad pryl.

Hittills har Otii främst sålts via den egna hemsidan men nyligen blev amerikanska Digi-Key första distributören. Qoitech började sälja tekniken i september 2017 och hade fram till och med mars i år intäkter på 72.000 euro, enligt bolagets första bokslut.

– Det kommer bli mer i år, säger Vanja Samuelsson utan att ge fler detaljer.

Qoitech har i dag tio anställda på hel- och deltid. För att bekosta utvecklingen av bolaget sköt Sony Mobile under första verksamhetsåret in 1,1 miljoner euro i villkorat aktieägartillskott.

Qoitech är ett av en handfull uppvisade projekt som sprungit ur Sony Mobile sedan koncernen 2015 började satsa på att använda sitt mobilkunnande inom helt nya branscher. Bland dem som ännu inte nått kommersiell fas finns Gaus Fleet Lab, ett system för att sköta uppdateringar för uppkopplade prylar och samtidigt mäta användningen av dem, samt Reportex, mjukvara för att översätta ljudfiler till text och kunna redigera ljudet genom att klippa och klistra i texten.

Ytterligare ett projekt är Mobiam, som det senaste året testats i skarpt läge av ett tiotal speditörer och tillverkningsföretag. Basen för Mobiam är en GPS-baserad spårsändare som fästs på gods. Den platta sändaren är stor som en handflata och ska utöver positionen hålla reda på temperaturer och skakningar som godset utsätts för.

Framöver är det tänkt att tekniken ska kombineras med Sony Mobiles Tracking Solution, ett Bluetooth-baserat system för inomhuspositionering som Rapidus tidigare rapporterat om. Tracking Solutions har hittills främst testats inom vården, där spårsändarna kan hålla reda på exempelvis bårar och droppställ inne på sjukhusen. Tekniken säljs i dag av ett antal partners, däribland Malmöbaserade medicinteknikjätten Arjo.

Kombinationen av inomhus- och utomhuspositionering kommer att bli attraktiv inom en rad tillämpningar, menar Anders Sandwång, affärsutvecklare på Sony för Mobiam.

– Ett exempel är vid sjukhustransporter, då du vill hålla koll på en bår som flyttas både inom och mellan sjukhus, säger han till Rapidus.

Anders Sandwång räknar med att få de första betalande kunderna för Mobiam i början av 2019.

Erik Olausson

Sony har under första verksamhetsåret skjutit till över en miljon euro till Lundabaserade avknoppningsbolaget Qoitech, där försäljningsintäkterna stannade på 72.000 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad