fredag 1 mars 2024

inloggad som

Analys: De har gjort avtryck 2018

Kort sagt: Minns du året som gått – bortom fotbolls-VM, skogsbränder och oändliga talmansrundor? Som helgläsning listar Rapidus i dag några nyckelaktörer i Öresundsregionens näringsliv som gjort 2018 till just 2018 – och några vars agerande lär märkas framöver.

Av Erik Olausson, chefredaktör

 

Toni Petersson
Oatly är på god väg att bli nästa stora skånska exportsuccé efter Absolut Vodka och TV-serien “Bron”. Under 2018 har försäljningen nått över miljardstrecket och vd Toni Petersson har fått jobba hårt för att möta det globala suget efter havredryck, med en rejält utbyggd produktion i Landskrona. I september kunde Rapidus även rapportera om nya fabriksbyggen i USA och Nederländerna för Oatly, som i dag har runt 200 anställda i Sverige och ett 70-tal på andra håll i världen.

Erik Paulsson och Darko Pervan
Efter många turer föll i vintras alla pusselbitar på plats för Foodhills, storsatsningen som ska fylla upp tomrummet efter Findus. Drivande bakom initiativet är fastighetsbolaget Backahill, med Erik Paulsson i spetsen. Det är ett digert arbete att modifiera och fylla Findus gamla industrilokaler med ny verksamhet, men hittills går arbetet enligt plan och Bjuv kan därmed börja slicka såren efter nedläggningen.

I grannkommunen Klippan har utvecklingen inte varit lika gynnsam i år. I valet fick Sverigedemokraterna 30 procent av rösterna i kommunen vilket ledde till att golventreprenören Darko Pervan, som själv har utländskt påbrå, tog det ovanliga beslutet att skrota en planerad fabrikssatsning på orten.

Sarah Fredriksson
Sarah Fredriksson tog över vd-posten i Helsingborgsbaserade Puls redan 2017. Men det var först i år som hon slutligen fick på plats den storemission på sammanlagt 200 miljoner kronor som redan gjort Puls till en betydligt tyngre aktör i regionen. Hittills har pengarna bland annat gått till portföljbolaget Tropheas kliniska studier samt till att värva två nya affärsutvecklare och projektledare. På sikt ska Puls portfölj utökas från dagens fem till tio bolag.

Peter Lübeck
Efter många års försök kunde den lokala branschorganisationen Game Habitat, med Peter Lübeck som chef, öppna dörrarna till ett helt eget hus för Malmös spelbolag. DevHub, som främst rymmer en samling mindre uppstickare i branschen, blir en slags pendang till Massive Entertainment och deras mastodontprojekt. I dag sitter runt 50 personer i DevHub, varav ett 20-tal tillhör Avalanche Studios nya Malmögren, och fler är på väg in.

Hiroki Totoki
Finanschefen Hirkoi Totoki och den övriga Sony-ledningen tog i höstas det drastiska beslutet att kapa hälften av rörelsekostnaderna i Sony Mobile. Även om effekterna för Lunds del ser ut att bli relativt lindriga har 200 fastanställda varslats om uppsägning, något som kommer ge turbulens i mobilklustret ett bra tag framöver.

Christer Fåhraeus
Serieentreprenören Christer Fåhraeus rivstartade 2018 med att vinna pris på Rapidusfesten, då hans skötebarn FlatFrog utsetts till Årets Rapidusbolag. I senaste bokslutet femfaldigade FlatFrog nettoomsättningen till närmare 200 miljoner kronor och tillväxten har fortsatt även under 2018.

Fåhraeus är även inblandad i en rad forskningsavknoppningar i Lund. BioActive Polymers likviderades visserligen under våren, men LongBoat Explorers fick in stamcellsforskarna Jan Talts och Rakesh Sing som delägare medan UmanSense backades upp av Cognimatics-grundarna Kalle Åström och Rikard Berthilsson. Under året har Christer Fåhraeus även gått in som ny investerare i Saga Diagnostics.

Eva Tornberg
Livsmedelsforskaren Eva Tornberg är inte särskilt känd utanför de akademiska korridorerna – ännu. Men går allt väl kommer hennes skapelse Veg of Lund sälja 100.000 liter olje- och potatissmoothie under 2019. Bolaget ska även lansera soppor tillverkade med samma patenterade teknik och Tareq Taylor som dragplåster.

Georg Westin och Deniz Yildirim är två andra som lär sätta prägel på det kommande året. Båda har på varsitt håll dragit igång verksamhet för att identifiera nya affärsidéer och hjälpa till med riskkapital och utvecklingshjälp för att få dem att flyga. Det är satsningar som bara precis kommit igång, men som mycket väl kan generera en strid ström av spännande avknoppningar framöver. Så håll ögonen öppna, 2019 är snart här.

 

Kort sagt: Minns du året som gått – bortom fotbolls-VM, skogsbränder och oändliga talmansrundor? Som helgläsning listar Rapidus i dag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.