tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Kvartalsrapporter

|  , ,

I dag trädde de skånska bolagen in i rapportsäsongen. Rapidus ambition är bevaka de vi tycker är intressanta, utan att göra anspråk på att täcka samtliga. I dag fick du vårt nyhetsbrev lite extra sent eftersom vi inväntade Beijer Groups rapport som kom kl 13.00.

Beijer Electronics Group

Beijer Group ökade omsättningen med 31 procent till 2,1 miljarder kronor under helåret. För fjärde kvartalet för ökningen 26 procent. Rörelseresultatet steg och det gjorde även lönsamheten.

– För Beijer Group innebar det fjärde kvartalet 2022 ett starkt avslut på ett rekordår, med fortsatt stabil orderingång och kraftig tillväxt för försäljning och resultat. Jag är stolt och glad över att summera ett starkt år, men vi är inte nöjda utan ser potential att prestera ännu bättre, skriver vd Jenny Sjödahl i rapporten.

Koncernen består av två affärsområden – Beijer Electronics som tillverkar bildskärmar och mjukvara för styrning av industrimaskiner, samt Westermo som utvecklar digitala lösningar för järnväg och kraftindustrin. Aktien föll initialt på rapporten.

Arjo
Industrimannen Carl Bennets Malmöbolag Arjo, som säljer och hyr ut hjälpmedel till vården, visade upp ett växande resultat jämfört med 2021. Omsättningen för 2022 blev nästan 10 miljarder kronor. Även det fjärde kvartalet låg något över samma kvartal föregående år. Trots det låg tillväxt i både omsättning och resultat under förväntan och utdelningen sänks.

– Vi stänger ett år där tillväxten framför allt dämpats av lägre uthyrningsvolymer inom intensivvård i USA jämfört med 2021. Justerat för detta växer koncernen med cirka 3 procent organiskt under 2022, kommenterar vd Joacim Lindoff i rapporten.

Hoodin
Malmöbolaget Hoodin visar en fortsatt nedåtgående trend för 2022. Nettoomsättningen landade på 826.000 kronor, jämför med 1,2 miljoner kronor år 2021. 

Hoodin tar fram en mjukvara som nischas på en vald målgrupp och som bevakar vad som sägs om kunden på internet. 

Medicinteknikbolag, som behöver leva upp till EU:s nya regelverk för marknadsövervakning av sina produkter, har blivit en växande marknad. Anledningen till Hoodins svagare försäljning uppges bero på osäkerhet kring vilken praxis som råder kring det nya regelverket. Däremot slutade det fjärde kvartalet 2022 något bättre än samma period 2021.

Mette Carlbom
Gunnar Wrede

I dag trädde de skånska bolagen in i rapportsäsongen. Rapidus ambition är bevaka de vi tycker är intressanta, utan att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.