fredag 1 mars 2024

inloggad som

Sony Mobile-avhoppare fyller kassan för personligt ljud

Malmöbolaget Hearezanz stängde i slutet av 2018 en emissionsrunda på 16 miljoner kronor, och passade samtidigt på att döpa om sig till det internationellt mer gångbara Audiodo. Med på rundan var återigen Almi Invest Syd, som är storägare jämte grundartrion av veteraner från Sony Mobile och ST-Ericsson.

Bakom namnbytet döljer sig också den resa mjukvarubolaget gjort sedan starten på Minc 2016, när deras algoritm för personlig ljudoptimering på enheter som datorer och mobiltelefoner riktade sig mer mot hörselskadade.

I dag talar vd Jan Weber, med en bakgrund på Sony Mobile i Lund, snarare om möjligheten att förbättra den personliga musikupplevelsen för alla. Audiodo vill i första hand satsa på marknaden för hörlurar och högtalare med sin egenutvecklade produkt.

– Man ser på ljud på ett annat sätt i dag, och det håller på att förändra marknaden i grundvalarna, säger han till Rapidus.

Produkten fungerar så att användaren med hjälp av en app först får göra ett slags snabbt hörseltest där man får svara på ett antal toner. Algoritmen anpassar sedan ljudinställningarna.

– Det slutliga resultatet handlar om att man ska få en upplevelse av ljudet som är klart bättre och personligt anpassat. Många utgår från att hörseln är densamma under ens livstid, men synen förändras med åldern, och detsamma gäller hörseln. Andra faktorer som bullerskador och sjukdom spelar också in. Så det här är en komplicerad produkt som vi fått ner i ett enkelt paket, säger Jan Weber.

Tillskottet i kassan på 16 miljoner kronor strax innan årsskiftet ska framför allt gå till marknadsföring, varumärkesbyggande och fortsatt produktutveckling. Med hjälp av samarbeten ska produkten, som också måste anpassas efter varje specifik hårdvara, ut på marknaden under 2019.

Audiodo sysselsätter i dag elva anställda och en handfull konsulter. Bolaget grundades av Jan Weber tillsammans med Ericsson-veteranerna John Philipsson och Roger Martinsson. Trion är fortfarande stora ägare i bolaget tillsammans med Almi Invest Syd, som också investerade i den senaste rundan. Vilka nya investerare som tillkommit vill bolaget inte uppge.

Felicia Frithiof

Malmöbolaget Hearezanz stängde i slutet av 2018 en emissionsrunda på 16 miljoner kronor, och passade samtidigt på att döpa om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.