fredag 24 maj 2024

inloggad som

Osäkra tillgångar i Plexian

|  
|  ,

Pengarna tog slut för snabbt. Det säger Håkan Hallström som på måndagen utsågs till konkursförvaltare i det börsnoterade Malmöbolaget Plexian.

Plexian grundades av den omskrivne finansmannen Sami Sulieman. Han har drivit flera investeringsbolag som lockat privatpersoner, inte minst pensionärer, att låna ut pengar mot löfte om avkastning från en aktieportfölj, där just Plexian ingått.

Sedan starten 2017 har Plexian redovisat rörelseförluster om totalt 138 miljoner kronor, med knappt någon omsättning. I ett kort pressmeddelande om konkursansökan skriver bolaget:

”Styrelsens beslut grundar sig på Bolagets ansträngda och akuta likviditetsbehov på såväl kort som lång sikt.”

Håkan Hallström

– Ledningen hänvisar till att bolaget generellt sett under en lång tid har haft för hög burn rate och pengarna som bolaget tagit in har tagit slut för snabbt, säger Plexians konkursförvaltare Håkan Hallström, partner på advokatfirman Gulliksson i Malmö.

Det är oklart om företaget i dag har några tillgångar. Detta trots att bolaget genomfört flera emissioner. Bara under andra kvartalet 2023 tillfördes Plexian nästan 45 miljoner kronor i eget kapital via emissioner, enligt bolagets senaste bokslutskommuniké.

– Enligt vd:n har bolaget två tillgångar av betydelse. Det är dels en mjukvaruplattform, dels aktieinnehav i dotterbolaget Plexian Utveckling. Konkursförvaltningen har dock ännu inte värderat nämnda tillgångar varför dess respektive värde alltjämt får anses vara oklara, säger Håkan Hallström.

Rapidus rapporterade i fjol om oklarheter kring Plexians notering, följt av en granskning av bolagets grundare Sami Sulieman.

Fintech-bolaget Plexian noterades på First North den 8 april 2021 med ett löfte om ett säkrat samarbetsavtal med gymkedjan Fitness24seven. Enligt Plexians dåvarande vd Staffan Mattsson var manegen krattad och samarbetsavtalet skulle ge Plexian 300.000 medlemmar till sin plattform.

Sami Sulieman

Tanken var att Fitness24seven skulle byta ut alla sina medlemskort mot Plexians Visa-kort, ett kontantkort som kunderna skulle ladda med pengar och få erbjudanden från olika partner kopplade till kortet. Vid nyttjande av erbjudanden skulle både Plexian och gymkedjan få en liten procent enligt en vanlig cashback-modell. I Plexians noteringsprospekt beskrivs avtalet under rubriken ”Väsentliga avtal” och lyfts fram som direkt avgörande för Plexians fortsatta existens.

Avtalet ingicks redan i mars 2019. Men bara tre månader efter noteringen, den 9 juli 2021, meddelade Plexian marknaden att samarbetsavtalet med Fitness24Seven hade avslutats. Enligt en av Rapidus källor, som tidigare arbetat för Plexian, var dock planerna om att ersätta gymkedjans medlemskort med Plexians kort redan skrotade vid börsnoteringen.

Plexians aktie handlades på Nasdaq First North fram till och med i torsdags den 25 april. Kursen var då drygt 3 öre och bolagets börsvärde var 3,7 miljoner kronor.

Rapidus har tidigare även intervjuat Norberg & Partner, som för drygt ett år sedan blev huvudägare i Plexian efter en segdragen tvist. Norbergs vd Jerry Rodin sa då att han såg väldigt positivt på Plexians framtid.

– Ledningen är utbytt, bolaget har nytt fokus och tar affärer. Många kanske tror att vi sticker så fort lock-up-perioden är över, men vi kommer att vara kvar i Plexian. Vi ser oss som långsiktiga ägare, sa Jerry Rodin.

Rapidus har utan framgång sökt Jerry Rodin för en ny kommentar.

Emiliano Strauss

Pengarna tog slut för snabbt. Det säger Håkan Hallström som på måndagen utsågs till konkursförvaltare i det börsnoterade Malmöbolaget Plexian.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.