torsdag 18 juli 2024

inloggad som

Upp till bevis för Arjo

|  , , , , , , ,

Kort sagt: Arjos första år som självständigt börsbolag har varit lyckat. Aktien har stigit och en ytterligare bekräftelse kom på måndagen när bokslutet visade att koncernen uppfyller alla sina finansiella mål. Ändå finns det inget utrymme för ledningen att slå sig till ro. Under 2019 handlar det om att bevisa att tillväxt och lönsamhet är uthållig.

Av Anders Haskel, Gästskribent

En av de senaste årens mer populära företeelser på börsen är att knoppa av delar av verksamheten till de egna aktieägarna. Resultatet har blivit nya börsbekantskaper som Essity, Epiroc och Veoneer, namn som kanske känns anonyma för många, trots att det handlar om verksamheter som tidigare varit en betydande del av SCA, Atlas Copco och Autoliv.

Lite mer välkänt, åtminstone för en del skåningar, är Getinge-avknoppningen Arjo, grundat i Eslöv för drygt 60 år sedan men med huvudkontoret i centrala Malmö sedan några år. Efter att ha varit en del av medicinteknikkoncernen Getinge står Arjo sedan december 2017 på nytt på egna ben.

Det samlade betyget efter drygt ett år på börsen får betraktas som åtminstone godkänt. Efter en trevande start har aktien etablerat sig på en nivå som ligger ungefär 20 procent högre än för ett år sedan. Det kan ställas mot att börsen totalt har haft en periodvis mycket svajig utveckling under samma period.

Intrycket att det varit ett lyckat grepp att knoppa av Arjo stärks ytterligare efter en titt på företagets finansiella utveckling. Med hjälp av en stark avslutning på året nådde Arjo under 2018 samtliga sina finansiella mål, där det kanske viktigaste är att den organiska tillväxten kommit igång.

Sedan kanske inte en tillväxt på 3 procent, vilket ligger mitt i målintervallet 2-4 procent, låter särskilt märkvärdig men ska ses i ljuset av att siffran är den bästa på sex år. Ökningen kan också ställas mot de negativa tillväxttal som redovisades 2017. Även rörelseresultat och kassaflöde överträffar Arjos mål.

Så här långt ser alltså Arjo ut att leva upp till de motiv som ofta lyfts fram i samband med att börsbolag delas upp. Möjligheten att framgångsrikt utveckla företaget bedöms öka när verksamheten står på egna ben. Styrelsen kan rikta all uppmärksamhet mot det avknoppade bolaget. Förhoppningsvis går det också att motivera ledningen lite extra när det tidigare dotterbolaget som kanske levt i en undanskymd roll får en egen plats på börsen. Kort sagt handlar det om att delarna var för sig ska växa snabbare, utvecklas bättre lönsamhetsmässigt samt i slutändan bli mer värt på börsen än den tidigare helheten.

Om det blir exakt som avknoppningsförespråkarna hoppas är alltid svårt att bevisa. Faktum är dock att Arjo så här långt levererat till sina aktieägare ungefär vad som kan begäras. Samtidigt återstår ett hårt arbete för att verkligen leva upp till marknadens långsiktiga förväntningar. Skulle tillväxten på nytt bromsa in kommer aktien att straffas hårt.

Att det finns utmaningar speglas bland annat av börsreaktionen i måndags när bokslutet presenterades.

Jämfört med de högsta noteringarna innan siffrorna hade släppts tappade aktien under dagen som mest ungefär 10 procent. Nedgången kan ses som en följd av att analytiker hade trott på bättre siffror än de som presenterades. Aktiens svängningar kan också hänga samman med att Arjo fortfarande är ett ungt företag på börsen, vilket gör siffrorna mer svårtolkade jämfört med bolag med längre börshistorik. Att resultatet trots allt var ganska bra speglas av att aktien under tisdagen tog tillbaka en hel del av den tidigare nedgången.

Förutsättningarna är också goda för en ljus framtid. Arjos produkter som används för att underlätta arbetet inom vård och omsorg möter en stabil efterfrågan och kommer att behövas i ökad omfattning i takt med ökad andel äldre och därmed också växande vårdbehov.

Kort sagt: Arjos första år som självständigt börsbolag har varit lyckat. Aktien har stigit och en ytterligare bekräftelse kom på måndagen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.