tisdag 27 februari 2024

inloggad som

Lyft för Arjo

|  
|  ,

Industrimannen Carl Bennets Malmöbolag Arjo lyfte på alla punkter under årets fjärde kvartal. En åldrande befolkning borgar för långsiktig tillväxt för bolagets vårdtekniska produkter.

Arjo är börsnoterat med ett börsvärde på 13 miljarder kronor och ägs till 25 procent av Carl Bennet. Han har genom röststarka, ej börsnoterade, A-aktier totalt 53 procent av rösterna. Arjo tillverkar, säljer och hyr ut sjukvårdsutrustning som sängar, lyftar, madrasser mot tryckskador och allehanda patienthjälpmedel.

Omsättningen ökade med 1 miljard kronor till nästan 11 miljarder under helåret 2023, enligt kvartalsrapporten som kom på tisdagen. Rörelseresultatet steg med 28 procent till 884 Mkr. Även lönsamheten (ej justerad rörelsemarginal) steg ett pinnhål från 7 till 8 procent.

”Tillväxten i kvartalet var god på de flesta marknader och koncernen växer med knappa 5 procent organiskt (i fjärde kvartalet, red). I Nordamerika växer Kanada med över 15 procent samtidigt som återhämtningen i USA fortsätter med ännu ett kvartal av tillväxt. Sammantaget ser vi en fortsatt stabilisering av såväl efterfrågan som materialförsörjning och går in i det nya året med stärkta positioner”, skriver vd Joacim Lindoff i rapporten.

Nordamerika står för en knapp tredjedel av koncernens försäljning, därutöver samlar Arjo upp den geografiska redovisningen i ”global sales”.

”Med världens åldrande och växande befolkning och vårdens utmaning att leverera mer vård med mindre resursåtgång ser vi goda möjligheter att fortsätta Arjos lönsamma tillväxtresa över tid”, skriver Joacim Lindoff.

Aktien hade stigit med 9 procent före lunch under tisdagen.

Gunnar Wrede

Industrimannen Carl Bennets Malmöbolag Arjo lyfte på alla punkter under årets fjärde kvartal. En åldrande befolkning borgar för långsiktig tillväxt för bolagets vårdtekniska produkter.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad