onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Mörk höst för Lund – men ljuspunkterna finns där

Kort sagt: Med varsel, förseningar och osmickrande tillväxtrapporter tycks motgångarna aldrig ta slut för Lund. Men de positiva signalerna är inte heller svåra att hitta – och en av dem är faktiskt Microsofts nedläggning i augusti.

Av Erik Olausson, chefredaktör

Baxter, ARM, Tetra Pak och inte minst Sony Mobile. Sett till antalet annonserade neddragningar de senaste månaderna verkar lågkonjunkturen redan ha slagit klorna i Lund. Därtill kom i november illavarslande statistik i två olika rapporter, om att nettoföretagandet är negativt i Lund och att staden dessutom halkar efter Malmö vad gäller tillväxten av högkvalificerade arbetstillfällen. Samtidigt har trumfkortet Max IV drabbats av förseningar i utbyggnaden av strålrör och ESS är fortfarande många år från att färdigställas.

En sådan kombination av motgångar ska man inte vifta bort, framförallt inte nu när högkonjunkturen ser ut att sjunga på sista versen. Likväl finns det goda skäl att nyansera den becksvarta bilden av läget i Lund. Även om alla de som varslats faktiskt sägs upp – vilket är långt ifrån säkert – finns det gott om små och stora ljuspunkter att fästa blicken på när höstmörkret känns påträngande. Här är några:

Sony Mobile – trots allt
Första november kunde Rapidus berätta att nya nedskärningar väntar Sony Mobile i Lund, efter att botten gått ur mobilförsäljningen. Varslet slutade på 200 fasta tjänster. Det är tungt, men innebär samtidigt att Lund än så länge ser ut att komma relativt lindrigt undan. Sett till hela Sony Mobiles globala verksamhet ska nämligen hälften av de operativa kostnaderna kapas, vilket utan vidare hade kunnat betyda total avveckling i Lund.

Ericsson
Ett stenkast därifrån växer Ericsson så det knakar. Den tegelbyggnad på 22.000 kvadratmeter som tidigare helt och hållet var Ericssons rymmer nu även CellaVision, en restaurang och lite till. Men särskilt många fler hyresgäster ser inte ut att få plats då Ericsson successivt återtagit flyglar och våningsplan i fastigheten, som i oktober köptes av Wihlborgs.

Cancer Moonshot-projektet
Ett 30-tal Lundaforskare jobbar sedan något år tillbaka i den svenska grenen av det multinationella mångmiljardprojektet Cancer Moonshot. Bland annat har de byggt upp en robotiserad biobank som kan hålla miljontals prover nedfrysta till -80 grader. Målet är att hitta samband mellan proteiner i blodet och förekomsten av hudcancer för att därmed kunna ge bättre diagnoser och behandlingar. Arbetet är tänkt att pågå i minst fem år till och har enligt projektets kommunikationschef Elisabeth Burestedt redan gett lovande resultat.

Axis
Den numera avnoterade kameratillverkarens tillväxt går att se med blotta ögat i form av det splitternya huvudkontoret, som reser sig ur marken i nordöstra Lund. Här ska 1.300 av Axis närmare 1.900 anställda och cirka 350 konsulter i Lund sitta, Axis kommer även ha kvar lokaler i två byggnader på Edison Park. I det som hade blivit en jordnära, skånsk motsvarighet till Apples ikoniska adress One Infinity Loop var Axis huvudkontor tänkt att få adressen Grenden 1 – med tydlig anspelning på grundaren Martin Gren. Men efter samråd med kommunen blir det istället Gränden 1.

LTH:s institution för elektro- och informationsteknik, EIT
Med all den industrinära forskning som bedrivs på LTH är det vanskligt att peka ut någon enskild institution som flitigast på att skapa avknoppningsbolag. Men EIT är i vilket fall en mycket god kandidat. Bland nystarterna som bubblat ur forskningen finns noterade Acconeer och Phase Holographic Imaging, samt Xenergic som fått in AlgoTrim-grundaren Anders Berglund samt Johan Qviberg som delägare. C2Amps och Safe Mimo är andra avknoppningar värda att hålla ögonen på, liksom Debricked med tidigare Mincchefen Mårten Öbrink som ordförande. Mårten Öbrink och Johan Qviberg var också med som delägare i Mistbase, även det en avknoppning från samma institution, när det 2017 såldes till ARM.

Pilotförsöken
Nätläkarbolaget Kry väljer att öppna sin första fysiska vårdcentral i Lund och FN förlägger ett av hittills två innovationskontor med inriktning mot de globala utvecklingsmålen på Ideon.

Och hur var det nu med Microsoft? Att IT-bjässen lämnar Lund är knappast något att hurra över, men efterspelet visar hur stort suget fortfarande är i regionen efter erfarna IT-ingenjörer. Hälften gick till Volvo och resten fick andra jobb i ett huj. Enligt Rapidus uppgifter var det bara en handfull av de 40-talet berörda som inte redan hade ny anställning när de gjorde sin sista dag på Microsoft.

Kort sagt: Med varsel, förseningar och osmickrande tillväxtrapporter tycks motgångarna aldrig ta slut för Lund. Men de positiva signalerna är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Enorm marknad hägrar för Medbeat

    Erik Rask har som praktiserande läkare sett att oregelbunden hjärtrytm är en förrädisk åkomma som kan få stora konsekvenser. Och […]

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Uppstuds för Beammwave

    Mobilteknikbolaget Beammwave i Lund har fått se sin aktie studsa upp under hösten. – Vi har äntligen satt ihop en produkt som går att visa för kunder, säger vd Stefan Svedberg.

  • Förre Ideonchefen ska få fart på försäljningen

    Rickard Mosell tar ordförandeklubban i Immune Biotech, ett bolag inom probiotika. Han tar över efter en tidigare ordförande som inte ens blev ett år på posten.