torsdag 11 juli 2024

inloggad som

Mörk höst för Lund – men ljuspunkterna finns där

Kort sagt: Med varsel, förseningar och osmickrande tillväxtrapporter tycks motgångarna aldrig ta slut för Lund. Men de positiva signalerna är inte heller svåra att hitta – och en av dem är faktiskt Microsofts nedläggning i augusti.

Av Erik Olausson, chefredaktör

Baxter, ARM, Tetra Pak och inte minst Sony Mobile. Sett till antalet annonserade neddragningar de senaste månaderna verkar lågkonjunkturen redan ha slagit klorna i Lund. Därtill kom i november illavarslande statistik i två olika rapporter, om att nettoföretagandet är negativt i Lund och att staden dessutom halkar efter Malmö vad gäller tillväxten av högkvalificerade arbetstillfällen. Samtidigt har trumfkortet Max IV drabbats av förseningar i utbyggnaden av strålrör och ESS är fortfarande många år från att färdigställas.

En sådan kombination av motgångar ska man inte vifta bort, framförallt inte nu när högkonjunkturen ser ut att sjunga på sista versen. Likväl finns det goda skäl att nyansera den becksvarta bilden av läget i Lund. Även om alla de som varslats faktiskt sägs upp – vilket är långt ifrån säkert – finns det gott om små och stora ljuspunkter att fästa blicken på när höstmörkret känns påträngande. Här är några:

Sony Mobile – trots allt
Första november kunde Rapidus berätta att nya nedskärningar väntar Sony Mobile i Lund, efter att botten gått ur mobilförsäljningen. Varslet slutade på 200 fasta tjänster. Det är tungt, men innebär samtidigt att Lund än så länge ser ut att komma relativt lindrigt undan. Sett till hela Sony Mobiles globala verksamhet ska nämligen hälften av de operativa kostnaderna kapas, vilket utan vidare hade kunnat betyda total avveckling i Lund.

Ericsson
Ett stenkast därifrån växer Ericsson så det knakar. Den tegelbyggnad på 22.000 kvadratmeter som tidigare helt och hållet var Ericssons rymmer nu även CellaVision, en restaurang och lite till. Men särskilt många fler hyresgäster ser inte ut att få plats då Ericsson successivt återtagit flyglar och våningsplan i fastigheten, som i oktober köptes av Wihlborgs.

Cancer Moonshot-projektet
Ett 30-tal Lundaforskare jobbar sedan något år tillbaka i den svenska grenen av det multinationella mångmiljardprojektet Cancer Moonshot. Bland annat har de byggt upp en robotiserad biobank som kan hålla miljontals prover nedfrysta till -80 grader. Målet är att hitta samband mellan proteiner i blodet och förekomsten av hudcancer för att därmed kunna ge bättre diagnoser och behandlingar. Arbetet är tänkt att pågå i minst fem år till och har enligt projektets kommunikationschef Elisabeth Burestedt redan gett lovande resultat.

Axis
Den numera avnoterade kameratillverkarens tillväxt går att se med blotta ögat i form av det splitternya huvudkontoret, som reser sig ur marken i nordöstra Lund. Här ska 1.300 av Axis närmare 1.900 anställda och cirka 350 konsulter i Lund sitta, Axis kommer även ha kvar lokaler i två byggnader på Edison Park. I det som hade blivit en jordnära, skånsk motsvarighet till Apples ikoniska adress One Infinity Loop var Axis huvudkontor tänkt att få adressen Grenden 1 – med tydlig anspelning på grundaren Martin Gren. Men efter samråd med kommunen blir det istället Gränden 1.

LTH:s institution för elektro- och informationsteknik, EIT
Med all den industrinära forskning som bedrivs på LTH är det vanskligt att peka ut någon enskild institution som flitigast på att skapa avknoppningsbolag. Men EIT är i vilket fall en mycket god kandidat. Bland nystarterna som bubblat ur forskningen finns noterade Acconeer och Phase Holographic Imaging, samt Xenergic som fått in AlgoTrim-grundaren Anders Berglund samt Johan Qviberg som delägare. C2Amps och Safe Mimo är andra avknoppningar värda att hålla ögonen på, liksom Debricked med tidigare Mincchefen Mårten Öbrink som ordförande. Mårten Öbrink och Johan Qviberg var också med som delägare i Mistbase, även det en avknoppning från samma institution, när det 2017 såldes till ARM.

Pilotförsöken
Nätläkarbolaget Kry väljer att öppna sin första fysiska vårdcentral i Lund och FN förlägger ett av hittills två innovationskontor med inriktning mot de globala utvecklingsmålen på Ideon.

Och hur var det nu med Microsoft? Att IT-bjässen lämnar Lund är knappast något att hurra över, men efterspelet visar hur stort suget fortfarande är i regionen efter erfarna IT-ingenjörer. Hälften gick till Volvo och resten fick andra jobb i ett huj. Enligt Rapidus uppgifter var det bara en handfull av de 40-talet berörda som inte redan hade ny anställning när de gjorde sin sista dag på Microsoft.

Kort sagt: Med varsel, förseningar och osmickrande tillväxtrapporter tycks motgångarna aldrig ta slut för Lund. Men de positiva signalerna är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • E-commerce Park satsar på hållbar e-handel

  E-commerce Park i Helsingborg presenterar ett nytt inkubatorprogram: Sustainability Track. Denna gång med fokus på hållbar e-handel.

 • Färgrikt bolag söker kapital

  Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Senzagen på offensiven

  Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

 • Näringslivschefen: “Vi gjorde vad vi kunde för att behålla Kockums”

  Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.