torsdag 30 maj 2024

inloggad som

Honeybadger slukar Shark

Göteborgsbaserade Honeybadger tar över Shark Communications verksamhet från och med i dag. Försäljningen är sista steget i Spotlights omorganisering.

Honeybadger är en IR-kommunikationsbyrå som innan affären omsatte mindre än 5 miljoner kronor om året. Det kan jämföras med Sharks cirka 12 Mkr, dock med betydligt större förluster. Parterna går inte ut med köpeskillingen.

– Det är ett gyllene läge för oss att expandera i Skåne och rivstarta med Sharks kunder och kontaktnät, säger Honeybadgers grundare och vd Johan Waldhe.

Sharks verksamhet blir Honeybadgers första kontor utanför Göteborg. Företaget startade 2009 och har växt organiskt det senaste decenniet, med undantag för i fjol.

– 2023 var ett omställningsår för oss, bland annat investerade vi en del i ett utvecklingsprojekt som vi snart lanserar. Men 2024 ser väldigt bra ut, så fjolårets hack i kurvan var väl investerade resurser, säger Johan Waldhe.

Har ni fler förvärv i sikte?

– Nej, vi har inga sådana planer i dagsläget. Vi tänker se hur det går nu, Shark kompletterar oss väldigt väl med fördjupad kompetens inom regelverk som gränsar till transaktionsmarknaden. Det är en väldigt bra grogrund för en stark organisk tillväxt.

För Spotlight är försäljningen av Shark det sista steget i en stor omorganisation som beslutades i vintras.

– Vi är väldigt nöjda utifrån att det är en väldigt kompetent köpare med erfarenhet från branschen. De vet vad de gör, vill satsa och ser ett värde med lokal närvaro här i regionen. Det var viktigt för oss, säger Mikael Renck, Spotlights finanschef.

Tidigare i år sålde koncernen dotterbolaget Placing Corporate Finance, med tillstånd för att bedriva värdepappersrörelse. Innan dess hade dotterbolaget Kalqyl lagts ner efter att verksamheten flyttats in i koncernbolaget Finreg Solutions. Koncernen har även sålt sitt innehav i danska Sea House Capital.

Spotlight-koncernen utgörs nu av koncernmodern Spotlight Group samt dotterbolagen Spotlight Stockmarket, Sedermera Corporate Finance, Nordic Issuing, Finreg Solutions och Markets & Corporate Law Nordic.

– Vi har nu renodlat verksamheterna, säger Mikael Renck.

Emiliano Strauss

Göteborgsbaserade Honeybadger tar över Shark Communications verksamhet från och med i dag. Försäljningen är sista steget i Spotlights omorganisering.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

  USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Industridesign vänder efter tuff vår

  Designföretaget Zenit i Malmö pustar ut efter en vår som vd Jonas Svennberg kallar för ”katastrof”. Nu väljer fem av firmans anställda att bli partner i bolaget.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.