fredag 20 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ericsson växlar upp i Lund …

|  , ,
|  

200 tjänster försvinner från Sony Mobile i Lund, enligt gårdagens besked. Men ett stenkast därifrån värvar Ericsson friskt till sin skånska forsknings- och utvecklingsavdelning. Det senaste året har personalstyrkan ökat med runt 100 anställda netto – och 45 tjänster väntar fortfarande på att fyllas.

Totalt har Ericsson i dag 630 anställda i Lund, uppger platschefen Linda Persson i en intervju med Rapidus. Merparten av dem sysslar med utveckling av radioteknik inom höga frekvensband, som främst används i USA, samt med mjukvaruutveckling inom alla frekvensband. Mjukvaran används bland annat till att styra basstationerna så att radiovågorna riktas dit de gör bäst nytta.

Ett 100-tal arbetar inom den mer grundforskningsbetonade grenen Ericsson Research. Här ingår den nystartade forskningsenhet inom bärbar, uppkopplad elektronik som Rapidus tidigare rapporterat om. Överlag ökar Ericsson manskapet inom alla sina områden i Lund.

– Vi har även tagit in fler konsulter. I dag har vi ett 30-tal konsulter inom mjukvaruutveckling och runt 100 inom radioprodukter, säger Linda Persson.

Den röda tråden är 5G, nästa generations mobilkommunikation som bland annat förväntas bana vägen för självkörande bilar och uppkopplade tillverkningsmaskiner inom industrin.

– Kunderna skriker efter det, alla vill vara först med 5G. Vi följer våra utstakade milstolpar i utvecklingen, nu ligger fokus på att få ut 5G-produkter, säger Linda Persson.

I våras drog Ericsson och LTH även igång ett fyraårigt projekt inom Massive Mimo, en metod att utrusta varje basstation med fler antenner som samverkar för att ge högre kapacitet i det lokala mobilnätet. Massive Mimo är en av delarna i den kommande 5G-standarden. Ett tiotal forskare och doktorander har nu rekryterats till projektet, som även inkluderar en handfull Ericsson-forskare.

Erik Olausson

200 tjänster försvinner från Sony Mobile i Lund, enligt gårdagens besked. Men ett stenkast därifrån värvar Ericsson friskt till sin […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Glad midsommar!

    Kära Rapidusläsare, ett nytt ”läsår” har gått och vi på redaktionen trappar ned tempot i några veckor. Vi tittar tillbaka på ett intensivt år med många nyheter och event.

  • Snattarhaffaren

    Prevent AI, tidigare Infra Motion Labs, utvecklar ett AI-system som upptäcker snattare i butikers övervakningskameror. För två år sedan deltog grundarna i Lejonkulan, då var de i gång med beta-versionen och hade högt uppsatta mål. Hur gick det sedan?


  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.