fredag 26 april 2024

inloggad som

Ericsson växlar upp i Lund …

|  , ,
|  

200 tjänster försvinner från Sony Mobile i Lund, enligt gårdagens besked. Men ett stenkast därifrån värvar Ericsson friskt till sin skånska forsknings- och utvecklingsavdelning. Det senaste året har personalstyrkan ökat med runt 100 anställda netto – och 45 tjänster väntar fortfarande på att fyllas.

Totalt har Ericsson i dag 630 anställda i Lund, uppger platschefen Linda Persson i en intervju med Rapidus. Merparten av dem sysslar med utveckling av radioteknik inom höga frekvensband, som främst används i USA, samt med mjukvaruutveckling inom alla frekvensband. Mjukvaran används bland annat till att styra basstationerna så att radiovågorna riktas dit de gör bäst nytta.

Ett 100-tal arbetar inom den mer grundforskningsbetonade grenen Ericsson Research. Här ingår den nystartade forskningsenhet inom bärbar, uppkopplad elektronik som Rapidus tidigare rapporterat om. Överlag ökar Ericsson manskapet inom alla sina områden i Lund.

– Vi har även tagit in fler konsulter. I dag har vi ett 30-tal konsulter inom mjukvaruutveckling och runt 100 inom radioprodukter, säger Linda Persson.

Den röda tråden är 5G, nästa generations mobilkommunikation som bland annat förväntas bana vägen för självkörande bilar och uppkopplade tillverkningsmaskiner inom industrin.

– Kunderna skriker efter det, alla vill vara först med 5G. Vi följer våra utstakade milstolpar i utvecklingen, nu ligger fokus på att få ut 5G-produkter, säger Linda Persson.

I våras drog Ericsson och LTH även igång ett fyraårigt projekt inom Massive Mimo, en metod att utrusta varje basstation med fler antenner som samverkar för att ge högre kapacitet i det lokala mobilnätet. Massive Mimo är en av delarna i den kommande 5G-standarden. Ett tiotal forskare och doktorander har nu rekryterats till projektet, som även inkluderar en handfull Ericsson-forskare.

Erik Olausson

200 tjänster försvinner från Sony Mobile i Lund, enligt gårdagens besked. Men ett stenkast därifrån värvar Ericsson friskt till sin […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.