onsdag 16 oktober 2024

inloggad som

Ericsson växlar upp i Lund …

|  , ,
|  

200 tjänster försvinner från Sony Mobile i Lund, enligt gårdagens besked. Men ett stenkast därifrån värvar Ericsson friskt till sin skånska forsknings- och utvecklingsavdelning. Det senaste året har personalstyrkan ökat med runt 100 anställda netto – och 45 tjänster väntar fortfarande på att fyllas.

Totalt har Ericsson i dag 630 anställda i Lund, uppger platschefen Linda Persson i en intervju med Rapidus. Merparten av dem sysslar med utveckling av radioteknik inom höga frekvensband, som främst används i USA, samt med mjukvaruutveckling inom alla frekvensband. Mjukvaran används bland annat till att styra basstationerna så att radiovågorna riktas dit de gör bäst nytta.

Ett 100-tal arbetar inom den mer grundforskningsbetonade grenen Ericsson Research. Här ingår den nystartade forskningsenhet inom bärbar, uppkopplad elektronik som Rapidus tidigare rapporterat om. Överlag ökar Ericsson manskapet inom alla sina områden i Lund.

– Vi har även tagit in fler konsulter. I dag har vi ett 30-tal konsulter inom mjukvaruutveckling och runt 100 inom radioprodukter, säger Linda Persson.

Den röda tråden är 5G, nästa generations mobilkommunikation som bland annat förväntas bana vägen för självkörande bilar och uppkopplade tillverkningsmaskiner inom industrin.

– Kunderna skriker efter det, alla vill vara först med 5G. Vi följer våra utstakade milstolpar i utvecklingen, nu ligger fokus på att få ut 5G-produkter, säger Linda Persson.

I våras drog Ericsson och LTH även igång ett fyraårigt projekt inom Massive Mimo, en metod att utrusta varje basstation med fler antenner som samverkar för att ge högre kapacitet i det lokala mobilnätet. Massive Mimo är en av delarna i den kommande 5G-standarden. Ett tiotal forskare och doktorander har nu rekryterats till projektet, som även inkluderar en handfull Ericsson-forskare.

Erik Olausson

200 tjänster försvinner från Sony Mobile i Lund, enligt gårdagens besked. Men ett stenkast därifrån värvar Ericsson friskt till sin […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Skånsk miljardfond startar egna biotechbolag

    Det finns för få onoterade svenska bioteknikbolag att investera i. Det tycker Johan Kördel, vd för riskkapitalbolaget Sound Bioventure i Malmö. Han har därför anställt en person som ska vaska fram nya projekt som fonden ska investera i.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.


  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Uppstuds för Beammwave

    Mobilteknikbolaget Beammwave i Lund har fått se sin aktie studsa upp under hösten. – Vi har äntligen satt ihop en produkt som går att visa för kunder, säger vd Stefan Svedberg.

  • Limes tyska uppköp bär frukt – till slut

    2021 köpte CRM-bolaget Lime Technologies upp det tyska SaaS-bolaget Userlike, numera Lime Connect. Men det är först nu som uppköpet resulterat i en ny produkt.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Solid X tecknar mångmiljonavtal med CSN

    IT-konsultbolaget Solid X i Malmö har tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), med potential att lyfta omsättningen rejält. Vd Filip Alexanderson ser en ökning i tillväxttakten.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Solid X ökar omsättningen

    Solid X ökar omsättningen och förbättrar ebitda-resultatet i det brutna räkenskapsårets första kvartal. Men det är en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål.

  • Acke Salem startar nytt

    Det gamla uttrycket många järn i elden stämmer väl in på Acke Salem. Nu drar han igång ytterligare ett mjukvarubolag. I oktober väntar en skånsk roadtrip för att locka investerare till det nya bolaget.