tisdag 30 april 2024

inloggad som

Avnoteringen av Vigmed möter hårdnackat motstånd

Greiner Bio-Ones försök att köpa ut Helsingborgsbolaget Vigmed från First North ser ut att gå i stöpet. Än så länge har det österrikiska bolaget bara lyckats komma över 67,5 procent av aktierna. Samtidigt har de kinesiska spekulanterna hoppat av, kan Rapidus berätta.

Uppköpsförsöket startade i slutet av februari då GBO lade ett bud på Helsingborgsbolaget med villkoret att ägare till minst 90 procent av aktierna måste säga ja. Vigmed, som utvecklar stickskydd för kanlyer, är sedan tidigare ekonomiskt pressat och har letat finansiering för att nå en större marknad med sina produkter. Därför har budkommittén under resans gång kontinuerligt uppmanat Vigmeds ägare att acceptera budet från GBO.

I slutet av mars gav sig kinesiska Beijing Topraise Medical Technology och dess partner Beijing Win-Sum Investment in i leken genom ett finansieringserbjudande som bland annat inkluderade 25 miljoner kronor i konvertibellån.

GBO svarade med att förlänga budtiden och höja budet med 20 procent till 1,20 kronor per aktie. Trots det valde bara ägare till ytterligare 2,5 procent av aktierna att acceptera budet. I förra veckan meddelade därför GBO att villkoret om att ägare till 90 procent av aktierna ska säga ja dras tillbaka. Istället valde GBO att än så länge nöja sig med 67,5 procent av aktierna och låta Vigmed vara kvar som ett självständigt, noterat bolag.

Greiner Bio-Ones agerande har fått det kinesiska konsortiet att dra öronen åt sig.

– Vårt erbjudande står inte kvar, men vi har ännu inte beslutat hur vi ska göra. Vi skulle kunna vara intresserade av någon typ av samarbete och nå ut med deras produkter på den kinesiska marknaden, säger Qingxia Shen från Beijing Topraise Medical Technology till Rapidus.

GBO har inte heller gett upp hoppet om att få äga Vigmed helt själva. Budtiden har förlängts en sista gång till mitten av nästa vecka och i går stod det klart att GBO som ny majoritetsägare beslutat att Vigmed ska genomföra en emission på åtta miljoner kronor, enbart riktad till GBO.

– Det här är för att klara våra akuta likviditetsproblem och det ger förutsättningar för vår verksamhet i framtiden, säger Vigmeds styrelseordförande Sten Dahlborg till Rapidus.

I praktiken innebär emissionen att existerande småägares andel späs ut. Rapidus har utan framgång försökt nå företrädare för Greiner Bio-One för en kommentar.

Vigmed har varit noterat i fyra år. Aktien som nu handlas för 1,20 har som högst stått i 23 kronor. Vd är Henrik Olsen.

Emily Binks
Elisabet Ottosson

Greiner Bio-Ones försök att köpa ut Helsingborgsbolaget Vigmed från First North ser ut att gå i stöpet. Än så länge […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad