tisdag 30 april 2024

inloggad som

Kinesiskt medicinteknikbolag ger sig in i spelet om Vigmed

Mitt i österrikiska Greiner Bio-Ones försök att köpa ut Vigmed från First North kommer kinesiska medicinteknikbolaget Beijing Topraise Medical Technology med ett erbjudande om samarbete och lån på 25 miljoner kronor.

En kinesisk delegation från bland andra Beijing Topraise Medical Technology är i Stockholm med målet att träffa Vigmed, uppger Qingxia Shen från Beijing Topraise Medical Technologys ledning.

– Vi har haft affärsdiskussioner med Vigmeds ledning sedan början av 2016, och de är inte avslutade ännu, säger hon till Rapidus.

Qingxia Shen förklarar att varken Vigmeds budkommitté eller ledning ännu har fått erbjudandet officiellt, som bland annat omfattar lån om 25 miljoner där en del eller hela summan kan konverteras till aktier i Vigmed. Vid detta besök vill de diskutera möjligheterna till samarbete mellan Vigmed, Beijing Topraise Medical Technology och några andra kinesiska bolag, uppger hon utan att vilja ge fler detaljer.

Vigmeds aktiekurs har sjunkit markant de senaste åren till cirka en krona, den summa som Greiner Bio-One erbjuder aktieägarna. Senast i början av nästa vecka måste de ta ställning till budet.

Varför kommer detta erbjudande just nu?

– Vi är ett litet bolag som har ett finansiellt starkt moderbolag, och det tar tid att besluta om sådant som detta och få alla tillstånd, säger Qingxia Shen.

Vill ni att aktieägarna ska tacka nej till Greiner Bio-Ones bud?

– Jag vill inte kommentera hur aktieägarna ska ställa sig till GBO:s bud, det är deras beslut.

Qingxia Shen uppger att Topraise Medical Technology har en upparbetad marknad inom vårdrelaterade produkter i Kina. Beijing Topraise Medical Technology knoppades av från moderbolaget för tre år sedan och har inte någon större omsättning än.

Vigmeds budkommitté har tidigare rekommenderat aktieägarna att godta Greiner Bio-Ones bud efter att ha övervägt olika finansieringsalternativ för Vigmeds patenterade medicintekniska produkter, bland annat kanyler med stickskydd. Budet värderar Helsingborgsbolaget till 66 miljoner kronor.

Styrelseordförande Sten Dahlskog vill inte kommentera det kinesiska utspelet närmare när Rapidus når honom. Tidigare på onsdagsmorgonens skickade Vigmeds budkommitté ut ett meddelande till aktieägarna att de fortfarande rekommenderar dem att tacka jag till Greiner Bio-Ones bud.

Elisabet Ottosson

Mitt i österrikiska Greiner Bio-Ones försök att köpa ut Vigmed från First North kommer kinesiska medicinteknikbolaget Beijing Topraise Medical Technology […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad