torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Medicinteknikbolag tar in sju miljoner — bygger generikainhalator

Inhalatorbolaget Iconovo i Lund tar in sju miljoner kronor i en nyemission. Perstorpveteranen Lennart Holm, som även är storinvesterare i börsbolagen Vigmed och Nexam, ökar sin ägarandel.

Iconovo startades i kölvattnet av AstraZenecas avveckling i Lund och var från början en affärsenhet inom Zenit Design. Bolaget grundades så sent som förra året, men då hade produktutvecklingen redan varit igång under drygt ett år. Nu har Iconovo en liten inhalatorfamilj med fyra olika modeller som man ska testa tillsammans med verksamma läkemedelssubstanser.

Orest_Lastow1— Vi har inget påskrivet men flera nationella och multinationella generikabolag är intresserade och vi räknar med att vi har produkter färdiga för utlicensiering om drygt ett år, säger vd Orest Lastow till Rapidus.

Affärsidén bygger på att ta fram inhalatorer som kan anpassas efter olika läkemedel och designas för olika kundgrupper. Framåt sätter Orest Lastow stor tilltro att marknaden lyfter när flera stora inhalatortillverkares patent går ut 2018. Då öppnar sig en marknad värd 18 miljarder dollar, menar han.

— Vi tror att det kommer finnas intresse från många generikabolag som saknar inhalatorer att ta sig in på den marknaden, och då kan vi bli den partner som de kan stoppa sina läkemedel i, säger Orest Lastow.

I och med nyemissionen har Iconov ett tiotal ägare, varav tungviktaren Lennart Holm är en av de större. Holm har ett förflutet som koncernchef för Perstorp, i dag är han bland annat ordförande i BillerudKorsnäs men är även engagerad i en rad skånska innovationsbolag, däriblande Nexam Chemical, Vigmed och DermaZip.

Tack vare kassatillskottet kan bolaget också nyanställa. Inom några veckor ska bolaget ha fyra anställda, vid sidan av Orest Lastow tillkommer två konstruktörer och en konsult.

Själva tillverkningen och formsprutningen av inhalatorerna kommer att göras av leverantör i Sverige eller utomlands, den kommersiella tillverkningen gör sedan kunden hos den leverantör de väljer.

Orest Lastow var fram till september vd för Medicon Valley Inhalation Consortium, ett konsortium av ett 20-tal bolag där flertalet bildats av tidigare AstraZeneca-anställda. Bland medlemmarna finns Malmöbaserade Galenica och Red Glead Discovery i Lund.

Jennie Lorentsson

Inhalatorbolaget Iconovo i Lund tar in sju miljoner kronor i en nyemission. Perstorpveteranen Lennart Holm, som även är storinvesterare i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad