tisdag 30 april 2024

inloggad som

80 miljoner till skånska medicinteknikbolag

På tisdagsmorgonen aviserade de noterade medicinteknikbolagen Vigmed och Spago Nanomedical garanterade emissioner på sammanlagt 80 miljoner kronor. För Spago Nanomedical ska kassatillskottet räcka för att ta bolagets kontrastmedel för cancerdiagnostik hela vägen till kliniska studier, uppger vd Mats Hansen.

Spago, baserat på Lund Life Science Incubator, får in 22,8 miljoner kronor före emissionskostnader. En fjärdedel är säkrade genom teckningsförbindelser från nuvarande ägare medan resten garanteras av ett konsortium av runt 16 små och stora svenska aktörer, enligt Mats Hansen.

Bolagets huvudprodukt SpagoPix är ett kontrastmedel för magnetresonanskameror, bestående av nanopartiklar optimerade i storlek för att samlas i de blodkärl som bildas runt cancertumörer. Spago är i färd med att spika designen för partiklarna, något som tagit längre tid än beräknat.

Mats_hansen– Vi har kommit en bra bit på väg men jag vill inte ge någon prognos för när vi är klara, säger Mats Hansen.

Nästa steg är de prekliniska försök som behövs för att få tillstånd till att testa kontrastmedlet i människor. Den regulatoriska processen tar i storleksordningen nio månader, enligt Mats Hansen.

– Tanken är att den här emissionen ska räcka tills vi kan gå in i kliniska försök, säger han till Rapidus.

Parallellt med SpagoPix har bolaget ett lägre prioriterat projekt igång om att koppla nanopartiklarna till radioaktiva isotoper som ger lokal strålbehandling till tumören. Efter att nyligen anställt en kemist sysselsätter Spago Nanomedical i dag elva personer.

För 18-mannabolaget Vigmed i Helsingborg är det inte primärt teknikutvecklingen utan problem i produktionen som föranlett emissionen. Vigmed säljer stickskydd för kanyler men under stora delar av våren och sommaren låg försäljningen nere eftersom det visat sig att skydden i vissa fall inte höll utlovad kvalitet. Intäkterna för årets nio första månader stannade därför på 3 miljoner kronor, med en rörelseförlust på -26,8 miljoner.

Som ett led i att räta upp verksamheten har vd:n Finn Ketler fått lämna sin post samtidigt som bolaget nu tar in 57 miljoner kronor i en garanterad företrädesemission.

Erik Olausson

På tisdagsmorgonen aviserade de noterade medicinteknikbolagen Vigmed och Spago Nanomedical garanterade emissioner på sammanlagt 80 miljoner kronor. För Spago Nanomedical […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad