fredag 29 mars 2024

inloggad som

Lennart Holm backar upp växthusteknik i Helsingborg

Med en namntung styrelse, med bland Perstorps tidigare koncernchef och ordförande Lennart Holm, satsar nystartade Neco på att utveckla egen teknik för effektivare växtproduktion inomhus.

Det nyligen grundade bolaget har sitt säte i Helsingborg, men bedriver testverksamhet i Landskrona, uppger vd:n Karl Roos för Rapidus.

karl_roos_neco_ab— Vi befinner oss just nu i utvecklingsfasen, och håller på att utveckla egen teknik för odling i inomhusmiljö. Vår bas är miljövänlig resurseffektivisering och produktionsoptimering, där belysning är en del av konceptet. Tekniken ska appliceras på odling av ätbara grödor, säger Karl Roos.

Några mer detaljer om verksamheten och tekniken bakom vill han inte ge.

— Efter nyår kan vi berätta mer konkret vad vi gör, säger Karl Roos.

Bakom Neco står bland andra Lennart Holm och Stefan Tadic, tunga namn inom det skånska näringslivet. Sedan Lennart Holm lämnade posten som styrelseordförande för kemijätten Perstorp har han bland annat engagerat sig i innovationsbolagen Polygiene, Vigmed och Nexam Chemical, där de två sistnämnda blivit noterade på First North. Tadic är bland annat delägare i Investum, som i sin tur är majoritetsägare i Grönsaksmästarna, en skånsk producentorganisation med en årlig omsättning på en halv miljard kronor.

Neco har i dagsläget tre anställda och förutom att utveckla egen teknik ska bolaget även sälja andras, uppger Karl Roos.

Jennie Lorentsson

Med en namntung styrelse, med bland Perstorps tidigare koncernchef och ordförande Lennart Holm, satsar nystartade Neco på att utveckla egen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]