söndag 25 februari 2024

inloggad som

Lennart Holm backar upp växthusteknik i Helsingborg

Med en namntung styrelse, med bland Perstorps tidigare koncernchef och ordförande Lennart Holm, satsar nystartade Neco på att utveckla egen teknik för effektivare växtproduktion inomhus.

Det nyligen grundade bolaget har sitt säte i Helsingborg, men bedriver testverksamhet i Landskrona, uppger vd:n Karl Roos för Rapidus.

karl_roos_neco_ab— Vi befinner oss just nu i utvecklingsfasen, och håller på att utveckla egen teknik för odling i inomhusmiljö. Vår bas är miljövänlig resurseffektivisering och produktionsoptimering, där belysning är en del av konceptet. Tekniken ska appliceras på odling av ätbara grödor, säger Karl Roos.

Några mer detaljer om verksamheten och tekniken bakom vill han inte ge.

— Efter nyår kan vi berätta mer konkret vad vi gör, säger Karl Roos.

Bakom Neco står bland andra Lennart Holm och Stefan Tadic, tunga namn inom det skånska näringslivet. Sedan Lennart Holm lämnade posten som styrelseordförande för kemijätten Perstorp har han bland annat engagerat sig i innovationsbolagen Polygiene, Vigmed och Nexam Chemical, där de två sistnämnda blivit noterade på First North. Tadic är bland annat delägare i Investum, som i sin tur är majoritetsägare i Grönsaksmästarna, en skånsk producentorganisation med en årlig omsättning på en halv miljard kronor.

Neco har i dagsläget tre anställda och förutom att utveckla egen teknik ska bolaget även sälja andras, uppger Karl Roos.

Jennie Lorentsson

Med en namntung styrelse, med bland Perstorps tidigare koncernchef och ordförande Lennart Holm, satsar nystartade Neco på att utveckla egen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.