tisdag 30 april 2024

inloggad som

Fem snabba till uppköpskandidaten Vigmeds ordförande Sten Dahlborg…

|  ,
|  

… med anledning av att österrikiska Greiner Bio-One lagt ett bud för att köpa ut Helsingborgsbaserade Vigmed från First North för 66 miljoner kronor.

Aktieägarna ska senast 27 mars bestämma om de ska anta budet 1 krona per aktie i Vigmed. Varför tycker du att de ska göra det?

– Denna lösning ger Vigmed finansiell kraft och operativa förutsättningar att utveckla den affärsmässiga potential som bolagets produkter har. Sedan i höstas har vi sett över olika möjligheter för att få en långsiktig finansiering: att licensiera ut eller sälja patent, samarbeten, nyemission och liknande. Dessa är förenade med osäkerhet och sannolik kraftig utspädning, och bedöms vara sämre alternativ för aktieägarna.

Vilken roll får Vigmed i Greiner Bio-One?

– Greiner Group är en 150-årig familjeägd koncern med bland annat plastprodukter, och i Greiner Bio-One har de samlat sina vårdartiklar. Vigmeds kateterprodukter med stickskydd på kanylerna passar in i koncernens preanalytiska del, där de har andra säkerhetsprodukter.

Vigmeds ledning var optimistisk om utsikterna då ett EU-direktiv med krav på stickskydd på kanyler implementerades 2013. Vad hände?

– Ja, bolaget låg i startgroparna och var väl positionerade. Men tyvärr fick man kvalitetsproblem i produktionen som inte hann rättas till och bolaget förlorade det fönstret i marknadsetableringen.

Vad har varit Vigmeds största utmaning?

– Att vi inte har lyckats vinna de stora upphandlingarna.  Vi har tagit hem mindre upphandlingar men det räcker inte för en hållbar, oberoende existens. Anledningen till detta är bland annat att vi är ett litet företag med en begränsad produktportfölj och utan global närvaro. Vi har hittills inte kunnat erbjuda de tillbehörsprodukter eller liknande som efterfrågats. Vi slåss under kraftig prispress på en oligopolmarknad.

Under Vigmeds fyra år på Aktietorget har aktien som högst stått i 23 kronor. Vad ligger bakom nedgången?

– Många uppstartsbolag, som Vigmed, har höga förväntningar på sig, vilket ofta avspeglar sig i aktiekursen. Om de inte snabbt lyckas leverera efter förväntan så sjunker normalt aktiekursen.

Elisabet Ottosson

… med anledning av att österrikiska Greiner Bio-One lagt ett bud för att köpa ut Helsingborgsbaserade Vigmed från First North […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad