fredag 26 juli 2024

inloggad som

ARM:s uppköp ett fall för Agatha Christie

Kort sagt: Att titta på de senaste årens industriella uppköp av teknikbolag i Öresundsregionen är som att läsa en klassisk deckare: gärningsmannen är ofta någon närstående.

Av Erik Olausson, chefredaktör

I veckan avslöjade Rapidus det senaste förvärvet bland Lunds teknikbolag, att ARM köper Mistbase. Den brittiska miljardkoncernen ska nu bygga upp en helt ny utvecklingsavdelning i Lund inom strömsnål radiokommunikation.

Framförallt är det Mistbases teknik och kunnande inom Narrow Band IoT som lockar ARM. Standarden, som klubbades av det internationella branschorganet 3GPP sommaren 2016, väntas bli ett viktigt komplement till exempelvis Wifi och Bluetooth för en rad tillämpningar där svårtillgängliga apparater ska kopplas upp mot nätet.

Narrow Band IoT karaktäriseras av låga radiofrekvenser och ett smalt frekvensband. Det ger låg dataöverföringshastighet men i gengäld kan radiosignalerna nå flera kilometer och tränga genom betongväggar. Radioenheterna kan även göras billiga och så strömsnåla att batteriet inte behöver bytas på ett decennium. Exempelvis har radiochip enligt Narrow Band IoT-standard använts i försök där Aguas de Valencia vill koppla upp 1,1 miljoner vattenmätare i staden för att slippa läsa av vattenförbrukningen manuellt.

ARM:s satsning i Lund är extra spännande med tanke på hur koncernen agerat tidigare. Mistbase är ungefär lika stort som Logipard var 2008, den avdelning inom Anoto som ARM köpte loss och successivt byggt på till dagens 120 man starka utvecklingsavdelning i Lund.

Det vore enkelt att peka på ARM:s förvärv som en seger för den klustertanke som Ideon och andra forskningsparker vilar på. Mistbase har sin bas i centrala Lund och satt tidigare i Ideon Innovation, en kort promenad från ARM:s kontor på Edison Park, som numera är en del av Ideonområdet. Men den geografiska närheten har spelat en mycket liten roll i upptakten till affären.

Den del av ARM som sitter i Lund sysslar med utveckling av video- och grafikprocessorer, ett helt annat teknikområde än det Mistbase håller på med. Istället är det ARM:s gren inom trådlös kommunikation som Mistbase haft kontakt med. I gengäld har Mistbase ända sedan bolaget grundades 2015 haft täta kontakter med denna del av ARM och en längre tid haft koncernen som officiell partner.

Just det är ett mönster som går igen när man tittar på de senaste årens industriella uppköp av teknikbolag i Öresundsregionen. I vissa fall har aktörerna suttit nära varandra rent fysiskt, exempelvis satt Cognimatics ett stenkast från Axis i Lund och Saplo ett par hundra meter från Strossles Malmökontor på Media Evolution City. Men det finns minst lika många exempel där köparen inte haft någon geografisk förankring alls i regionen. Ebay fanns inte här när de förvärvade Expertmaker och Panasonic Avionics fick sin första etablering i Sverige genom köpet av Malmöbolaget Tactel.

Den röda tråden är istället att de uppköpta bolagen haft en nära affärsrelation till de som köpt upp dem, antingen som leverantör eller samarbetspartner. Här passar inte bara de ovan nämnda exemplen in utan även det i särklass största industriella förvärvet i regionen på senare år, Canons köp av Axis. När affären annonserades 2015 ägde Canon redan danska Milestone Systems, en av Axis nära samarbetspartner.

Det tydligaste undantaget är ConnectBlue, som varken hade någon geografisk närhet eller tidigare affärsrelation till U-blox när den schweiziska koncernen köpte upp Malmöbolaget 2015.

Därmed inte sagt att vi kan förkasta forskningsparkernas grundtanke om att blanda små och stora bolag till en näringsrik ursoppa, där nytt liv kan uppstå. Mistbase grundades trots allt av två veteraner från Ericsson och Sony Mobile – jättarnas närvaro kommer även framöver vara viktig för att regionen ska förses med erfarna utvecklare som är redo att starta på egen kula.

Men för att förstå dynamiken bakom de industriella uppköpsaffärer som duggat tätt de senaste åren lönar det sig inte att läsa Ideons programförklaring. Då är det bättre att dra fram första bästa Agatha Christie-roman från bokhyllan.

Kort sagt: Att titta på de senaste årens industriella uppköp av teknikbolag i Öresundsregionen är som att läsa en klassisk […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.