måndag 8 juli 2024

inloggad som

Ny IT-konsult utmanar i Skåne

|  
|  

Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

Tech Seed startades så sent som för tre år sedan av bland andra den förra koncernchefen för HiQ, norrmannen Sven Ivar Mørk. HiQ är en av Sveriges största IT-konsulter och var börsnoterat tills det år 2020 köptes ut från börsen av riskkapitalbolaget Triton. Ägarmässigt är Tech Seed-koncernen norsk, men av de totalt 150 anställda finns nu 100 i Sverige med Göteborg som starkaste fäste.

Nu är det dags för expansion till Sydsverige, och det är fler tidigare HiQ-medarbetare som är med i bilden. Åsa Melvanius är vice vd i koncernen och även hon tidigare från HiQ, som regionchef i Sydsverige där hon nu ansvarar för Tech Seed. Hon har även varit digitaliseringschef i Lunds kommun. i Sydsverige.

– Vi har mycket stora expansionsplaner. Vårt mål är att koncernen ska ha 1.000 anställda i hela Norden, varav 200 i Sydsverige. Hittills har vi expanderat med lönsamhet, säger hon, dock utan att nämna några siffror.

Tre dotterbolag etableras nu i Malmö. Det är Tech Seed Sustainable Change som arbetar med teknik i samband med hållbarhetslösningar. Vd för dotterbolaget blir Martin Güll som senast kommer från en post som digitaliseringsdirektör i Helsingborgs Stad.

Det andra är Tech Seed Hyperautomation som arbetar med att automatisera allt från fabriks- och affärsprocesser till IT-integration. Detta bolag leds av ytterligare en tidigare HiQ-chef, Richard Pauly som varit chef för HiQ:s Malmökontor.

Det tredje är Data Insights med datavisualisering och business intelligence. Ansvarig blir ytterligare en HiQ-person, Peter Sognefur. Han blir dessutom säljchef i koncernen.

– Just nu är vi bara sex personer, men vi siktar på att rekrytera cirka 40 personer till vart och ett av de tre bolagen, säger Åsa Melvanius.

Tech Seed kommer att utmana jättar som Prevas och Afry (tidigare ÅF) om de skånska kunderna.

Gunnar Wrede

Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • De tar bank-ID ut i världen

  Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

 • Handiscover i konkurs

  Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

 • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

  Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden. 

 • Solid X blåser av fusionen

  Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

 • Kungens solceller i konkurs

  Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.