lördag 14 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Life science är stora vinnaren på LU:s donationsverksamhet…

Trots att 18 månader återstår nosar LU:s jubileumskampanj redan på målet att få in tre miljarder kronor. Mer än varannan krona som registrerats sedan 2014 går till medicinsk forskning medan LTH:s forskare får nöja sig med en niondel, visar en färsk sammanställning som Rapidus tagit del av.

Donationskampanjen i samband med LU:s 350-årsjubileum beskrevs som den största hittills i Sverige när den presenterades i början på 2014. Då hade kampanjstaben redan arbetat i det tysta sedan 2011. Men bara en del av de 2,9 miljarder som hittills kommit in kan hänföras till själva kampanjarbetet. I siffrorna räknar universitetet även med de cirka 500 miljoner kronor per år som normalt kommer in från privata källor som bidrag sökta av forskarna själva.

Före 2014 fanns inget samlat rapporteringssystem för privata medel och även efter det är sammanställningen inte helt komplett. Men i databasen för de registrerade donationerna och bidragen under 2014 och 2015 syns life science-forskarnas dominans tydligt. Hela 1,2 miljarder kronor av de 1,9 miljarder som rapporterats in har gått till medicinska fakulteten.

emma_roybon– Medicin är ett tacksamt ämne för donationer eftersom det ligger människor närmast om hjärtat. Ofta handlar det om privatpersoner där någon i familjen blivit sjuk och så vill man donera till forskning kring den sjukdomen, säger Emma Roybon, som ansvarar för medicinska fakultetens arbete med privata donationer.

LTH och Naturvetenskapliga fakulteten får nöja sig med knappt 220 miljoner vardera medan övriga fakulteter släpar långt efter.

Viktor Öwall– Med tanke på att LTH utgör en fjärdedel av universitetet så är 220 miljoner kronor inte jättebra, säger LTH:s rektor Viktor Öwall till Rapidus.

Hur viktiga är dessa pengar för LTH?

– De kan vara direkt avgörande för enskilda satsningar på till exempel specifika utbildningar. Men vi har en budget på 1,7 miljarder per år, så det är inte en jättestor inkomstkälla för oss.

Bland donatorerna dominerar stiftelserna stort, med Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Cancerfonden och Hjärt-Lungfonden i topp. Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse stod för det största enskilda bidraget under perioden, med ett löfte om 225 miljoner kronor till ett nytt forskningscentrum för molekylär medicin.

Men i listan över 400 givare finns även en del företag. Bland annat har Glaxosmithkline donerat fyra miljoner kronor, Lundabolaget CR Development tre miljoner medan Canon skänkt två miljoner till LTH:s experimentverkstad Vattenhallen.

Emma Roybon ser nästan inga nackdelar med att miljarderna strömmar in från privata källor – så länge det inte innebär att myndigheterna lämnar ifrån sig finansieringsansvaret.

– Då kan vi bli för hårt styrda att forska på det som de privata aktörerna vill satsa på. Det är oerhört viktigt att den fria forskningen, där forskarna väljer områden och definierar frågeställningar, har en solid finansiering även i framtiden, säger hon.

Erik Olausson

Trots att 18 månader återstår nosar LU:s jubileumskampanj redan på målet att få in tre miljarder kronor. Mer än varannan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Obducats vd får gå

    Lundabaserade Obducats ansträngda finanser tar ut sin rätt. Patrik Lundström som varit vd i mer än 25 år får gå. Bolaget ska gå in i en ”ny fas” och ersätter honom med en styrelsemedlem som varit med lika länge.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.