onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Tre frågor till vicerektor Viktor Öwall

|  
|  

Viktor Öwall har blivit utsedd till Lunds universitets vicerektor med ansvar över infrastruktur och digitalisering, efter sex år som rektor för Lunds tekniska högskola.

Vad blir din första och främsta uppgift?

– Det blir mycket att sätta sig in i rent allmänt, som exempelvis frågor kring de stora anläggningarna och övrig instrastruktur. Lund har getts en unik möjlighet och vi måste säkerställa att denna potential utnyttjas fullt ut för hela Sveriges. När det kommer till digitaliseringen måste vi ta krafttag och vi har en hel del utmaningar framöver. Det blev uppenbart i och med corona att vi har en del att lära när det kommer till digitalisering.

Hur ser LU ut om till exempel fyra år?

– Jag hoppas vi flyttat fram positionerna rent generellt. Vad det gäller mina områden att vi är redo att färdigställa Lunds universitets NanoLab på Brunnshög, och att den större etableringen av Lunds universitet på Brunnshög är igång ordentligt. Vidare att Lunds universitet ligger i framkant vad det gäller digitalisering inom alla områden.

Du kommer från LTH där du var rektor i sex år. Vad är du mest stolt över från den tiden?

– Jag var med och formulerade visionen ”Tillsammans utforskar och skapar vi – till nytta för världen” och jag tycker vi har lyckats förändra bilden av LTH och skapat ett nytt samarbetsklimat. Detta har lett till fler samarbeten över disciplingränserna, vilket har varit en förutsättning för vidare lärande och kunskap, och jag kommer att fortsätta sträva efter att vi ska jobba över fakultetsgränserna. Vi ska komma ihåg att utbildningen är det absolut viktigaste vi gör i samhällskontraktet och vi ska således producera nya studenter som varje år kommer ut i samhället. Vi har jobbat för att skapa utbildningar som följer samhällsutvecklingen och studenterna som kommer ut på arbetsmarknaden nu ska hålla sig kvar på den i fyrtio år.

Julia Eriksson

Viktor Öwall har blivit utsedd till Lunds universitets vicerektor med ansvar över infrastruktur och digitalisering, efter sex år som rektor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.