fredag 1 mars 2024

inloggad som

Tre frågor till vicerektor Viktor Öwall

|  
|  

Viktor Öwall har blivit utsedd till Lunds universitets vicerektor med ansvar över infrastruktur och digitalisering, efter sex år som rektor för Lunds tekniska högskola.

Vad blir din första och främsta uppgift?

– Det blir mycket att sätta sig in i rent allmänt, som exempelvis frågor kring de stora anläggningarna och övrig instrastruktur. Lund har getts en unik möjlighet och vi måste säkerställa att denna potential utnyttjas fullt ut för hela Sveriges. När det kommer till digitaliseringen måste vi ta krafttag och vi har en hel del utmaningar framöver. Det blev uppenbart i och med corona att vi har en del att lära när det kommer till digitalisering.

Hur ser LU ut om till exempel fyra år?

– Jag hoppas vi flyttat fram positionerna rent generellt. Vad det gäller mina områden att vi är redo att färdigställa Lunds universitets NanoLab på Brunnshög, och att den större etableringen av Lunds universitet på Brunnshög är igång ordentligt. Vidare att Lunds universitet ligger i framkant vad det gäller digitalisering inom alla områden.

Du kommer från LTH där du var rektor i sex år. Vad är du mest stolt över från den tiden?

– Jag var med och formulerade visionen ”Tillsammans utforskar och skapar vi – till nytta för världen” och jag tycker vi har lyckats förändra bilden av LTH och skapat ett nytt samarbetsklimat. Detta har lett till fler samarbeten över disciplingränserna, vilket har varit en förutsättning för vidare lärande och kunskap, och jag kommer att fortsätta sträva efter att vi ska jobba över fakultetsgränserna. Vi ska komma ihåg att utbildningen är det absolut viktigaste vi gör i samhällskontraktet och vi ska således producera nya studenter som varje år kommer ut i samhället. Vi har jobbat för att skapa utbildningar som följer samhällsutvecklingen och studenterna som kommer ut på arbetsmarknaden nu ska hålla sig kvar på den i fyrtio år.

Julia Eriksson

Viktor Öwall har blivit utsedd till Lunds universitets vicerektor med ansvar över infrastruktur och digitalisering, efter sex år som rektor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.